Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fabijanić: Teret mora podnijeti i Komunalno društvo

11.11.2010. 23:00
Fabijanić: Teret mora podnijeti i Komunalno društvo


Na sjednici Gradskog vijeća Paga gradonačelnik Ante Fabijanić je iznio podatak kako Komunalno društvo Pag godišnje ostvaruje prihod od 15 milijuna kuna, što je iznenadilo većinu gradskih vijećnika koji se mogu smatrati znatno bolje upućenima u poslovanje gradskih tvrtki od prosječnog građanina već i zbog toga što o gradskim tvrtkama i njihovom poslovanju često raspravljaju. No, jednako tako je iznenadio i podatak kako se Nadzorni odbor Komunalnog društva Pag nije sastao sedamnaest godina.
– Suština problema je u tome što u proteklih 17 godina niti jedan gradonačelnik nije imao uvid u poslovanje Komunalnog društva, u poslovanje Komunalnog društva nije bila upućena niti jedna garnitura gradske vlasti i mi sada prvi put raspolažemo tim podacima, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Dvadeset devet godina direktor Komunalnog društva Pag bio je Ante Fabijanić Pevacić, kojeg je gradonačelnik Fabijanić smijenio, a na mjesto direktora je imenovao Duška Dragičevića. Uz to su promijenjeni članovi Skupštine i Nadzornog odbora Komunalnog društva. Donesena je i odluka temeljem koje će se od cijene vode 2,25 kuna uplaćivati na račun Grada.
– To su namjenska sredstva koja će se vraćati Komunalnom društvu za projekte, ali će Gradska uprava na ovaj način moći kontrolirati ulaganja. Između Gradske uprave i Komunalnog društva nije postojala suradnja, a kao primjer navodim kako Komunalno društvo nikada Gradu nije dostavilo program rada, tako da se nije imalo uvid u ono što se planira raditi, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Premda je imalo velike prihode, Komunalno društvo je od Grada tražilo jamstvo za kredit od pet milijuna kuna, koji je bio potreban za uređenje nove zgrade na Julovici u kojoj su uredski prostori Komunalnog društva.
– Komunalno društvo je tražilo i dobilo jamstvo Grada Paga za taj kredit, a uz to Grad Pag plaća i novi kanalizacijski sustav koji je izgradila njemačka tvrtka Schendolfer, što znatno opterećuje gradski proračun. Postoje uz to i drugi projekti koje plaća Grad Pag, a kojima gospodari, pa dakle od njih i zarađuje, Komunalno društvo i to je bilo neprihvatljivo, jer nije u redu da se plaćanje svaljuje na gradski proračun, a da ostvareni prihod ostaje Komunalnom društvu. To je tako funkcioniralo godinama i zadovoljan sam što se to uspjelo promijeniti jer će Gradska uprava i Komunalno društvo sada bolje surađivati i dogovarati se oko projekata, a sve u interesu razvoja grada Paga, rekao je gradonačelnik Fabijanić.