Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Planinarska slikovnica

Autor: Mile Marić

11.11.2009. 23:00
Planinarska slikovnica

Foto: Branko BOŽIĆ



Već prilikom prvog susreta djece Dječjeg vrtića Obrovac s mladom autoricom Janom Mijailović osjetila se ljubav prema planinama, je li zbog blizine Velebita i nacionalnog parka Paklenica to sad nije važno. No, djeca su tijekom predstavljanja slikovnice s velikom pažnjom slušala autoričinu priču o planinama


U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta  i Hrvatskog planinarskog saveza u povodu Mjeseca hrvatske knjige upriličeno je zajedničko druženje djece  Dječjeg vrtića Obrovac i poznate zadarske alpinistice Jane  Mijailović.     
 Jana Mijailović široj zadarskoj javnosti poznata je kao  članica Prve hrvatske ženske  ekspedicije Cho Oyu 2007., a  zajedno s njom u ekspediciji je  sudjelovala i Jelena Dabić.
Druženje, ljubav prema planinama, planinarstvu, alpinizmu, visinama, tajnovitost i  upornost ljudskog duha u osvajanju novog, rezultirali su  radom ovih dviju mladih zadarskih alpinistica na kreiranju, tj. pisanju i ilustriranju  slikovnice “Nije duh nego  puh”.
Autorica teksta je Jana Mijailović, a ilustratorica Jelena  Dabić, inače slikarica i profesorica na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja  Sveučilišta u Zadru.
Već prilikom prvog susreta  djece Dječjeg vrtića Obrovac s  mladom autoricom Janom  Mijailović osjetila se ljubav  prema planinama, je li zbog  blizine Velebita i nacionalnog  parka Paklenica, to sad nije  važno. No, djeca su tijekom  predstavljanja slikovnice s velikom pažnjom slušala autoričinu priču o planinama, prirodi te su dosta naučila o životinjama koje žive u planinama,  čime se hrane, o biljkama koje  rastu na planinama, kako se  treba pripremiti kada se ide u  planine, tko su planinari, tko  su alpinisti, tko su speleolozi i  još puno toga.
 Djeca su, iako im Himalaja  nije tako blizu, pokazala zavidno znanje iz poznavanja  prirode i planina budući da i  sami žive u sličnom okruženju  u blizini Velebita. Tko kaže da  i djeca ne mogu biti pravi mali  umjetnici u svom malom –  velikom svijetu u kojem žive.  Stoga su za uspomenu na  druženje s alpinisticom Janom  sama napravila slikovnicu koju su darovala autorici kao  mali znak pažnje.
Kako je istaknula autorica  Jana Mijailović, riječ je o prvoj  planinarskoj početnici namijenjenoj djeci koju zanima priroda, a pogotovo planine, a na  ideju za slikovnicu došla je  slučajno. Nakon predavanja o  planinarenju koje je održala  prvašićima, ideja je bila da se  planinarenje približi djeci u  vidu slikovnice, kako bi im  bilo još zanimljivije.
– Meni je jako drago da je  priča uspjela i da se djeci, ali i  odraslima sviđa. Posebno zahvaljujem kolegici Jeleni Dabić  koja je prihvatila ponudu da  radi na slikovnici, kazala je  Jana Mijailović. 
Inače, jedan od likova u  slikovnici je barba Branko, koji predstavlja Branka Škotija  iz PD Paklenica, a upravo je  on Jani otkrio Paklenicu i planinarstvo, zbog čega mu je  Jana zahvalila na ovaj način.
– Nakladnik slikovnice “Nije  duh nego puh” je Hrvatski  planinarski savez, preko kojeg  se može naručiti slikovnica po  cijeni od 10 kuna. Slikovnica  “Nije puh nego duh” dostupna  je u knjižnici i čitaonici POU  Obrovac, istaknula je ravnateljica Marina Brkić.