Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

[FOTO] MAS Sinoć otvorena izložba »Putovanje porculana Putom svile«

12.10.2019. 12:27


U Muzeju antičkog stakla sinoć je pred velikim brojem posjetitelja i visokih uzvanika otvorena izložba Kulture kineskog porculana pod nazivom »Putovanje porculana Putom svile«, koju se može pogledati do 1.prosinca.
Večeri otvorenja nazočili su ravnatelj Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu Zhao Gang, veleposlanica Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Xu Erwen, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske Hrvoje Manenica, župan Zadarske županije Božidar Longin, te zamjenica gradonačenika Grada Zadra, Jagoda Surać.
Domaćin, ravnatelj MAS-a, Ivo Fadić u svom je uvodnom govoru iskazao zahvalnost povodom održavanja ovakve manifestacije, istaknuvši:
-Velika je čast Muzeju antičkog stakla što je ugostila ovu izložbu. Ova izložba je jedan od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019.godini. Treba istaknuti da je ova izložba zajednički projekt Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva turizma Republike Hrvatske, te Ministrastva kulture i turizma Narodne Republike Kine.
Fadić se posebno osvrnuo na potpisani Sporazum o suradnji između muzeja u Jingdezhenu i Muzeja antičkog stakla u Zadru.
-Potpisivanjem Sporazuma službeno smo postali prijatelji Muzeji. To podrazumjeva suradnju na raznim područjima, kao što su: razmjene izložbi, znanstveno istraživački projekti, edukacije osoblja i međusobna promidžba, istaknuo je Fadić, te je naglasio kako mu je posebno drago što je izložba kineskog porculana stigla u Zadar u godini kada Kina slavi 70 godina osbljetnicu osnutka Narodne Republike Kine, a Muzej desetu obljetnicu otkako je otvorio svoja vrata posjetiteljima.
Ravnatelj Muzeja kineske keramike iz Jingdezhena Zhao Gang je u svom obraćanju istaknuo je zahvalnost na uspostavljenoj suradnji uz prigodan pozdrav visokim uzvanicima izložbe koja je povezala Aziju i Europu.
-Velika je čast svjedočiti otvorenju izložbe kulture kineskog porculana »Putovanje porculana Putom svile«. Hrvatsko-kinesku godinu kulture i turizma obje zemlje izuzetno cijene i promoviraju, istaknuo je Gang.
Ravnatelj iz Jingdezena posebno se osvrnuo na povijesnu ljepotu i vrijednost Zadra te je rekao.
-Moje kolege i ja intuitivno smo osjetili bogatstvo ovog grada. Njegova povijest, kultura i umjetnost ostavili su snažan dojam na mene, poručio je Zhao Gang, te nadodao kako ga je posebno iznenadilo što Zadar ima povijest dulju od tri tisuće godina.
Zhao Gang se još jednom osvrnuo na potpisani Sporazum o suradnji između dva muzeja.
-Sporazumom je ostvareno još jedno važno postignuće. I keramika i staklo važni su članovi silicijevog dioksida. Muzej keramike u Jingdezhenu i Muzej antičkog stakla u Zadru su kao dva brata jedne velike obitelji, zaključio je ravnatelj Muzeja kineske keramike. (Nikolina MOJIĆ)