Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pravom na pravo

12.10.2019. 13:06


Najgore je što se može dogoditi jest kada jedna strana protiv druge digne šaku i izjavi: ‘Ja sam u pravu.’ Kada zarate dva prava stradat će sama bit pravde.
Svaki doživljaj pravde u sebi skriva bit: ja sam u pravu, jer drugo pravo čini zlo. Ja sam u pravu, jer drugo pravo čini grijeh. Ili: ja sam u pravu i ne činim zlo. Ja sam u pravu i ne činim grijeh. Najbolje ozračje, kada se sukobe dva prava o tome tko je u pravu jest razgovor, dijalog, stol, po mogućnosti okrugli stol. Osobe su te koje inzistiraju na svojem pravu. »Pravda bez milosrđa jest okrutnost«, kaže jedna bugarska poslovica. Razgovor, stol, po mogućnosti okrugli stol, pravo je mjesto za susret dijametralno suprotnih prava. Kažem okrugli stol, jer to je mjesto gdje se osobe ne rangiraju po svojoj zamišljenoj važnosti, stupnju društvene moći, nego su svi jednakopravni po svojoj ljudskosti.
Zato je najbolje da don Tonči Matulić koji je promovirao svoju knjigu »Pobačaj – drama savjesti« u Svečanoj dvorani Zadarskog sveučilišta i »Sluškinje« aktivistice Platforme za reproduktivna prava koje su izvele perfomance ispred zgrade Sveučilišta, sjednu za stol, za Okrugli stol i ljudski razgovaraju o svojem pravu za »biti u pravu«.
Moja zemlja Hrvatska umorna je od jednog prava, od supremacije jedne ideje, o puzajućim totalitarizmima. Moja zemlja Hrvatska žeđa za razgovorom osoba, ljudi različitih polazišta. Sjednite, svi: žene, muškarci, vjernici, nevjernici, sjednite Hrvati, Srbi: sjednite za stol, razgovarajmo: dogovorimo se oko zajedničkog: moje je pravo, biti u pravu. Živjeli!
»A povrh svega ljubav, to je sveza savršenstva!«