Za prijedloge i ideje građana na raspolaganju četiri milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Gradonačelnik Dukić i pročelnik Ćurković predstavili projekt Kvart i po
Ovaj projekt je demokracija na djelu. Trebat će godina, dvije da sve zaživi u punoj zamisli, a s vremenom će se i iznos povećavati. Nemojmo zaboraviti da uz to i dalje idu kapitalni projekti koji ulaze u područja raznih mjesnih odbora, rekao je Dukić
Marin GOSPIĆ/ ZL
Branko Dukić, gradonačelnik Zadra

U sklopu projekta Kvart i po, građani na području Zadra imaju na raspolaganju četiri milijuna kuna javnog novca da se potroše na ono što oni misle da je najvažnije, najavljeno je u utorak na prvom javnom kolegiju gradonačelnika u ovom mandatu.
Kako je rekao gradonačelnik Branko Dukić, na ovaj način, putem takozvanog participativnog budžetiranja, građani će više sudjelovati u političkom životu i to ne samo kad su izbori.
- Ovaj projekt je demokracija na djelu. Trebat će godina, dvije da sve zaživi u punoj zamisli, a s vremenom će se i iznos povećavati. Nemojmo zaboraviti da uz to i dalje idu kapitalni projekti koji ulaze u područja raznih mjesnih odbora, rekao je Dukić, dodavši kako će participativno budžetiranje podignuti razinu odgovornosti upravljanja gradom.
Javi poziv za slanje prijedloga je objavljen danas, a svi građani s prebivalištem u Zadru mogu poslati svoje ideje putem jednostavnog obrasca na nekoliko načina, do 26. listopada.
Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove u Gradu, odjela koji je koordinator ovog projekta, rekao je kako je glavni cilj podignuti kvalitetu života građana, ali i raditi na transparentnom trošenju novca te povjerenju građana u sustav.
- Naglasak je na male komunalne zahvate u koje mogu spadati postavljanje rasvjete, sanacija deponija, prometnica, horizontalna i vertikalna signalizacija, postavljanje autobusnih čekaonica, uređenje dječjih igrališta, zelenih površina, postavljanje ograda, zidića, sportsko opremanje, uređenje trgova, dohrana plaža, uređenje prostorija mjesnih odbora, projektiranje i tako dalje... Dodatno za otoke pod administrativnom upravom Grada imamo i mogućnost sanacije poljskih, šumskih i protupožarnih putova u vlasništvu Grada, sanacije postojećih mjesnih putova, sanacije i opremanja objekata javne i društvene infrastrukture te unaprjeđenja WI-FI mreže na otocima, rekao je Ćurković.
Uz njegov Odjel, u projekt je uključeno još šest odjela čiji predstavnici sjede u Odboru za evaluaciju prijedloga koji će pristići. Poslije evaluacije, ide rasprava po mjesnim odborima gdje će predstavnici grada predstaviti svaki od prijedloga, a svi građani su pozvani sudjelovati u raspravi i glasovati koji će se financirati i realizirati.
Ovisno o broju kućanstava i o komunalnoj opremljenosti, mjesni odbori mogu dobiti od najmanje 30.000 kuna, do najviše 300.000 kuna koliko će, primjerice, dobiti MO Brodarica. Budžet od četiri milijuna kuna raspodijeljen je na svih 37 mjesnih odbora.
- S obzirom na to da određen broj mjesnih odbora ima izrazito malen broj kućanstava (ispod 100), kako bi raspodjela novca bila što adekvatnija i pravednija, odlučeno je da će bez obzira na osnovne kriterije, za najmanje mjesne odbore minimalan iznos na raspolaganju biti 30 tisuća kuna, rekao je Ćurković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)