Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Branitelji-invalidi se natječu za vukovarski vodotoranj

11.11.2010. 23:00
Branitelji-invalidi se natječu za vukovarski vodotoranj


Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić danas je u košarkaškoj dvorani Jazine u Zadru otvorio 16. svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domivinskog rata ŠNIDOR 2010 Zadar. Natjecanje se po 6. put za redom održava u Zadru,  a u tri dana okupit će 1.300 ratnih invalida iz 20 hrvatskih županija, Grada Zagreba te nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Ministar Ivić je podsjetio da je Hrvatska bila žrtva brutalne velikosrpske agresije. Međutim, da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja dans ne bi bilo suverene, demokratske, a već sutra i europske Hrvatske. Što više, rekao je hrvatski ministar branitelja, Hrvatska država  je sagrađena na žrtvi hrvatskih branitelja i invalida koji su se okupili u Zadru.
Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić iskoristio je priliku i očitao se na tvrdnje Vojislava Stanimirovića i sviju onih, kako je rekao,  koji u državnim medijima govore kako Srbi nisu počeli rat u Hrvatskoj.
–  Zar smo mi izvršili agresiju na Srbiju ili pokrenuli balvan revoluciju. Jesmo li mi ti koji su ubijali nevine civile, sijali smrt, silovali i prijetili te palili kuće. Njihovo ime jasno je rečeno u hrvatskoj povijesti. To su bile naoružane bande četnika koje su palile po Hrvatskoj zajedno s jugovojskom. To je istina koju ne može nikad ni nitko izbrisati iz hrvatske povijesti, rekao je Đakić.
Đakić je ipak pohvalio hrvatske građane koji su pokazali tko su bili zločinci iz Borova Sela, ali isto  je tako naglasio da nema abolicije za ratne zločince. Jer kao što nema milosti za hrvatske generale, kazao je Đakić, nema ni za nikog drugog.
Sve sudionike koji će se natjecati za veliki pehar u obliku vukovarskog vodotornja te za deset drugih pehara i 84 kompleta medalja, pozdravili su izaslanik ministar unutarnjih poslova načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar, te predstavnik Zadarske županije Ivan Šimunić. Šimunić je podsjetio da je rat u Zadarskoj županiji počeo pogibijom njegovog sumještanina Franka Lisice, na isti dan kad su u Borovom selu stradali hrvatski redarstvenici.  
Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić osvrnuo se i na razjedinjenost baš u populaciji hrvatskih ratnih voijnih invalida, posebice u Zadarskoj županiji. Podsjetimo,u organizaciji 16. SŠNIDOR-a ne sudjeluje HVIDRA Zadar koja je izašla iz središnje organizacije.
– Izražavam žaljenje što među vama ovdje nisu pripadnici HVIDR-e Grada Zadra. Zalažem se da se i to zajedništvo obnovi i da se zaborave neki prijepori  i da svi budemo zajedno kao što smo bili u Domovinskom ratu, rekao je Vrančić.