Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sirijac Mustafa: Volio bih s obitelji ostati u Zadru

13.10.2018. 07:00
Sirijac Mustafa: Volio bih s obitelji ostati u Zadru


U Zadru sam već deset mjeseci i niti u jednom trenutku nisam osjetio netolerantnost ili nedobrodošlicu. Ljudi me ni jednom nisu pitali od kud sam, što mi je uvelike olakšalo privikavanje na novu sredinu, posao… na novi život, ispričao je Sirijac Mustafa, jedan od četrdeset sirijskih izbjeglica koje je teška životna sudbina iz ratom porušenog Alepa dovela u Zadar u veljači ove godine. Mustafa je ovdje sa ženom i četvero djece, a zaposlio se kao armirač.
– Atmosfera na poslu je pozitivna, djeca su upisala školu u Zadru i nakon što prođe dvije godine, koliko će nam biti plaćen smještaj dok ne stanemo na noge, zaista bismo voljeli ostati u Zadru, kazao je dodavši kako svejedno još uvijek sanja o danu kada će rat prestati i kada će se sa svojom obitelji vratiti u rodnu zemlju.
Mustafu smo upoznali na predavanju kanadskog profesora Payama Akhavana "Multikulturalnost u doba promjena", koje je jučer održano u Kneževoj palači. Predavanje je organizirano od strane Veleposlanstva Kanade, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te Ureda gradonačelnika Grada Zadra, s ciljem da se široj javnosti prenese primjer pozitivne integracije dvoje djece izbjeglica u hrvatsku školu te da ju se senzibilizira o pozitivnim posljedicama stvaranja inkluzivnog društva na primjeru Kanade.
Pročelnik za školstvo Joso Nekić, također jedan od nazočnih na predavanju, kazao nam je kako je angažman Grada po dolasku migranata u Zadar bio dosta velik te su zajedno s Međunarodnom organizacijom za migracije i Vladom RH donijeli odluku da se djeca što prije uključe u obrazovni sustav.
– Što se tiče škole, sva su djeca krenula u školu vrlo brzo, paralelno učeći hrvatski jezik (i dopunski), a što se tiče vrtića, upisana su sva djeca čiji su roditelji na to pristali. Od odraslih se većina uspjela zaposliti, a imat će i pomoć u trajanju od dvije godine, kazao je Nekić dodavši kako je u razgovoru sa Sirijcima čuo samo lijepa iskustva, a to dokazuje i njihova želja da tu i ostanu.
Prof. Akhavan s Pravnog fakulteta na Sveučilištu McGill uvaženi je kanadski aktivist za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, stručnjak za međunarodno pravo i bivši odvjetnik u braniteljskom timu generala Ante Gotovine na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.
U svom predavanju, Akhavan se prisjetio kada je prije 26 godina prvi put bio u Hrvatskoj i u Zadru pogođenom ratom, radeći za Ujedinjene narode i izvještavajući o stanju iz raznih dijelova države (Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik…). Baš zato što je Zadar prošao ratne strahote i nakon svega ponovno ustao ljepši i jači no ikad, Akhavan je kazao kako upravo Zadrani mogu razumijeti kako je tim ljudima i što znači biti prihvaćen u tako teškim trenucima.
– Lijepo je vidjeti da grad koji je u ratu toliko izgubio i koji je prošao kroz ratne strahote danas otvara svoja vrata i srce onima koji su svjedočili istim strahotama, kazao je.
Kako je i sam izbjeglica kojeg je Kanada prihvatila "kao svojeg" i pružila mu sve da on i njegova obitelj ponovno stanu na noge, u svom predavanju prof. Akhavan osobito se osvrnuo na kanadska iskustva u izgradnji multikulturalnog društva.
Rođen je u Teheranu (Iran). Kao 9-godišnji dječak s roditeljima je došao u Kanadu jer u vlastitoj zemlji više nisu bili poželjni i to zbog identiteta, odnosno religijskog opredjeljenja kojeg vladajući nisu odobravali.
– Nakon što smo došli u Kanadu, osjetili smo što znači sloboda, imati mogućnosti. Da sam, npr. ostao u Iranu, ne bih imao mogućnost završiti fakultet, ali u Kanadi, u koju sam došao kao potpuni stranac, postao sam profesor na fakultetu. Nikada neću zaboraviti te ljude koji su nam otvorili svoja vrata i dali nam mogućnosti i zato sam zahvalan Zadranima koji su otvorili svoja vrata onima koji su izgubili svoje domove, obitelji, život koji su poznavali i koji sada moraju graditi ispočetka, kazao je prof. Akhavan.