Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatska ima vodno bogatstvo

11.11.2010. 23:00
Hrvatska ima vodno bogatstvo


U Marseillesu sam razgovarao s izvršnim direktorima Odbora Regija EU (CoR-a) o mogućnosti održavanja nekog od sastanaka Odbora u Zadru. Oni su pokazali oduševljenje i veliku zainteresiranost za ideju. Svakako, o tomu još moram razgovarati sa županom Zrilićem. No treba napomenuti da bi dolazak Odbora i predstavnika CoR-a u Zadar za nas bio jako koristan, rekao je Katičin
Načelnik Općine Tkon Danijel Katičin upravo se vratio iz Marseillesa gdje je sudjelovao u radu drugog sastanka odbora SUDEV (odbor za održivi razvoj) koji djeluje u sklopu u siječnju osnovanog ARLEM-a – Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana.
Podsjetimo da je Katičin uz istarskog župana Ivana Jakovčića jedan od dvojice hrvatskih predstavnika u ARLEM-u i to kao predstavnik Saveza Udruge gradova i Udruge općina u RH.
Voda i otoci
Inače u radu ARLEM-a sudjeluje 77 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz 30 zemalja partnera u Uniji za Mediteran, a hrvatskim predstavnicima je dana osobita čast time što je predstavnik Hrvatske udruge županija Ivan Jakovčić izabran u šesteročlani Biro ARLEM-a.
Jakovčić je i kopredsjedavatelj ECOTER-a, ARLEM odbora za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove, koji je također nedavno održao svoj drugi sastanak.
– Tema drugog sastanka odbora SUDEV bila je stanje voda na Mediteranu. Odbor je tako ovom prilikom sastavio izvješće o stanju voda na Mediteranu koje će se naći na dnevnom redu sjednice ARLEM-a čije je održavanje najavljeno za siječanj u Maroku. Svoj prilog sastanku dao sam prezentacijom o stanju voda na području Zadarske županije s naglaskom na otoke. Zanimljivo je spomenuti da je Hrvatska prepoznata kao jedna od vodom najbogatijih zemalja Mediterana. Zajedno s nama pri vrhu ljestvice su i Slovenija te Albanija, a na moje iznenađenje Bosna i Hercegovina je ispod nas, navodi Katičin.
Odbor u Zadru
Nakon siječanjske sjednice ARLEM-a slijedi novi ciklus sastanaka dvaju odbora koji će trajati od ožujka do svibnja. Jedan od sastanaka Odbora ECOTER će se Jakovčićevom inicijativom održati u Puli, a nije isključeno ni da će članovi odbora SUDEV jedno od svojih zasjedanja imati u Zadru.
– Poznato je da je ARLEM osnovan pod pokroviteljstvom Odbora Regija EU (CoR). CoR daje logističku potporu radu ARLEM-a te je tajništvo ARLEM-a sastavljeno od zaposlenika CoR-a. Tako sam na sastanku u Marseillesu razgovarao s izvršnim direktorima CoR-a o mogućnosti održavanja nekog od sastanaka Odbora u Zadru. Oni su pokazali oduševljenje i veliku zainteresiranost za ideju. Svakako, o tomu još moram razgovarati sa županom Zrilićem. No treba napomenuti da bi dolazak Odbora i predstavnika CoR-a u Zadar za nas bio jako koristan budući da bi nam se pružila prilika za upoznavanje s njegovim predstavnicima. Tim više što će Hrvatska i prije ulaska u EU odrediti svojih 9 predstavnika u CoR-u koji će pristupanjem u EU postati njegovim punopravnim članovima, rekao je Katičin.
Naime, Odbor regija veoma je važan kao savjetodavno tijelo EU-a preko kojega se povlači novac u regije. Stoga nije potrebno posebno naglašavati koliko je važno imati dobre veze s ljudima iz Odbora regija EU-a.