Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Katastarska izmjera Kolanjskog polja

Autor:

11.11.2008. 23:00
Katastarska izmjera Kolanjskog polja

Foto: Alenka FESTINI



Radi se o investiciji od oko 2 milijuna kuna. Ove izmjere financirat će Državna geodetska uprava s oko 60 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od oko 40 posto vlasnici parcela i Općina Kolan, istaknuo je Zubović


Načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe potpisao je ugovor o katastarskoj izmjeri 560 hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta na području Kolanjskog polja. Ugovor je potpisan s Državnom geodetskom upravom te izvođačem izmjere – Geodetskim zavodom iz Rijeke.
– Radi se o investiciji od oko 2 milijuna kuna. Ove izmjere financirat će Državna geodetska uprava s oko 60 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od oko 40 posto vlasnici parcela i Općina Kolan, istaknuo je Zubović.
On je naglasio kako je ovo za Kolan izuzetno važan projekt, kako bi se napokon sredili imovinskopravni odnosi u posjedovnici i gruntovno na području Kolanjskog polja.
– Smatramo to vrlo važnim iskorakom. Naime, na tom području gotovo svaka obitelj u Kolanu ima po nekoliko hektara zemljišta. Uglavnom je oko 95% zemljišta u vlasništvu domicilnog stanovništva, a oko 5 posto zemljišta je u vlasništvu Općine Kolan. Kolanjsko polje je izuzetno vrijedno poljoprivredno zemljište. Na njemu se već stoljećima Kolanjci bave uzgojem vinove loze i povrća, a u posljednjih godina i sadnjom maslina, kaže Zubović.
– Čelnici Općine Kolan pozivaju sve mještane, odnosno vlasnike parcela da pristupe komasaciji terena te pokušaju između sebe razmijeniti dobra kako bi usitnjene parcele postale krupnije, a samim time i isplativije za svakog pojedinca prilikom obrade, poručio je Zubović.