Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

»Porast broja pretplata ponovno potvrđuje kako su Zadrani željni kazališta i kulture«

12.10.2021. 12:18


Jučer je predstavljena nova kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta Zadar koja započinje predstavom »Hotel Zagorje«. Prodaja ulaznica počinje 15. listopada, a budući da je ograničen broj gledatelja, nema rezervacija ulaznica, a za gledanje predstava neće biti potrebne COVID-potvrde.
Kazalište, između ostalog, nastavlja i s projektom »Kava s glumcima« i prva će gošća biti redateljica Nenni Delmestro koja koncem ovog mjeseca počinje s probama za predstavu »Kredit«.


«Hotel Zagorje«
Ovogodišnji program HNK Zadar otvara predstava »Hotel Zagorje«, nastala prema istoimenom romanu nagrađivane hrvatske književnice Ivane Bodrožić.
– Novu kazališnu sezonu službeno počinjemo 20. listopada višestruko nagrađivanom i kritički prihvaćenom predstavom »Hotel Zagorje«, u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella. I ove smo godine, uoči blagdana sv. Šime, neslužbeno počeli s radom s predstavom »Balon«, koju ove godine očekuje nekoliko gostovanja. Što se tiče našeg sustava pretplate, ove godine, zbog protupandemijskih mjera imamo dva programa. To su Premijerna i Mozaik pretplata, kazao je na početku Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar i dodao kako se studentska pretplata nastavlja kao i tijekom proteklih godina.
– Ono što nas veseli je porast broja uplaćenih pretplati što ponovno potvrđuje kako su Zadrani željni kazališta i kulture. Prva ovogodišnja premijera je triler-komedija »Kredit«, rađena prema drami katalonskog pisca Jordija Galcerana. Nakon četiri godine, režiju u HNK Zadar potpisuje naša nagrađivana redateljica Nenni Delmestre. Premijeru očekujemo početkom prosinca. U predstavi igraju Davor Jureško i Alen Liverić, istaknuo je Švorinić i rekao kako je drugi premijerni naslov predstava »Ružni«, rađena prema djelu suvremenog njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga.
– Režiju potpisuje Vjera Vidov kojoj će ovo biti prvi uradak za HNK Zadar. Od ostalog programa volio bih najaviti promociju albuma »Smile«, pokojnog Damira Kukuruzovića i njegovog benda Django group. U studentskoj ćemo pretplati reprizirati i uspješnicu »Bolero«, koja je nastala u koprodukciji sa Zadarskim plesnim ansamblom, kao i »Slučaj Mersault«, koja je nastala u koprodukciji s Dramom plus, rekao je Švorinić te nastavio kazavši kako će od sljedeće godine poskupiti cijene ulaznica.
Kako je objasnio, jedno su od rijetkih kazališta koje od 2003. godine nije mijenjalo cijene ulaznica za pretplatnike.
– No, od sljedeće sezone, nakon 19 godina, morat ćemo mijenjati cijene na gore, zaključio je Švorinić.


Brojna gostovanja
Ansambl HNK Zadar ove godine, osim dviju premijera, očekuju i mnogobrojna gostovanja diljem Hrvatske.
– Za ovu kazališnu sezonu već imamo dogovoreno oko 15 programa, uz koncert i bogati off program, koji će obuhvatiti 10-ak naslova. Naše će autorske predstave ove godine gostovati na više lokacija. Predstava »Balon«, koja je premijerno izvedena 2018. godine, gostovat će prvo u Velikoj Gorici, 26. listopada, zatim 16. prosinca u Otočcu, 24. veljače u Vinkovcima i 4. ožujka u Dubrovniku. »Hanibal Podzemni« gostovat će ovog tjedna u HNK Osijek, a nakon toga slijedi gostovanje u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 5. studenog, kazala je producentica Jadranka Svaguša te dodala kako će u studenom, mjesecu Dana grada i Noći kazališta, predstava »A di si sad, moja Stoše« gostovati na Bobijevim danima u Histrionskom domu u Zagrebu 19. studenog.
Kako je nastavila Svaguša, pozivi za pretplatu ove su godine izvrsni, stoga su morali zaustaviti daljnje upise pretplate kako bi dio kapaciteta, zbog epidemioloških ograničenja, ostao dostupan za građanstvo.
– Ove smo sezone upisali 83 pretplatnika u Mozaik i 67 u Premijernu pretplatu. Upis studentske pretplate traje do 15. listopada. Ove godine krećemo i s dvomjesečnom radionicom koju ćemo ostvariti s Koncertnim uredom Zadar. Mladi zadarski glumac koji se školovao u Italiji, Alen Marin, napravit će potpuno drugačiju glumačku radionicu koja će obilovati drugačijim glumačkim tehnikama. Bit će otvorenog tipa, namijenjena osobama starijima od 16 godina koje će morati proći i kratku audiciju, najavila je Svaguša.




Društvena satira
Od ove je godine, u izmijenjenom obliku krenula i radionica »Glumački studio«, koja okuplja po 15 polaznika u tri dobne grupe.
– Radionica »Glumački studio« s radom je krenula 15. rujna i trajat će 9 mjeseci. Stoga smo konkretizirali program radionica koji se naslanja na ideju Jasne Ančić koja je radionicu vodila do 2017. godine. Radionica će se od ove godine održavati redovno, po dva puta tjedno. Polaznike smo podijelili u tri grupe, po 15 polaznika, objasnila je Žana Bumber i dodala kako je prva grupa namijenjena djeci od 7 do 12 godina.
Za njih, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar, rade na predstavi »Na krilima bajke«, koja će premijeru imati u svibnju 2022. godine.
– Sljedeća grupa je za tinejdžere od 12 do 16 godina i ususret nam je izašla Glazbena škola Blagoje Bersa. S njima ćemo raditi na rock mjuziklu »Na krilima glazbe«. Posljednja je grupa 16 +, namijenjena odraslim polaznicima. U siječnju će biti premijera komedije karaktera koja na satiričan način progovara o suvremenom društvu. Za ovu nam predstavu pomaže i Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn sa željom da u kulturnom životu grada vidljivijima učinimo mlade fotografe, scenografe i kostimografe, zaključila je Bumber.