Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Broj oboljelih stalno raste

11.11.2010. 23:00
Broj oboljelih stalno raste


Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenoga. Tim je povodom Zadarska dijabetička udruga zajedno s Medicinskom školom Ante Kuzmanića organizirala besplatnu akciju kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka. Akciji, koja je održana u prostorijama Zadarske dijabetičke udruge, odazvao se veliki broj građana, među kojima je nekolicina imala povišene vrijednosti šećera u krvi.
Serđo Mičić, predsjednik Zadarske dijabetičke udruge, zadovoljan je odazivom građana na jučerašnju akciju kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka. Činjenica da su kod nekolicine građana prvi puta izmjerene povišene razine šećera u krvi ide u prilog statistikama koje govore kako broj oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj i u svijetu iz godine u godinu je sve veći. U Zadarskoj županiji, kako ističe Mičić, danas ima oko 6.500 oboljelih. Broj oboljelih i dalje raste zbog stresnog načina života, ali i pretilosti.
– Zadovoljni smo odazivom građana na akciju kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka. Kao i uvijek, kod pojedinih osoba, prvi put su izmjerene povišene vrijednosti šećera u krvi. To je još jedan dokaz da broj oboljelih od šećerne bolesti raste, govori Serđo Mičić, dodajući kako je za oboljele od šećerne bolesti najvažnija redovita kontrola kako bi bolest bila pod nadzorom.
Pokrovitelj jučerašnje akcije je Grad Zadar, a sponzor tvrtka Bauerfiend.
Zadarska dijabetička udruga već sprema i novu akciju kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka, koja će se održati u subotu 20. studenoga na Narodnom trgu.