Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Treba prvo Zabok, pa reći Olimpija

13.10.2018. 08:00
Treba prvo Zabok, pa reći Olimpija


Pred košarkašima Zadra je izuzetno naporan vikend, jer ih očekuje dvostruki program gostovanja, a prva stanica je Zabok danas u 17.30 sati u sklopu 2. kola HT Premijer lige. Nakon Bosca u utorak protiv koga se u dvorani Trnsko u Zagrebu došlo do prve ovosezonske pobjede i u Zaboku igrači Aleša Pipana priželjkuju novi uspjeh. Opravdano, jer status ABA ligaša nosi i ulogu favorita, no postoji veliki oprez, jer su Zabočani tradicionalno tvrd orah Zadranima unazad nekoliko sezona. A otegotna okolnost je što 24 sata nakon Zaboka izlaze na megdan Petrol Olimpiji u ljubljanskim Stožicama u trećem nastupu u regionalnom natjecanju. No, kako kaže stara uzrečica: "Treba prvo skočiti pa reći hop", tako i Zadranima Ljubljana neće dolaziti u primisao dok se ne apsolvira Zabok, a onaj koji ih definitivno poznaje 'u dušu' jest njihov dugogodišnji član, danas u dresu Zadra, Petar Marić. Kazat će i sam Marić da to nije više ona momčad od lani kad su pod vodstvom Ivana Perinčića imali sezonu iz snova plasiravši se u polufinale Kupa "Krešimir Ćosić" te u doigravanje HT Premijer lige gdje ih je baš Zadar svladao u četvrtfinalu.


Utrka s vremenom
Jeste, prošle sezone Zabok je bio pravi hit našeg prvenstva te su i ove sezone unatoč odlascima nekolicine bitnih igrača sastavili respektabilan roster. Možda nisu toliko široki kao prošle sezone, jer su otišli uz mene i najbolji asistent lige Borna Kapusta, pa centar Antonio Vlaić te Ivan Vučić. Ove sezone su im glavni igrači uz standardnog Antonija Črnjevića, naš Zadranin Ivan Batur te Aljoša Šarac koji ima ogromno prvoligaško iskustvo. Novi trener im je Ivan Tomas te je za prvih par utakmica u momčad stigao njegov brat, Marko Tomas. S njim u sastavu su vrlo opasni i očekujem da će vrlo motivirano ući danas u utakmicu, a pošto sam tamo proveo dugi niz godina siguran sam da će dvorana biti puna i da će domaćin imati bučnu podršku što znači da neće biti nimalo lagano doći do pobjede koju toliko priželjkujemo.
Zabok vam dolazi u nezgodno vrijeme, jer se nešto više od 24 sata kasnije sastajete s Petrol Olimpijom u ABA ligi. Koliko će ta činjenica utjecati na razvoj utakmice protiv vašeg bivšeg kluba?
– Sigurno da će imati utjecaj jedna na drugu utakmicu, no sve će biti lakše podnijeti ako iz Zaboka prema Ljubljani krenemo s pobjedom u džepu. Na nama je da se koncentriramo na ono što je prije, a u ovom slučaju je to Zabok i zadatak je da uspijemo iskontrolirati tu utakmicu u što ranijoj fazi, pa će i trener moći rasporediti minutažu te sačuvati svježinu za Ljubljanu. No, za takav scenarij treba nam pravi pristup u Zaboku s ciljem da se što prije postavimo kako se i očekuje od nas. Od prve minute moramo biti pravi i ne dopustiti domaćinu da održava egal rezultat do kasnog stadija utakmice. Nadam se da ćemo uspjeti od početka pokazati pravu igru i na taj način sačuvati energiju za Olimpiju.


Problemi u obrani
Ono što je na otvaranju sezone kod Zadra simptomatično, jest veliki broj primljenih poena. S 99 vas je ispratio FMP, Cedevita je na Višnjiku ubacila 95 dok je i jedna od najslabijih momčadi u HT Premijer ligi ubacila Zadru čak 88 poena. Činjenica je da obrana nije na onoj razini koja je potrebna za kvalitetniji rezultat.
– Nismo obrambeno dobro otvorili sezonu i taj problem će se riješiti samo treba vremena. Nismo bili kompletni na pripremama, a ni u ovom razdoblju prije FMP-a i Cedevite. Nedostajao nam je Mario Little, a i cijela ta priča o dolasku centra nas je unazadila i vjerujem da ćemo treninzima i uigravanjem koje je osjetnije bolje svakim danom donijeti očekivano poboljšanje naše obrane. Očekujemo svi da nam se ubrzo priključi novi igrač pod koševima i s njim ćemo dobiti na obrambenoj sigurnosti. Nadam se da će to biti što prije, jer ritam domaćeg prvenstva s ABA ligom dosta će biti zamoran i u tom zgusnutom rasporedu trebat će nam veća širina rostera – zaključio je Petar Marić.




Petrol Olimpija jača za Reynoldsa
Utakmica protiv Zaboka na rasporedu je danas u 17.30 sati s izravnim TV-prijenosom na HTV 2, a momčad Aleša Pipana će odmah po završetku utakmice autobusom put Ljubljane gdje ih u nedjelju u 21 sat očekuje utakmica 3. kola protiv Petrol Olimpije. Težak će to biti ispit jer su "zmajčeki" ove sezone na putu da budu pravi hit ABA lige, s tendencijom ulaska i u doigravanje.
– Olimpija je ove sezone najavila velike stvari. Povezali su iskustvo s mladošću te su vidim doveli kao zadnje pojačanje na poziciji razigravača, bivšeg Cibosa, Scottieja Reynoldsa s kojim će biti još jači, a na otvaranju su razbili Mornar i umalo dobili Partizana u Beogradu. U svakom slučaju za nas teška utakmica u kojoj nismo bez šansi ako budemo pravi – kazao je Marić.