Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sve više oboljelih od demencije

12.10.2019. 12:44


"Što je demencija i kako joj poremetiti planove?", zanimljivo je predavanje kojega je jutros održala psihologinja Irena Knežević u Gradskoj knjižnici u Zadru u sklopu projekta "Pokret sreće".
– Demencija je na žalost sve raširenija bolest. Imamo sve starije stanovništvo, a društvo još uvijek nema neke načine borbe protiv demencije te ona još uvijek nije u potpunosti istražena. Demencija, poglavito Alzheimerova bolest, je u današnje vrijeme goruća tema. Ne može se izliječiti, a sustav još uvijek nije u stanju odgovoriti zahtjevima sve većeg broja oboljelih, rekla nam je Irena Knžević dodavši kako želi zainteresiranima dati savjete i priče iz prakse te pokazati na koje načine raditi mentalne treninge koji pomažu što duže održavati što viši nivo kognitivnog funkcioniranja kod osoba starije životne dobi. Također dala im je savjete kako da se bore protiv demencije te se ne predaju kad se ona dijagnosticira.
– Mentalni trening uključuje i samu tjelesnu aktivnost, prilagodbu prehrane, ali i različite tehnike i mentalne tehnike koje "muče" mozak da radi malo više i na taj ga se način održava zdravim, rekla je Knežević. Istaknula je kako i mlađe osobe znaju oboljeti od demencije te da je prvi glavni simptom lošije pamćenje, lošije kognitivno funkcioniranje, deficit u emocionalnom funkcioniranju i onda raspravljamo o potencijalnoj demenciji. Pravilnom prehranom, zdravim životom pokušava se vratiti dio funkcija mozga te ga održati što duže aktivnim.
– Imamo dosta velik odaziv za plesne treninge te su obje grupe popunjene, a na vježbe u knjižnici također dolaze, iako vjerujem da ih se velik dio boji doći jer misle da su "ispali" iz svega toga i da neće moći pratiti, rekla nam je Ana Štefulić voditeljica projekta "Pokret sreće" koji se odvija u sklopu programa "Mladi snaga zajednice", a kojega financiraju Nacionalna zaklada, Europska zaklada i Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Projekt je počeo u rujnu te će trajati do kraja studenog.
– Cilj je socijalizirati umirovljenike, odnosno osobe treće dobi putem plesa pa tako imamo plesne treninge i grupe su nam popunjene. Također, jednom tjedno u Knjižnici u Arbanasima održavamo mentalne treninge koje drži Ana Fundak, voditeljica centra za obuku Tempero. Uza sve to organizirali smo i ovo predavanje koje je zamišljeno kao interaktivna radionica u kojoj će i publika moći sudjelovati i vježbati mozak, pojasnila je Štefulić pozvavši sve zainteresirane da im se priključe.