Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nema golova, nema bodova

Autor: Šime Ćurko

11.11.2008. 23:00
Nema golova, nema bodova

Foto: Vedran SITNICA



Svaki napadač (uopće i svaki igrač), tako i Terkeš, ima pravo na svoje krize, posebno nakon svega što je prošao posljednjih mjeseci. Nevolja je u tome što ga nitko nije uspio kvalitetno nadomjestiti
Pobjeđivati u nogometu, a da ne postignete gol? Nemoguće. Kažu da se baš zbog toga nogomet igra za golove (a s njima i bodove). Ali od nogometaša Zadra ove sezone ni golova ni bodova. Jest, puno je bolje otkad je na klupi Ivica Datković, devet bodova nakon 14 kola izgleda gotovo impresivno kad se zna da je Zadar nakon devet kola imao tek jedan bod. Manje impresivna za Zadrane je ljestvica na kojoj Inter i Cibalia imaju pet bodova viška, a Croatia Sesvete i Rijeka (s utakmicom manje) sedam. No, vratimo se na golove, ono što Zadranima nikako ne ide. U 14 kola postigli su svega 10 golova, od toga jedan je gol na konto Zadra upisao Ivo Smoje, Osječanin koji je na utakmici Zadar – Osijek u Šibeniku svladao svog vratara. A bez golova iluzorno je očekivati nešto konkretnije na temi ostanka u ligi. Zašto Zadar ne zabija, ili bolje reći tako rijetko pogađa suparničke mreže? Da Datković zna odgovor već bi ga primijenio na terenu, no za sada se samo može nadati da će očita kriza realizacije što prije proći. Inače se ne piše dobro ni njemu ni Zadru. Kao napredak u igri Datković je istaknuo da u završnicama napada nalazi više igrača. I Zadar zaista stvara šanse (utakmica u Osijeku u tom je slučaju izuzetak), navodno je to za svaku momčad najvažnije jer golovi, stvaraju li se šanse, prije ili kasnije, moraju doći. Zašto je zakazala realizacija momčadi koja je lani, prvi put otkad igra u Prvoj HNL, dala najboljeg strijelca lige. Terkeš je prošle sezone zabio 21 gol i odgovor na pitanja gdje je zapelo ove godine dobrim dijelom se krije iza Terkeša.
Želimir Terkeš
Sve što se događalo s njim prošlo ljeto kada su se iz kluba slale poruke da Terkeš odlazi, pa je momčad uigravana bez njega, itekako je ostavilo traga. Kod lanjskog prvog strijelca Prve HNL pojavili su se problemi s trbušnim zidom i umjesto odlaska na operaciju Terkeša se pokušavalo osposobiti raznim terapijama. Ništa nije pomoglo, izgubljeno je dragocjeno vrijeme i usred najveće krize (nakon poraza od Cibalije u 6. kolu, a prije dolaska Croatije Sesvete) Terkeš je morao na operaciju. Iako nije riječ o pretjerano teškom zahvatu, pa se Terkeš relativno brzo vratio na travnjak, znalo se da mu treba vremena. I Zadar tako danas plaća cijenu svojih ovoljetnih pogrešaka čekajući da Terkeš opet bude onaj stari. Jest, odvlači on svoje čuvare, ali to očito nije dovoljno. Zadar je u ovom trenutku toliko ovisan o Terkešovoj realizciji da bismo se usudili prognozirati da bez njegovih golova Zadru nema ostanka u ligi. Svaki napadač (uopće i svaki igrač), tako i Terkeš, ima pravo na svoje krize, posebno nakon svega što je prošao posljednjih mjeseci. Nevolja je u tome što ga nitko nije uspio kvalitetno nadomjestiti.
Ante Mitrović
U velikoj krizi realizacije, iako se na svakoj utakmici nađe u makar dvije-tri stopostotne prigode. Njegov razvoj ne ide očekivanim smjerom, iako ima tek 20 godina iza njega je zavidno iskustvo igranja utakmica u seniorskom rangu te u mlađim reprezentativnim selekcijama. Očekivalo se da može ublažiti Terkešov izostanak, no nije uspio. Datković mu vjeruje te mu i dalje daje prilike i svi se na Stanovima nadaju da bi prvi Mitrovićev pogodak ove sezone mogao stvari pomaknuti nabolje. Dobro je krenuo prije dvije godine u Drugoj ligi, ali nakon toga je stao. Šteta, šteta. Ipak, dovoljno je mlad da pokaže da vrijedi puno više od onoga što je odigrao ove sezone.
Vezni red
Lani su redovito zabijali Marin Tomasov i Dragan Župan, znao im se pridružiti i Jakov Surać. Ove sezone Župan se dosta traži, trudi se, pokušava, ali još nema formu iz lanjskog jesenskog dijela kada se isprofilirao u jednog od ponajboljih veznjaka lige. O talentu Tomasova već se puno govorilo i pisalo, ali i njemu bi prije vrlo vjerojatnog ovozimskog odlaska iz Zadra dobro došao pokoji pogodak kao preporuka za buduće poslodavce. Trokut Župan – Tomasov – Terkeš ne funkcionira kao prošle sezone i dobrim dijelom i zbog toga Zadar je tu gdje jest.
Ostatak momčadi
Jasno, nogomet je momčadski sport u kojem pojedinac ne može puno toga sam napraviti. Datković među tim ostatkom treba pronaći igrača (ili igrače) koji bi iz drugog plana (kao svojevremeno Mate Duilo) pokušali iznenaditi protivnika. Jer otupiti zadarski napad danas i ne izgeda tako teško, udvajanje na Terkešu, posebna pažnja Tomasovu i već ste napravili pola posla. U napadačkom dijelu problem je i taj što je Zadar vrlo malo igrao po bočnim strana, sve se pokušava kroz sredinu, a tamo je uvijek najgušće. Stoga se Tomasov i Župan pokušavaju izvlačiti lijevo, odnosno desno, i dalje bez konkretnijeg rezultata.
Klupska politika
Činjenica je da su na Stanovima u sezonu ušli sa svega dva napadača u rosteru, a od toga jedan je bio ozlijeđen. Iako su znali da je Terkeš upitan, iako se pretpostavljalo da se ne može sav teret realizacije svaliti na Mitrovića, u klubu su procijenili da im u prijelaznom roku napadač ne treba (razmišljalo se o Mati Brajkoviću…), premda je Zebić puno puta upozoravao na suprotno. Prihvaćen je svojevrsni rizik koji se nije isplatio. Nakon šest kola doveden je Vladimir Sladojević, ali od njega ove jeseni ne treba puno očekivati, jer se ozlijedio tek što je trebao zaigrati…


 BILO JE I LOŠIJIH POČETAKA


Utješno ili ne, ali Zadrani su u Prvoj HNL nakon 14 kola znali imati i lošiji napadački učinak od ovosezonskog. Primjerice, 1993./94. u prvih 14 utakmica postigli su svega osam golova. U posljednjih pet godina bilo je i super uspješnih sezona, 2003./04. Zadrani su zabili 23, a lani u istom razdoblju čak 24 gola.




 STRIJELCI 2008/09


2 – Tomasov, Terkeš, Župan (1)
1 – Puljić, Ljubičić, Batur