Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kramarić i Modrić zabili za »vatrene«, Schranz i Haraslin za Slovake

12.10.2021. 07:31


U 8. kolu skupine H kvalifikacija za Svjetko prvenstvo koje će se igrati u Kataru, Hrvatska je u Gradskom vrtu remizirala sa Slovačkom i na taj način izgubila dva vrijedna boda. Slovačku je u vodstvo u 20. minuti doveo Schranz koji glavom pogađa Livakovićevu mrežu. Hrvatska je izjednačila u 24. kada Kramarić stvari vraća na početak. U posljednoj minuti prvog poluvremena Haraslin ponovno goste dovodi u prednost. Modrić iz slobodnog udarca u 71. minuti stvari vraća na početak izjednačivši na 2:2. Iako je Hrvatska pogodila mrežu Slovaka u 83. minuti preko Vlašića gol je poništen zbog zaleđa.


Hladni tuš
Izbornik »vatrenih Zlatko Dalić odlučio je ostaviti Livaju na klupi i u vrhu napada početi s Kramarićem. Na klupi je i Sosa, a utakmicu na lijevom boku počeo Borna Barišić. Najveće iznenađenje je što na desnom krilu od prve minute krenuo Luka Ivanušec, a u obrani je utakmicu započeo Domagoj Vida umjesto Duje Ćaleta-Cara. Umjesto Vlašića dvoboj je započeo Pašalić
U 11. minuti Slovačka je nakon kornera zaprijetila udarcem Hancka sa 17 metara, ali lopta je otila daleko od gola. U 12. minuti Hrvatska je stvorila prvu opasniju priliku pred vratima Slovaka. Ivanušec je u jednoj polukontri donio loptu do šesnaesterca i onda na desnoj strani poslužio Modrića koga u posljednji trenutak blokira netko iz slovačke obrane. U 16. minuti nova opasna prilika pred vratima Hrvatske, ali Hamšik s ruba šesnaesterca tuče nebu pod oblake. U 20 minuti Slovačka je povela. Perišić je skrivio prekršaj na 17 metara iskosa s desne strane. Hamšić idealno centrira, a Schranz glavom s pet metara pogađa mrežu nemoćnog Livakovića – 0:1. Igrala se 24. minuta kada je Modrić s ruba šesnaesterca tukao, ali od bloka lopta odlazi u korner. Nakon kornera koji je izveo Modrić, a netko od Slovaka loptu prebacio u svoj šesnaesterac, Kramarić glavom pogađa mrežu gostiju – 1:1. Igrala se 30. minuta kada je Ivanušec ubacio prizemnu loptu s desne strane, a Pašalić s nekoliko metara pucao. Nažalost, Rodak je na visini zadatka. U 32. minuti opalio je Bariđšić s 22 metra, Rodak brani. U 32. minuti Barišić je ubacio, a Kramarić tukao ravno u gostujućeg vratara. Igrala se 37. minuta kada je Brozović na asistenciju Modrića tukao sa 18 metara, ali Rodak je spreman. U posljednjoj minuti prvog poluvremena Slovačka je odigrala brzu kontru, Almasi je s lijeve strane na drugoj vratnici pronalazi Haraslina koji probija Livakovića i ponovno Slovačku dovodi u vodstvo – 1:2. U sudačkoj nadoknadi Kramarić je odlično reagirao, ali umjesto mreže pogodio je vratnicu.


Povratak
U nastavku izbornik Dalić od prve minute na travnjak šalje Vlašića, a iz igre je izašao Ivanušec. U 48. minuti opasna prilika za Slovačku. Haraslin je ubacio loptu na peterac Hrvatske, ali nitko ga nije pratio. U 55. minuti Barišić je uputio idealnu loptu u šesnaesterac gostiju, a Kramarić je neometan s deset metara tukao preko gola. Igrala se 58. minuta kada je Barišić odlično prošao po lijevom boku i ubacio u kazneni prostor Slovačke. Rodak kratko boksa do Kramarića koji s desetak metara ponovno nije precizan. U 61. minuti Modrić je pokušao udarcem s 20 metara, Rodak sve brani.U 65. minuti Perišić je ubacio loptu s lijeve strane, Vlašić iz prve tuče pored gola. U 71. minuti Hrvatska je izjednačila. Modrić je izborio slobodan udarac na 17 metara od vratiju Slovačke. Hrvatski kapetan sam izvodi slobodnjak i kroz živi zid pogađa mrežu Rodaka – 2:2. U 79. minuti velika prilika za potpuni preokret. Perišić je s lijeve strane uputio centaršut na drugu vratnicu gdje je Vida najviši u skoku i glavom tuče pored gola. U 83. minuti Vlašić je pogodio mrežu Slovačke, ali pogodak je poništen zbog zaleđa. U 87. minuti Brozović je s 15 metara tukao ravno u Rodaka. Vlašić je u 89. minuti nakon povratne lopte Brekala gađao pored gola.Nažalost, do kraja Hrvatska nije uspjela postići i treći pogodak koji bi joj donio pobjedu




HRVATSKA                             2
SLOVAČKA                             2
OSIJEK – Stadion Gradski vrt. Gledatelja: 10.000. Sudac: Ovidiu Hategan (Rumunjska). Strijelci: 0:1 Schranz (20’), 1:1 Kramarić (24’), 1:2 Haraslin (45’)Žuti kartoni: Kucka, Rodak, Schranz, Hancko (Slovačka), Barišić (Hrvatska) Crveni:
HRVATSKA: Livaković; Stanišić (od 67’ Livaja), Vida, Gvardiol, Barišić; Brozović, Modrić; Ivanušec (od 46’ Vlašić), Pašalić (od 60’ Brekalo), Perišić; Kramarić (od 85’ Sučić). Izbornik: Zlatko dalić
SLOVAČKA: Rodak; Pekarik, Šatka, Škriniar, Hancko; Hrošovsky, Kucka; Schranz, Hamšik (od 41’ Bero), Haraslin; Almasi. Izbornik:Štefan Tarkovič


Slovenija – Rusija 1:2
LARNACA – Reprezentacija Cipra nije uspjela uzvratiti malteškoj izabranoj vrsti za uvjerljiv rujanski poraz (0:3) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. odigravši 2:2 (1:0) u utakmici 8. kola skupine H Iskusni veznjak Fotis Papoulis doveo je domaću reprezentaciju u vodstvo već u 7. minuti. Malta je izjednačila u 53. minuti, a strijelac je bio branič Zach Muscat. Pieros Sotiriou je pogotkom u 80. minuti ponovno doveo Ciprane u vodstvo koje je domača reprezentacija držala do osme minute sučevog dodatka, kad je za konačnih 2:2 pogodio Jurgen Degabriele.
Rusija je u gostima kod Slovenije slavila rezultatom 1:2. Diveev je u 28. minuti doveo Rusiju u vodstvo, a u 32. Džijika diže na 0:2. U 40. minuti Iličić je smanjio na 1:2.


Kačavenda i Šimić uvjereni u nastavak pobjedničkog niza
ZAGREB – Mlada hrvatska nogometna reprezentacija odlično je krenula u kvalifikacije za nastup na Europskom prvenstvu 2023. godine u Gruziji i Rumunjskoj, u prva tri nastupa ostvarila je tri pobjede, a u utorak ju očekuje novi ispit, gostovanje u Azerbajdžanu. Uoči odlaska u Azerbajdžan, napadački dvojac reprezentacije, a ujedno i najbolji prijatelji Lukas Kačavenda i Roko Šimić, uvjereni su u nastavak pozitivnog niza.
-Dosta smo kvalitetniji od njih, ali svako gostovanje nosi svoje zamke i sigurno neće biti lako. Ako u utakmicu uđemo kako trebamo, dobit ćemo – kazao je napadač zagrebačke Lokomotive Kačavenda.
Upitan o svom odnosu s dugogodišnjim suigračem kako u klubovima, tako i reprezentaciji Rokom Šimićem Kačavenda je odgovorio:
– Roko i ja smo počeli zajedno igrati još u Kustošiji i tada smo bili nerazdvojni. Kasnije smo se ponovno našli zajedno u Lokomotivi i već sedam-osam godina igramo zajedno i najbolji smo prijatelji. Nakon toliko godina logično je da u svakom trenutku znamo gdje se onaj drugi nalazi na terenu.
Slično razmišlja i napadač austrijskog Salzburga trenutačno na posudbi u Lieferingu Roko Šimić:
– Neće biti lagano protiv Azerbajdžana, ali ako ćemo mi biti pravi, kao što smo bili protiv Norveške, onda ćemo odnijet sva tri boda.
Šimić je i u utakmici protiv Norveške u petak nastavio nizati pogotke kojih se nadavao ove sezone kako u juniorskoj momčadi Salzburga tako i u dresu Lieferinga.
– Najviše volim pomagati ekipi. Sada zabijam golove, osjećaj je nevjerojatan, ali bez pomoći ekipe to ne bi bilo moguće – skroman je sin bivšeg hrvatskog reprezentativca Darija Šimića koji se također osvrnuo na svoj odnos s Kačavendom:
– Kad sam odlazio u Salzburg, bilo mi je jako teško odvojiti se od Lukasa, ali kada dođem u Zagreb više vremena provodim s njim nego s obitelji.
Hrvatska U21 reprezentacija s devet bodova iz tri susreta trenutačno zauzima drugo mjesto u skupini A, isti broj bodova, ali s utakmicom više ima vodeća Austrija. Slijede Norveška sa šest, Finska s četiri, Azerbajdžan s jedim i Estonija bez bodova. Izravni plasman u Gruziju i Rumunjsku izborit će pobjednici svih devet skupina te najbolja drugoplasirana reprezentacija, dok će preostalih osam drugoplasiranih u dodatne kvalifikacije. (h)