Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarska županija i dalje veliko gradilište

Autor: Damir Maričić

11.11.2008. 23:00
Zadarska županija i dalje veliko gradilište

Foto: Adam VIDAS



Zadarska županija sedma je po vrijednosti izvedenih građevinskih radova u 2007. godini i s 1,2 milijarde uzima oko pet posto vrijednosti tih radova u zemlji
Državni zavod za statistiku načinio je godišnji izvještaj o građevinskim radovima u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu kojim su obuhvaćeni radovi izvedeni od pravnih osoba s pet i više zaposlenih.
Takve su tvrtke u 2007. u građevinskoj djelatnosti imale  prosječno 7,9% više radnika na gradilištima i 9,5% više odrađenih sati rada na gradilištima u odnosu na 2006.
Vrijednost radova koje su izvršili radnici na gradilištima u 2007. veća je za 13,4% u odnosu na 2006. Prema vrsti građevina, udio vrijednosti izvršenih radova na zgradama je 49,7%, a na ostalim građevinama je 50,3%. Prema vrsti gradnje, udio vrijednosti izvršenih radova na novogradnji je 66,2%, a na rekonstrukcijama, adaptacijama, popravcima i održavanju je 33,8%. Ukupna vrijednost svih građevinskih radova iznosila je 24,3 milijarde kuna.
Zlatno vrijeme, koje je istina trajalo jednu, odnosno dvije godine, kada je Zadarska županija imala u iskazu najveću vrijednost radova u zemlji, davno je prošlo. Tada je bila vezana za gradnju autoceste.
No, ipak Zadarska županija iz ovih se podataka nameće kao prilično dinamična gledano na vrijednost radova. Naime, kako je i normalno najveći dio radova odigrao se u Zagrebu, odnosno 5,7 milijardi vrijednosti, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 2,7 milijardi, Primorsko-goranska s 2,5 milijardi, odnosno Osječko-baranjska s 2,1 milijardom, potom Zagrebačka županija (zagrebački prsten) s 1,5, odnosno Istra s 1,4 milijarde te Zadarska županija s 1,2 milijarde kuna.
Gledano po vrstama Zadarska županija imala je iznimno značajan udjel radova u prometnu infrastrukturu, odnosno u infrastrukturu baziranu na cjevovodima i sl. (vodovodizacija i odvodnja i kanalizacija), s 391 milijun kuna u prometnoj, odnodno 192 milijuna kuna u ovoj vrsti infrastrukture. Gledano na ove pokazatelje možemo ostati pri čestim konstatacijama o Zadarskoj županiji kao velikom gradilištu.
D.M.