Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dvije vrške lučice tri milijuna kuna

Autor: Jurica Predovan

11.11.2008. 23:00
Dvije vrške lučice tri milijuna kuna

Foto: Jurica PREDOVAN



Trenutačno se na području Vrsi izvodi sanacija dva privezišta za manje brodice na predjelu Vrsi Mula. Ove dvije lučice bit će sanirane i privedene svrsi uskoro, a završetak se očekuje početkom veljače. Za ukupan projekt bit će utrošeno preko 3 milijuna kuna pa smatram da je ovo za Vrsi velik projekt, ističe načelnica Vukić


Ako je suditi po sadašnjim radovima na području općine Vrsi, za očekivati je da će mjesto vrlo brzo dobiti još ljepši izgled, kako u centru tako i u ostalim dijelovima mjesta. Vidljivo je da se na svakom koraku nešto radi te se često na terenu mogu susresti bageri i kamioni, djelatnici Elektre, Vodovoda te djelatnici komunalnog poduzeća općine.
Podizanje infrastrukture
Naime, infrastruktura na terenu cijele općine Vrsi dugo je godina bila u jako lošem stanju, počevši od javne rasvjete, neasfaltiranih putova pa sve do vodoopskrbne mreže. Kakva je bila infrastruktura najbolje znaju mještani Poljica koji su imali vrlo loš napon struje.
Da se radi jako velikim tempom svjedoči i podatak da je do sada završeno nekoliko projekata, gdje se između ostalog uložilo preko 1,5 milijuna kuna u kabliranje niskonaponske električne mreže u Poljicima. Nakon toga obnovljena je i nadopunjena kompletna javna rasvjeta za koju je izdvojeno preko 300.000 kuna, a također je izvršena i rekonstrukcija opasne okuke s nogostupom gdje se za radove izdvojilo preko 700.000 kuna.
U Poljicima je u tijeku obnova i nadogradnja ambulante te izgradnja boćališta za Boćarski klub Poljica za koje će biti izdvojeno preko 1,2 milijuna kuna, a uskoro će se prići i asfaltiranju ulica i izradi pločnika za pješake koji se nalazi na županijskoj cesti.
Prva faza javne rasvjete na predjelu Zukava ukupne je vrijednosti 1,5 milijuna kuna.
U razgovoru s načelnicom Općine Vrsi, Sandrom Vukić, pokušali smo saznati kako napreduju radovi koji su u tijeku te koji još radovi predstoje.
– Trenutačno se na području Vrsi izvodi sanacija dva privezišta za manje brodice na predjelu Vrsi Mula. To su dva najvažnija projekta do sada. Dugo se pričalo o uređenju obale i sve do danas nije se ništa uradilo po tom pitanju, a radovi su trenutačno u punom zamahu i svakim danom lučice poprimaju sve ljepši izgled. No, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Općina Vrsi je investirala 40 posto sredstava, dok je ministarstvo sudjelovalo sa 60 posto sredstava. Ove dvije lučice bit će sanirane i privedene svrsi uskoro, a završetak se očekuje početkom veljače. Za ukupan projekt bit će utrošeno preko 3 milijuna kuna pa smatram da je ovo za Vrsi velik projekt kao SC Višnjik za Grad Zadar, ističe Vukić.
Što se tiče samih vezova načelnica Vukić poručila je mještanima da će biti dovoljan broj vezova za sve, jer po zakonu prednost imaju oni koji imaju brodicu registriranu na području općine Vrsi, dodajući kako će u proljeće biti javno obznanjene pojedinosti te će svi saznati kada će se u općini podnositi zahtjevi, i pod kojim uvjetima.
Vodovodna mreža i Kolište
Također se izvode radovi na promjeni vodovodnih cijevi u ulici Starih mirila, Marašovoj ulici, Bukvinovoj ulici, a sljedeći zahvat je u ulicama Put Stražice i Ravna ulica te će nakon toga ići zahvat u kojem će se izvršiti kompletno asfaltiranje istih.
– Ima preko 25 godina otkad je vodovodna mreža došla u Vrsi te se nije ulagalo u održavanje i nadopunjavanje mreže, tako da se sada usporedo radi na dva kolosijeka. Radimo na vađenju starih dotrajalih vodovodnih cijevi gdje se postavljaju širi i kvalitetniji profili cijevi te će i sam pritisak u cijevima biti puno bolji, ističe Vukić, dodajući kako se jedan projektni zadatak odnosi na stari predio Vrsi, gdje je veća nadmorska visina, pa bi se voda dovela sa Škripače, a drugi projekt bi bio za područje bliže moru gdje bi se voda priključila na novi zapadni pravac. Načelnica je također kazala kako bi se na predjelu Mula izgradio vodovodni prsten koji će osigurati novim kućama priključak na vodovodnu mrežu.
– U idućih pola godine u Vrsima imamo u planu ostvariti odvajanje OŠ Vrsi od matične škole Nina koje ćemo započeti početkom godine, a za to postoje svi zakonski preduvjeti i dovoljan broj djece te je također uvrštena u mrežu škola na području Zadarske županije, kaže Vukić, dodajući da će se, što se tiče projekata infrastrukture, raditi tržnica na predjelu Mula.
– Kao velik projekt vidim i realizaciju uređenja trga koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve, poznatiji pod nazivom Kolište. Projekt radi poznati arhitektonski ured Randić-Turato iz Rijeke, istaknula je Vukić, dodajući kako u planu imaju izgraditi trg koji bi bio multifunkcionalan, a na kojem bi se ljeti mogle održavati razne priredbe, klapske večeri i dr.
U planu je i uređenje kapelice koja je bila namijenjena za nekadašnju mrtvačnicu, a ista se nalazi u jako lošem stanju te će se kvalitetno obnoviti i urediti.
Imajući u vidu odrađene projekte, one koji su u tijeku i one koji su u planu, načelnica Vukić je zaključila kako Vršani trebaju biti ponosni jer se istodobno pokrivaju sva davanja i idu naprijed zamišljeni projekti.