Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZBOG COVIDA Umjesto proslave za 180 sukošanskih umirovljenika bon od 50 kuna

12.10.2020. 12:00


Sukošanska Matica umirovljenika, shodno općoj situaciji o zaštiti od koronavirusa, prati obavijesti Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i Stožera civilne zaštite Zadarske županije i općinskog Stožera civilne zaštite te se pridržava svih preporuka i uputa koje se izdaju.
– Zbog Covida nismo organizirali tradicionalnu proslavu Dana umirovljenika na kojoj se proteklih godina na jedinstven način proslavlja Dan neovisnosti, kazao je Ante Jerak – Špaca iz Debeljaka, novi, treći po redu predsjednik Matice umirovljenika nakon Velimira Kezmića – Cara i Željka Smolića.
Riječ je o proslavi uz bogat stol, kulturno-umjetnički program i živu glazbu na kojoj se okupi oko 150 sukošanskih i debeljačkih umirovljenika te njihovih gostiju u Domu mladeži i vojničkom šatoru.


Cirkularno pismo
– Kako smo se našli nepremostivoj situaciji zbog ove nesretne zaraze, sve skupa je palo u vodu te ćemo obilježavanje ovog događaja organizirati kad nam to bude dozvolila zdravstvena situacija, naglasio je Jerak.
Matica umirovljenika samostalno djeluje već 17 godina i broji oko 180 članova s plaćenom godišnjom članarinom.
– Kako bismo koliko-toliko ublažili izostanak našeg tradicionalnog druženja i proslave, Matica umirovljenika je kod Veseljaka organizirala marendu ili ručak s pićem. Za tu namjenu svi umirovljenici, članovi udruge, dobit će bon u iznosu unosu od 50 kuna, kazao je Jerak.
Bon će 180 umirovljenika, članova Matice umirovljenika, moći iskoristiti sve do 14. studenoga 2020. Svim umirovljenicima je poslano cirkularno pismo sa svim potrebnim uputama.
– Kako bi se pridržavali epidemioloških mjera umirovljenici će se međusobno dogovoriti i u malim grupama odlaziti u restoran, pojasnio je Jerak.
Novo vodstvo izabrano je prije tri mjeseca: predsjednik je Ante Jerak – Špaca, njegov zamjenik Šime Dijan – Kesa, dok je tajnica Marica Grginović. Ostali članovi Upravnog odbora su Dragan Brkić, Stanka Grginović, Anka Ilić i Dragica Sudinja.


Covid zaustavio planove
– Matici umirovljenika primarni cilj je bio nastaviti kontinuitet, ali nas je u našim planovima zaustavio koronavirus. Razmišljali smo o organizaciji izleta i obilježavanju Dana umirovljenika, međutim, iz ove kože se ne može, istaknuo je Jerak.
Uspostavili su, kaže on, odlične odnose s Općinom Sukošan i Maticom umirovljenika Zadarske županije.
– U tom dijelu smo na sjednicama Upravnog odbora razmišljali o organizaciji izleta i sa županijskom Maticom umirovljenika. U planu su bili izlet na Brijune, Grad Samobor i njegovu okolicu te na jug, dolina Neretve kao i ponovni izlet u Dubrovnik i Boku Kotorsku, međutim, zasad je sve to palo u vodu, kazao je Jerak.
Naime, ovdašnji umirovljenici su već obišli gotovo cijelu Hrvatsku, a bili su i u zemljama u okruženju. Već tradicionalno u Domu mladeži organiziraju doček Nove godine i proslavu Dana umirovljenika te proslavu Međunarodnog dana žena.




Dva srca, jedno tilo
– Kako su članovi Matice umirovljenika i KUD-u Zlatna luka zapravo dva srca, a jedno tilo, radit ćemo na međusobnom zbližavanju te u suradnji s Općinom Sukošan i Turističkom zajednicom i na zajedničkom radu pri organizaciji ili sudjelovanju u ovdašnjim kulturno-zabavnim događanjima, humanitarnim akcija i drugim događanjima, najavio je Jerak, koji je i potpredsjednik Boćarskog kluba Zlatna luka Sukošan.
Na koncu je, u uvjetima epidemije još podsjetio kako pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe imaju rizične skupine, a to su sve osobe starije od 65 godina i sve osobe koje imaju neku kroničnu bolest.
– Preporuka je da se cijepimo, ali to odlučuje svatko ponaosob. Kako smo rizična skupina, moramo se čuvati i poštivati epidemiološke mjera koji svaki dan slušamo na vijestima ili čitamo u novinama. Molim umirovljenike da budu strpljivi i odgovorni, situacija koja je sada valjda neće trajati vječno, zaključio je Jerak.