Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nevidljive rane jednako bole

12.10.2021. 12:10


Zanimljive rukotvorine korisnika ustanova s područja Zadarske županije koje se bave mentalnim zdravljem uljepšale su prizemlje Kneževe palače u sklopu izložbe u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2021.
Izložbu već 16. godinu organizira Psihijatrijski odjel Opće bolnice Zadar, u suradnji s Psihijatrijskom bolnicom Ugljan i domovima Zadar, Zemunik, Sv. Frane, zatim Caritasom Zadarske nadbiskupije i Zavodom za javno zdravstvo. Ovogodišnja tema na globalnoj razini je »Mentalno zdravlje u nejednakom svijetu«.


Jednaki članovi društva
Prilikom otvorenja je Nataša Petrušić, ravnateljica Doma za odrasle osobe Zemunik, citirala jednog psihoterapeuta.
– Imate rane koje su nevidljive, a jednako bole. Mentalna bolest je kao i svaka druga bolest i treba ju liječiti. Ovom izložbom i svojim radovima naši pacijenti i korisnici pokazuju da su jednaki članovi društva, gdje god borave ili se liječe. Također, i naši djelatnici, pomagači, također uslijed cijele ove situacije i pojačanog angažmana oko sigurnosti i epidemioloških mjera, trebaju pomoć i osnaženje kako bi i dalje bili na korist našim pacijentima i korisnicima, rekla je Petrušić.
Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Zadar, istaknuo je kako bi bilo dobro da se predstavnici ustanova s područja Zadarske županije, koje se bave mentalnim zdravljem, sastanu i više nego jednom godišnje.
– Svi djelatnici u mentalnom zdravlju rade jako važan posao, a ovom prilikom posebno zahvaljujem radnim terapeutima na organizaciji izložbe. Bilo kakva kriza, bilo u obitelji, na poslu, u manjoj zajednici ili ova globalna, utječe na mentalno zdravlje. Pandemija je prouzročila niz porasta broja anskioznosti, depresija, najosnovnijih poremećaja, a kamo li onih širih za koje još ni nemamo podatke. U Općoj bolnici Našice su radili istraživanje te zaključili kako osobe koje su prebolile COVID mogu imati poremećaje, anksioznost, depresiju pa sve do organskih simptoma poput gubitka pamćenja. Sve su to znakovi da moramo raditi na tome, govoriti i poticati okolinu, da ostanemo mentalno zdravi, rekao je Mavar.


Danak pandemije
Glavna sestra Psihijatrijskog odjela Opće bolnice Zadar, Anita Škarica, rekla je kako su ljudi u pandemiji zabrinutiji i u ambulanti sve više traže pomoć, a neki koji su od prije imali poteškoća, pandemija im je u startu otežala.
– Sad je nešto bolje jer sve funkcionira, pregledi, kontrole… Ovogodišnja tema Dana mentalnog zdravja govori o nejednakim uvjetima za podršku i pomoć oboljelima. Možemo reći da u Zadarskoj županiji to nije slučaj, da svi imaju podjednake uvjete i mogućnosti da dobiju adekvatnu pomoć, rekla je Škarica.
Uz razgledavanje radova, prehrambenih proizvoda, funkcionalnih proizvoda, slikarskih radova, ukrasa od papira i sl. djelatnici pomagačkih struka u mentalnom zdravlju razmijenili su iskustva, podružili se i prokomentirali kako se sve teže dolazi do medicinske sestre, a i da nedostaje dječjih psihijatara.
COVID potvrde
Za mentalno zdravlje korisnika domova, jako je važno da imaju život u ustanovi približan onome kojeg su imali prije pandemije. To su im omogućile covid-potvrde.
– Posjete moraju imati covid-potvrde, djelatnici isto. Bez problema se testiraju djelatnici koji nisu cijepljeni ili nisu prebolili COVID dva puta tjedno. To je na račun našeg nadležnog ministarstva te s Ministarstvom i sa Stožerom imamo jako dobru suradnju. Tako da su ostvareni svi uvjeti da naši korisnici mogu izlaziti iz doma, posjećivati obitelj, a i njima najbliži mogu doći u posjet, što im je jako važno, rekla je Nataša Petrušić, ravnateljica Doma Zemunik.