Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otvorena izložba i promovirana monografija o Brunu Miliću

12.10.2018. 13:02
Otvorena izložba i  promovirana monografija o  Brunu  Miliću


Nakon zagrebačke premijere u lipnju ove godine, u srijedu navečer u Kneževoj palači otvorena je i zadarska izložba, ali i  predstavljena knjiga o velikom hrvatskom arhitektu i urbanistu  Brunu Miliću pod nazivom – "Bruno Milić – Zadar i umjetnik ili o  umjetniku i gradu" koja je ostvarena u suradnji zadarskog Državnog arhiva, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Oris- Kuće arhitekture i obitelji Milić.
Autor kustos ove izložbe je doc. dr. sc. Dražen Arbutina, glavni i  odgovorni urednik monografije je izv. prof. dr. sc. Zlatko Karač, a  izložba ostaje otvorena do 20. listopada ove godine.


Rad izuzetno značajan za Zadar
Iako rođeni Riječanin, djelo Bruna Milića izuzetno je značajno za  Zadar jer on je izradio brojne arhitektonske projekte i urbanističke  planove, od kojih se ističe regulatorna osnova zadarskog Poluotoka  iz 1955. godine kao iznimno značajan rad na polju obnove ratom  uništene graditeljske baštine. U Zadru je djelovao nekoliko godina  kao koordinator obnove, planer i projektant unutar povijesne jezgre te je vodio brojna istraživanja i projekte o proučavanju povijesnog razvoja gradova.
Izradio je i studiju za prostor oko crkve svetog Ilije na Poluotoku,  a nakon toga i projekte za trokatni stambeni blok Tekstilnog kombinata Borisa Kidriča 1961. godine te Puntamike. Zadnji projektantski uradak bio je natječajni  rad Bruna Milića iz 1989. godine, kada  je pripremio projekt za uređenje prostora oko crkve svetog Donata.


Modernistički arhitekt
– Možemo reći da je Bruno Milić i modernistički arhitekt, čija je  snaga bila toliko jaka da je bio sposoban ostaviti pečat svojim djelovanjem i kad se priklonio i poklonio utjecaju tisućljetnog povijesnog grada kao što je Zadar – rekao je o njemu Dražen Arbutina.
Bio je jedan od najuglednijih i najistaknutijih nastavnika, predstojnik Katedre za urbanizam, dekan i profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Utemeljitelj postdiplomskih studija  urbanizma i graditeljskog nasljeđa i njihov dugogodišnji predavač,  a sudjelovao je i u postdiplomskim studijima bliskih fakulteta.
Njegovo je djelovanje nekoliko desetljeća prije smrti obilježio pedagoški rad na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te  čitav niz knjiga koje je priredio i izdao, a koje obrađuju povijest urbanizma na vrlo kompleksan i sadržajan način, a za svoj je rad dobio i mnoga visoka priznanja – nagrade Viktor Kovačić i Vladimir  Nazor za životno djelo, Nagradu HAZU za doprinos znanosti te nagradu Neven Šegvić za publicistički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Bruno Milić umro je u Zagrebu 8. veljače 2009. godine.