Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rekorder vikenda vozio s 2,04 promila alkohola u krvi

12.10.2021. 06:54


Prilikom kontrole prometa policijski službenici PU zadarske su u nedjelju u 18.50 sati u Ulici Put Stanova u Zadru, zaustavili osobno vozilo njemačkih nacionalnih registarskih oznaka s kojim je upravljao 48-godišnji hrvatski državljanin. Utvrđeno je kako je vozio pod utjecajem alkohola od 2,04 promila, što je najveća koncentracija alkohola zabilježena tijekom vikenda. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama uz Optužni prijedlog priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.


U subotu, 9. listopada u 14.20 sati u Zadru u Ulici 84. gardijske bojne HV Termiti, zaustavili su teretno vozilo zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnjak. I on je vozio pod utjecajem alkohola i to 1,48 g/kg. Vozač je isključen iz prometa te prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama


U nedjelju, 10. listopada u 00.20 sati u Ulici Bartola Kašića u Zadru, zaustavili su osobno vozilo zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji hrvatski državljanin, koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 0,98 g/kg te za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je uz optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru




 


Vozač odbio testiranje na drogu


 


U petak, 8. listopada u 10.55 sati u Benkovcu zaustavili su osobno vozilo zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 30-godišnji hrvatski državljanin koji se vozilom kretao u suprotnom smjeru. Tom prilikom vozač nije koristio sigurnosni pojas te je odbio test na droge, zbog čega je priveden u službene prostorije policije. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv 30-godišnjaka podnesen je optužni prijedlog


U nedjelju, 10. listopada u 12.05 sati u Ulici Ante Starčevića u Zadru, zaustavili su osobno vozilo zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnji hrvatski državljanin, koji je vozilom upravljao dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog ranije počinjenih prometnih prekršaja. Vozač je isključen iz prometa i uhićen dok mu je vozilo privremeno oduzeto. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama uz optužni prijedlog priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru


U navedenom razdoblju policija je pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama te je prema prekršiteljima poduzela 108 represivnih mjera i to: 19 prekršaja zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 15 prekršaja zbog nepropisne brzine, 15 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i sedam prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.


Uz navedene, zabilježena su dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, dva prekršaja zbog upravljanja za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom, tri prekršaja zbog vožnje jednosmjernom ulicom, kao i 45 ostalih prometnih prekršaja. Iz prometa su isključena 23 vozača i jedno vozilo. 


U tom se vremenu dogodilo 12 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.


 


Nekorištenje pojasa povećava težinu ozljeda stradalih


 


Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u rujnu 2021. godine na području ove policijske uprave evidentirano je pet prometnih nesreća s poginulim osobama, 25 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 139 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U 25 evidentiranih prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, 16 osoba zadobilo je teške i 25 osoba lake tjelesne ozljede. U pet prometnih nesreća s poginulim osobama, pet osoba je smrtno stradalo, od čega su tri osobe stradale na području Paga i dvije osobe na području Zadra.


Iz navedenih statističkih podataka razvidno je da veliki broj vozača i putnika u vozilima ne koriste sigurnosni pojas, što je u neposrednoj vezi s brojem teško ili smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća i direktno utječe na stanje sigurnosti u cestovnom prometu.


Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima te ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.


Policija će i dalje pojačano provoditi nadzor vozila i vozača s naglaskom na procesuiranje prekršaja iz kategorije tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i to: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i distrakcija vozača (nepropisna uporaba mobitela i drugih uređaja).


U cilju postizanja veće razine sigurnosti cestovnog prometa policija će u pojačanim nadzorima maksimalno angažirati raspoloživi broj policijski službenika i tehnike na provođenju sveobuhvatnih preventivno-represivnih mjera i radnji prema vozačima i drugim sudionicima u prometu, što će se prvenstveno odnositi na kasno-popodnevne i noćne sate te u dane vikenda.