Nepoznate fotografije Ante Brkana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
brkan_izlozba
Filip BRALA
Otvaranje izložbe u caffe galeriji Đina

U caffe galeriji Đina otvorena je izložba dvanaest široj javnosti do sad nepoznatih fotografija Ante Brkana, zadarskog fotografa svjetskog ugleda. Dvanaest izloženih Brkanovih fotografija prikupio je kolekcionar Marinko Sudac iz Zagreba. Zapravo, Sudac ih je prikupio nešto veći broj, ali je dvanest između njih odabrao dr. sc. Antun Travirka, sveučilišni profesor u Zadru na Odjelu za povijest umjetnosti, fotografski kritičar i ponajbolji poznavatelj opusa braće Brkan.

- Drago mi je što ovu malu izložbu otvaramo u caffe galeriji Đina koji je vremenom stekao reputaciju prostora s art funkcijom u našem gradu. Ujedno ovo je i naš način da se priključimo proslavi europskog mjeseca fotografije. Pred nama su raritetna djela Ante, ili Tonćija Brkana, nastala iz omanje kolekcije 80-ak probnih fotografija. Neke od njih pripadaju reporterskim fotografijama, a iz nekih su imale uslijediti slike u duhu Tonćijevog stila. Mislim da se ove izložene fotografije nisu pojavile na izložbama niti u tisku. Sve prezentiraju njegov karakterističan način gledanja, a mogli bismo ih razvrstati u dvije skupine. Prvu čine motivi nekakvih geometrijskih formi iz kojih je Tonći znao izvući estetiku i svrstali bismo ih u "fotografiju nove objektivnosti". Taj trend započeo je još u Weimarskoj Njemačkoj dvadesetih godina prošlog stoljeća, a u elementima egzistira i danas. Predmet tu magijom gledanja postaje nešto drugo od prvozapaženog, rekao je Travirka.

Drugu skupinu čine reporterske fotografije, po svemu nastale u vremenu od 1958. do 1962. godine. Cjelokupna je ova izložba značajan doprinos izučavanju fotografskog opusa Ante Brkana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno