Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prihodi od poslovanja Grada Biograda u prvih šest mjeseci iznose 11 posto proračuna

12.10.2018. 11:20
Prihodi od  poslovanja Grada Biograda u  prvih šest mjeseci  iznose 11 posto  proračuna


Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru jučer je pod  predsjedanjem Tonča Šangulina, predsjednika Vijeća, s početkom u 8  sati održalo gotovo 2,5-satnu sjednicu. Je li zbog ranojutarnjeg početka  ili zbog radnih obveza i krutosti poslodavaca na sjednici je nazočilo tek  10 od 15 vijećnika. Nedostajali su: Toni Bogdanić i Josipa Pribilović  (HDZ), Antoni Rudić i Leo Zorica (nezavisni) te Krsto Milačić (MODES).  Odnos vlasti i oporbe bio je 7: 3.
– Prihodi od poslovanja za prvih šest mjeseci je 11 posto, što je zaista  mizerno, ustvrdila je Slavica Jeličić (SDP) nakon gradonačelnikovog izvješća o izvršenju gradskog proračuna za prvo polugodište 2018. godine.
Ukupni prihodi i primitci u prvih šest mjeseci su u iznosu od  25.819.618 kuna, a ukupni rashodi i izdaci 23.609.950 kuna. Predviđeni  ovogodišnji proračun je 153.288.755 kuna.
– Usprkos svim problemima pokušavamo financijski stabilizirati  grad. Imamo višak prihoda od preko dva milijuna kuna, to je dobro.  Ovo što imamo planirano za 2018. godinu u iznosu od 153 milijuna kuna uglavnom se odnosi na europske projekate.  Koliko će od toga u ovoj  godini biti, vidjet ćemo. Da ne bi svako malo išli u rebalans stavili smo  veći iznos od desetak milijuna kuna, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik.


Poslovni inkubator
Izgradnja TIC-a je u iznosu od preko tri milijuna kuna, međutim usprkos javnom natječaju zasad nemaju tko će to raditi, kaže, zgrada je  zaštićena po pravilima Ministarstva kulture.
– Što se tiče Poslovnog inkubatora također smo imali javni natječaj,  uskoro s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta u Gradskoj vijećnici popisujemo ugovor za izvođenje radova u iznosu od oko 25 milijuna kuna. Da budem iskren, volio bih da najveća cijena bude prihvaćena, jer vidite kako za izgradnju Centra za socijalnu skrb ima problema, građevinska tvrtka je propala. Građevinski djelatnici su otišli u  bijeli svijet trbuhom za kruhom, nema tko raditi. Sve se to kod Centra  odužilo, a za nekoliko dana je trebao biti gotov. Što se tiče Stare škole,  projekt vrijedan oko 23 milijuna kuna koji radimo zajedno s Parkom  prirode Vransko jezero, za mjesec dana bit će natječaj, najavio je biogradski gradonačelnik.
Reciklažno dvorište se nalazi unutar Industrijske zone, a Grad Biograd ga je dobio putem EU fondova.
– Dobili smo sredstva i izabrali izvođača, za mjesec dana bi ti radovi  trebali biti završeni. Osigurali smo dovođenje struje, sređujemo prometnicu preko EU fondova, Ministarstva gospodarstva. Prošli smo dvije  faze, čekamo konačnu treću fazu za dobivanje sredstava, obznanio je  Ivan Knez te nastavio:


Prijavljeni brojni projekti
– Za oko 42 milijuna moramo kupiti zemljište jer oni traže tri metra  koridora, a cesta je vrag ako nije devet metara, tako da ćemo morati ići  i u prodaju zemljišta, napravili smo procijene, naglašava Knez.
Prijavljeni su i na projekt aglomeracije, završetak kanalizacije, izmjenu mehaničkog s biološkim pročistačem i izmjenu vodovodnih cijevi,  vrijednog preko 600 milijuna kuna, kaže, jer bez toga nema ni turizma.
Reciklažno dvorište je samo za građane Grada Biograda. A kad je riječ o kreditu na natječaj se javilo pet ili šest banaka. Mi reciklažno dvorište dakle plaćamo svojim sredstvima, a nakon završetka radova novac  nam vraća Ministarstvo zaštite okoliša, takva je procedura. Podsjećam,  85 posto sredstava su iz EU fondova, naš dio je 15 posto, odgovorio je  Knez na vijećničko pitanje Jeličić.
Tu je i pretovarna stanica koju financira županijska tvrtka Eko d.o.o.  Zadar, nositelj projekta izgradnje Županijskog centra za gospodarenje  otpadom u Biljanima Donjim.
– Pretovarna stanica služit će za sve jedinice lokalne samouprave  bivše općine Biograd plus Polača, navodi Knez.
Kad je riječ od školskom igralištu OŠ Biograd po tisući put ponavljam  da je to u nadležnosti Zadarske županije, kaže Knez.
– Međutim, bili smo već pet puta na terenu, spremni smo platiti sve  troškove radova ali nema razumijevanja kod ravnatelja. Neću pretjerati  da kažem kako socijalistički sustav ne funkcionira, da je to u vlasništvu  Grada ili da sam ja školski menadžer to bi se odavna riješilo, tvrdi  Knez.




Vijećnička pitanja
Vijećnička pitanja Jeličić i Ratka Krstinića (SDP), Marka Jurića i Ivice  Kapitanovića Šilca (HDZ) te Ante Fuzula (MODES) odnosila su se i na  probleme parkiranja kod osnovne škole, odvozu smeća, klupama, nogostupima za invalide, nagomilanom smeću kod pojedinih lokala na  Solinama nakon završetka sezone, objavama javnih natječajima i drugo.
– Kako imamo preko 5.000 stanovnika putem EU fondova propala  nam je besplatna izgradnja Doma DVD-a sa svim sadržajima i interijerom, jadao se Ivica Kapitanović Šulc, predsjednik DVD-a Biograd.
Odluku o ne prihvaćanju cijepanja Biograda u fiktivna pet naselja kako bi se učinkovito mogli natjecati za EU fondove donesena je u proteklom mandatu Vijeća. Pozitivan primjer je Općina Prostrana koja sad  uvelike dobiva EU sredstva, a ja sam proglašen mrziteljem Biograda,  "hvala" oporbi što je bila protiv, riješili su nas referenduma i novog popisa stanovništva. Vi koji ste tada bili u Vijeću znate da je i unutar  HDZ-a bilo protiv, naknadna pamet ne prolazi. Sad idemo na drugu  igru, plaćamo 15 posto plus projekt 10 posto. Ćao bao, gotova priča, u  svom prepoznatljivom stilu će Knez.


Esma Brzić, nova-stara ravnateljica  vrtića
Vijećnici su jednoglasno rezultatom 10: 0 prihvatili godišnje izvješće  o radu Dječjeg vrtića Biograd te su potom istim rezultatom prof. Emu  Brzić izabrali i za novu-staru ravnateljicu. Prije četiri godine bilo je tri  kandidatkinje, dok se na ovogodišnji natječaj prijavila samo jedna kandidatkinja, izabrana Brzić.