Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plenković tvrdi da nema nikakve odgovornosti ministra Božinovića: ‘Moguće i potpuno zatvaranje Markovog trga’

12.10.2020. 08:54


“Nema ovdje baš nikakve odgovornosti ministra Božinovića. To je moj vrlo jasan odgovor i sada i naredne četiri godine”, odvratio je premijer Andrej Plenković nakon jutrošnjeg nezapamćenog incidenta na Markovom trgu, gdje je iza 8 sati nastrijeljen policajac koji je čuvao zgradu Vlade.
Plenković je rekao kako policija trenutno istražuje motive pokušaja ubojstva, a ranjenom policajcu zaželio je brz oporavak. Kaže kako nisu postojale indicije da bi se ovako nešto moglo dogoditi.
“Policija je ovdje unazad mjesec dana pojačala kontrole kada zasjedaju Sabor ili Vlada. No mi imamo kulturu otvorenosti na trgu sv. Marka, on je dostupan svima. Sjećate se da je prije 15 godina donijeta odluka o zabrani okupljanja, pa je Ustavni sud ukinuo tu odluku. Ovo nas dovodi u novu situaciju i novo promišljanje sigurnosti”, dodao je Plenković i rekao da postoji više scenarija zaštite Markovog trga od strane policije.
Jedna od varijanti je i potpuno zatvaranje Markovog trga, ali se radi o kompliciranom zahvatu pošto na tom području nema drugih slobodnih prometnica za prolazak stanara.
“Nema dileme da ćemo sada pojačati mjere. No ovo je bila jako teško predvidiva situacija”, odvratio je.
Ministar Davor Božinović navodi kako je policija, nakon što su pripadnici Živog zida iskrcali lubenice pred vladom, napravila nekoliko verzija osiguranja trga sv. Marka.
“Ovakve situacije je moguće prevenirati samo ako se ovaj trg u potpunosti zatvori za vozila i za pješake. Da se može proći samo uz propusnice. Mogu se staviti rentgenske barijere i kontrolne točke kao što postoje u nekim gradovima. No to bi značilo potpuno zabranu slobode kretanja”, rekao je Božinović, koji priznaje da bi sigurnosno bilo najbolje kad bi se institucije s Markovog trga izmjestile negdje drugdje, no to je teško očekivati.