Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Markovu trgu pucao 22-godišnjak iz Kutine! Prije pucnjave se oglasio na Facebooku, evo što je napisao

12.10.2020. 11:35


MUP je izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji.
Neslužbeno se doznaje da je riječ o mladiću s kutinskog područja.
“Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima”, izvijestio je MUP.
Prije zločina 22-godišnjak je navodno na svom facebook profilu objavio status s nizom pravopisnih pogrešaka, u kojem među ostalim stoji kako je “dosta prevara” i “gaženja ljudskih vrijednosti”.
Na Trgu sv. Marka gdje je u ponedjeljak s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, a napadač se potom na drugom mjestu ubio, nalaze se mnogobrojne policijske snage pa trgu koji je jedno od povijesnih središta Zagreba posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.
U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu nezapamćenog zločina počeo očevid koji bi trebao rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač u 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratki rafal iz automatske puške. Navodno je zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca.
Kako doznaje Jutarnji list, počinitelj koji je ranio policajca pa zatim počinio samoubojstvo je D. B., rođen 16. travnja 1998. godine u Kutini i živio je na području Kutine.
Prema dosad nepotvrđenim informacijama sa kojima raspolažu istražitelji, motiv nema nikakvu političku pozadinu već se radi isključivo o osobnom odnosu između počinitelja i ranjenog policajca, motiviranog navodno ljubomorom.


Božinović: Nemoguće kontrolirati sve koji bi mogli nositi oružje
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je, nakon što je pred sjedištem Vlade iz automatske puške ranjen policajac, da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.
Božinović je izjavio da je u posljednjih mjesec dana, od kada su ispred Vlade prosvjednici iskrcali lubenice, nadležne službe MUP-a napravile nekoliko verzija osiguranja Trga sv Marka.
“Kao što je i premijer kazao, puno je tu ograničenja. Ova i ovakve situacije, iako još ne znamo dovoljno detalja, je moguće u najvećoj mjeri zaštiti ukoliko se ovaj trg apsolutno zatvori. To znači da ne samo vozila nego i pješaci mogu prolaziti samo s propusnicama, mogu se staviti rendgenske barijere, odnosno kontrolne točke, kao što imate u nekim gradovima kao i tamo gdje su nekakvi spomenici ili mjesta vjerskog okupljanja”, kazao je Božinović.
Podsjetio je i na odluku Ustavnog suda koji je ukinuo zabranu okupljanja na Markovu trgu.
“Sve su to mogućnosti”, rekao je Božinović, dodajući da bi, ako se razina sigurnosti na Markovu trgu poveća na najveću razinu to značilo da nema slobode kretanja.
Na pitanje smatra li da bi bilo bolje da se institucije izmjeste s Markova trga Božinović je kazao da bi sigurno bilo bolje da su institucije negdje drugdje, ali da to nije tako jednostavno učiniti. “Sabor ima tradiciju da je ovdje i nije tako jednostavno preseliti institucije”.
Istaknuo je da su nadležne službe razradile nekoliko scenarija te da će vidjet “i nakon ovog događaja što bi bilo optimalno za napraviti”. Kazao je da će se sigurnosne mjere početi primjenjivati kada se “donese odluka o njima”.
“Postoji tri različita elaborata, s tri različita seta mjera koje bi se mogle primijeniti na Trgu sv. Marka, Međutim to nije nešto što možete napraviti od danas do sutra. U međuvremenu policija je pojačala nazočnost na trgu kontrolu, prije svega prometa”, rekao je Božinović.
Na pitanje kako čovjeka s automatskom puškom nije vidio nijedan policajac na putu do Banskih dvora Božinović je kazao da je to hipotetsko pitanje.
“Ne znam je li on tu pušku imamo skrivenu, ispod jakne u nekakvoj torbi”, rekao je ministar dodajući da je “nemoguća misija da se svakoga tko bi mogao biti odjeven na način da ispod nečega nosi oružje može kontrolirati  u svakom trenutku”.
“Čini se i činit će se sve što može, pojačat će se sigurno mjere, kako će one konkretno izgledati o tome će donijeti odluku nadležne službe i bit ćete upoznati”, zaključio je Božinović.
Na Trgu sv. Marka gdje je u ponedjeljak s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, a napadač se potom na drugom mjestu ubio, nalaze se mnogobrojne policijske snage pa trgu koji je jedno od povijesnih središta Zagreba posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.
U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu nezapamćenog zločina počeo očevid koji bi trebao rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač u 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratki rafal iz automatske puške. Navodno je zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca.