Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Neka i Zadar bude poznat po vinu

Autor: Katina Vrsaljko

11.11.2009. 23:00
Neka i Zadar bude poznat po vinu

Foto: Adam VIDAS



Čestitam vam i zahvaljujem što ste ovime predstavili županiju u najboljem svjetlu, njegujući vrijednost rada za dobrobit svoje obitelji, ali i cijele zajednice. Zahvalan sam na doprinosu koji ste dali za razvoj županije i ako ovako nastavite, sljedeće godine ćemo se sastati u Velikoj vijećnici, obratio se župan uspješnim vinarima
U povodu velikog uspjeha vinara i vinogradara Zadarske županije na međunarodnoj manifestaciji Sabatina ’09. župan Stipe Zrilić i suradnici primili su jučer, na Martinje, u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije sve nagrađene na toj manifestaciji.
Naime, manifestacija vinara i vinogradara održana je u Trogiru početkom ovog mjeseca, a od 24 uzorka vina poslanih iz Zadarske županije, medalju je osvojio čak 21 uzorak iz proizvodnje 17 osoba i dvije tvrtke. Na nagrađene je posebno ponosan župan Zrilić.
– Čestitam vam i zahvaljujem što ste ovime predstavili županiju u najboljem svjetlu njegujući vrijednost rada za dobrobit svoje obitelji, ali i cijele zajednice. Zahvalan sam na doprinosu koji ste dali za razvoj županije i ako ovako nastavite, sljedeće godine ćemo se sastati u Velikoj vijećnici, obratio se župan uspješnim vinarima.
Buteljirati vina
Kako dodaje, naša županija je za razliku od drugih primorskih županija bogata poljoprivrednim površinama.
– Na području županije ima 70.000 ha poljoprivredne površine te 160.000 pašnjaka. Zajedno s jedinicama lokalne samouprave Županija potiče poljoprivredu. Za sadnice vinove loze smo dali više od 700.000 kuna. Moramo to prirodno bogatstvo staviti u funkciju gospodarenja i razvoja, rekao je župan te dodao da će i Zadar biti domaćin Sabatine.
Na ovogodišnjoj devetnaestoj Sabatini prvi su se put ocjenjivala otvorena vina, vina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva čija je proizvodnja u procesu registracije. U toj kategoriji, vinari s područja Zadarske županije osvojili su 9 od 10 zlatnih medalja.
Jučer im je čestitao i Joško Niskota, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Sabatine.
– Sretan sam što su u konkurenciju uključena i otvorena vina. Na Sabatini je bilo pravih stručnjaka i korisnih predavanja, što će pomoći ovim vinarima da etiketiraju svoje vino kako bi bili prepoznatljivi na surovu domaćem i europskom tržištu, rekao je Niskota te poželio svima da ih sv. Martin prati u daljnjem radu.
Osim priznanja i medalja, nagrađeni su od predstavnika manifestacije i Županije dobili korisne knjige o vinarstvu i vinogradarstvu. Uručili su ih Želimir Bašić, tajnik manifestacije, Miranda Žitko Vulić iz Organizacijskog odbora manifestacije i župan.
Nagrađen rad težaka
Zadovoljstvo dobivenim priznanjima izrazio je i Gordan Marinović, predsjednik Saveza zadruga Zadarske županije. Istaknuo je da je 2005. godine zadarskim vinarima išla samo jedna nagrada pa ga je ovakav uspjeh oduševio.
Uime svih vinara okupljenima se obratio Zvonimir Vlatković iz Novigrada, šampion za najbolje ocijenjeno vino u kategoriji otvorenih vina.
– Ovo ne bi bilo moguće bez volje, htijenja i želje za suradnjom svih ovih vrijednih ljudi. Zahvaljujući i Nadinjanima naši vinari staju uz bok najboljim hrvatskim vinarima i to je pravac kojem svi moramo stremiti, rekao je Vlatković te dodao da je tlo ono što čini razliku u vinima Zadarske županije jer vinu daje dominantnu notu.
Najuspješniji vinar Sabatine s područja Zadarske županije je Šime Škaulj iz Nadina s osvojene tri zlatne medalje. Škaulj na Nadinskom blatu i Gornjem polju ima 4 ha sa po 17 tisuća sadnica. Otac mu se bavio vinogradarstvom, a on se počeo time baviti intenzivnije iza Domovinskog rata. Samim vinarstvom se počeo baviti tek prije 2-3 godine, a planira izgraditi vinariju u Nadinu.
– Cijela ovogodišnja berba je iz ekološkog uzgoja za koju bih trebao dobiti ekomarkicu. Što se tiče ovih medalja, to je veliko priznanje kad netko prepozna trud težaka koji je svaki dan u polju, rekao je Škaulj koji je zlatnu medalju za svoje vino dosad osvojio na tri natjecanja.
Za razliku od Škaulja, Snježo Sinovčić je na Sabatini kandidirao svoje prvo vino napravljeno od grožđa koje je prvi rod njegova vinograda te je osvojio zlatnu medalju za otvoreno vino.
– Vinograd od 3 tisuće panja na brigu u Novigradu pripada mom bratu Vjeki koji živi u Njemačkoj, a ja se brinem za vinograd i vino, koje uskoro planiram buteljirati, rekao je novopečeni vinar Sinovčić.


 NAJUSPJEŠNIJI U OTVORENIM VINIMA


Kvalitetu vina s područja Zadarske županije na Sabatini dokazuje velik broj medalja. U kategoriji buteljiranih vina zlatnu nagradu je dobio Šime Škaulj iz Nadina, srebrnu P.G. Kaštelanac iz Polače, a brončanu “Vina Vrsaljko” iz Nadina i Vinarija Benkovac, Badel 1862 d.d. Za šampiona za izgled proizvoda i zlatnom medaljom u kategoriji jakih alkoholnih pića nagrađen je Maraskin Orahovac. U istoj kategoriji brončanu medalju je dobio Maraskin Vlahovac.
U kategoriji otvorenih vina mjesto šampiona pripalo je Zvonimiru Vlatkoviću iz Novigrada. Zlatne medalje za najbolje otvoreno vino su dobili: Šime Škaulj, Ante Škaulj, OPG Božo Bačić, Zvonimir Bačić, Snježo Sinovčić i Mile Vrsaljko. U istoj kategoriji srebrnim medaljama su se okitili: Branimir Mikić, Mario Miletić, Zvonimir Marić, Divna Baković i Miro Perica, a brončanim Dražen Klarić i Zvonimir Marić.