Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

LIGA NACIJA Vlašić u prvom i Kramarić u drugom dijelu “torpedirali” Šveđane

12.10.2020. 07:22


U 3. kolu A skupine A Lige nacija hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je u Zagrebu Švedsku rezultatom 2:1. Vatreni su bili bolji, poglavito u prvom poluvremenu kada su stigli do vodstva. Strijelac vodećeg pogotka za "kockaste" bio je Nikola Vlašić u 32. minuti susreta. Šveđani su u nastavku krenuli žešće i izjednačili u 66. minuti pogotkom Marcusa Berga. Pobjedu Hrvatskoj donio je Andrej Kramarić koji je netom prije pogotka ušao u igru. Kramarića je nesebično poslužio Ivan Perišić,a pobjednički zgoditak pao je u 84. minuti. Švedska je pokušala doći do novog izjednačenja, ali nisu imali ni sreće ni znanja da to učine. Hrvatskoj su to prvi bodovi u ovogodišnjoj Ligi nacija, a dvoboju je, uz vrlo loše uvjete, hladnoću i kišu, na stadionu Maksimir nazočilo 2020 gledatelja. Ova pobjeda sigurno će puno značiti "vatrenima" uoči srijede kada ih u 4. kolu Lige nacija na Maksimiru očekuje dvoboj s Francuskom.
 


Dominacija i presing


Izbornik Zlatko Dalić napravio je dosta promjena u odnosu na utakmicu sa Švicarskom, ali najviše je iznenadilo što u početnoj postavi nije bilo klasičnog centarfora, već je počeo sa dva krilna napadača, Brekalom i Perišićem. Kapetan ruskog prvoligaša Rubina iz Kazanja 23-godišnji Filip Uremović, iako je po vokaciji stoper, treću utakmicu zaredom bio je u početnoj postavi na poziciji desnog braniča i opet je pružio dobru igru, pa sada imamo kvalitetnu alternativu dok se ne vrati ozlijeđeni Šime Vrsaljko.
Hrvatska je dominirala u prvom poluvremenu, a gosti niti jednom nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti naš gol. Prvi je zaprijetio Uremović u 15. minuti. Nakon što je dobro uštopao dugu loptu na vrhu šesnaesterca pokušao si je pronaći prostora za udarac, ali je njegov udarac završio u bloku. U 18. minuti još bolja prigoda. Kapetan Modrić opalio je sa 16 metara iskosa, ali švedski vratar bio je na mjestu. Pola minute kasnije Modrić iskosa sa vrha šesnaesterca pokušava plasiranom loptom, ali preko gola.
Novi pokušaj s distance uslijedio je u 26. minuti, Vlašić je pucao iskosa sa 18 metara, ali vratar Olsen je ponovno bio dobro postavljen. Hrvatska je povela u 32. minuti iz polukontre koju je pokrenuo hrvatski kapetan. Modrić je blizu sredine terena presjekao loptu na lijevoj strani i odmah uposlio Perišića, koji je ubacio u kazneni prostor, a Brekalo je smirio loptu za natrčalog Vlašića, koji pogađa za 1:0.
 




Povratak Šveđana


Šveđani su ambicioznije krenuli u drugom poluvremenu i bili su puno bolja momčad. U 51. minuti gosti su bili nadomak izjednačenja nakon što se Kuluševski probio po desnoj strani i ubacio u peterac, a Lovren je u padu nehotice igrao rukom i lopta je na kraju završila kod Livakovića. Šveđani su tražili jedanaesterac, ali sudac se nije ni osvrnuo. Gosti su zasluženo izjednačili u 66. minuti nakon lijepe akcije po desnom boku, koju je pogotkom okrunio Marcus Berg. Bilo je još opasnih situacija po hrvatski gol. U 58. minuti Forsberg je iz slobodnog udarca sa 30 metara tukao pod prečku, ali Livaković je siguran. Opasan je bio i udarac Claessona u 69. minuti, ali je završio pored gola. Šveđani su u 76. minuti stvorili matnu situaciju, ali je povratnu loptu za Berga uspio blokirati Ćaleta-Car.
Ipak, Hrvatska u 84. minuti dolazi do pobjedničkog gola. Ćaleta-Car dugom loptom je u protivničkom 16-ercu pronašao Perišića, koji se bolje snašao od švedskog braniča i potom je servirao loptu za usamljenog Andreja Kramarića koji, devet minuta nakon što je ušao u igru, pogađa za konačnih 2:1, potvrdivši tako dobro formu iz Bundeslige. Do kraja dvoboja Šveđani su pokušali doći do novog izjednačenja, ali nisu uspjeli u svom naumu.
 


HRVATSKA 2
ŠVEDSKA 1


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 2020. Sudac:John Beaton (Škotska). Strijelci: 1:0 Vlašić (32'), 1:1 Berg (66'), 2:1 Andrej Kramarić (84'). Žuti kartoni: Kovačić. Crveni: –
HRVATSKA: Livaković, Uremović, Lovren, Ćaleta-Car, Melnjak (od 74' Bradarić), Brozović, Kovačić (od 61' Pašalić), Modrić, Vlašić, Brekalo (od 75' Kramarić), Perišić (od 85' Petković).
ŠVEDSKA: Olsen, Lustig, Lindelof, Jansson, Augustinsson, Kuluševski, Olsson, Ekdal (od 83' Larsson), Forsberg, Isak (od 65' Claesson), Isak, Berg.
 


Vlašić: Najvažnije je da smo pobijedili u ovim teškim uvjetima za igru
Nikola Vlašić, strijelac vodećeg pogotka za Hrvatsku smatra da je Hrvatska zasluženo slavila protiv Švedske.
– U prvom poluvremenu igrali smo odlično i mogli smo zabiti još pokoji zgoditak. Odigrali smo fantastičan presing i natjerali Šveđane da izbacuju loptu u aut. U nastavku su se Šveđani prilagodili našoj igri i bili opasni. Pokazali smo svoju kvalitetu čak i kada nam ne ide najbolje te došli do pobjede. Najvažnije je da smo osvojili tri boda u ovim teškim uvjetima za igru.
Andrej Kramarić, strijelac pobjedonosnog zgoditka protiv Švedske koji je zbog ozljede bio upitan za ovu utakmicu, nije krio zadovljstvo osvojeim bodovima i osobnim učinkom.
– Prije svegamoram čestitati suigračima koji su iznijeli veći dio utakmice, ja sam ušao tek pred kraj susreta. Prvo poluvrijeme odigrali smo fantastično, dok je u nastavku Švedska bila opasnija. Ušao sam u drugom dijelu i iskoristio priliku što me naravno čini sretnim. Kao što sam kazao, u prvom poluvremenu smo bili fantastični, mogli smo zabiti još poneki pogodak. U nastavku smo malo pali, ali na kraju je najvažnije da smo osvojili tri boda. Mislim potpuno zasluženo, uz dozu sreće koja je uvijek dobrodošla. Hvala navijačima koji su nas došli podržati unatoč lošem vremenu.
 


Dalić: Odigrali smo sjajnih 60 minuta nakon čega smo pali
Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije bio je zadovoljan nakon pobjede nad Švedskom, ali nije dopustio da prevlada euforija.
– Čestitam svojim dečkima na pobjedi i navijačima koji su po ovom kišnom vremenu došli našoj reprezentaciji pružiti podršku. Odigrali smo sjajnih 60 minuta u kojima smo dominirali svojim presingom. Međutim, nakon toga smo pali i Šveđani su se vratili u utakmicu. Zadovoljan sam prije svega pobjedom koju smo u konačnici izvukli i osvojili ta tri boda. Uvjeti za igru bili su teški, a Švedska je u drugom poluvremenu bila opasna i stvorila svoje šanse. Na kraju smo mi dali taj gol i došli do pobjede. Pokušali smo s dva brza igrača na bokovima razvući Šveđane i većim dijelom susreta uspjeli u tome. Nije mi drago što smo primili gol, ali nećemo tražiti "dlaku u jajetu". Čeka nas ogled sa svjetskim prvacima Francuzima kojima želimo uzvratiti pobjedom za poraz koji su nam nanijeli na njihovom travnjaku..