Ljekarni u Salima prijeti bankrot

Slika korisnika admin
Zbog administracije otočanima teži život - Dražen Župan

Ljekarni mr. Tatjane Vukadin u Salima prijeti zatvaranje. Upozorava na to suvlasnik ove obiteljske ljekarne Dražen Župan, inače suprug mr. Vukadin. Ljekarna je otvorena u srpnju ove godine u prostoru općinske zgrade. - Predali smo 10. srpnja u zadarsku podružnicu HZZO-a zahtjev za sklapanje Ugovora o provođenju ljekarničke djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite i u taj zahtjev unijeli smo i podatak o radnom vremenu ljekarne koje je usklađeno s potrebama stanovnika i turista. U ljetnim mjesecima riječ je o osmosatnom radnom vremenu, znači od 8 do 12 i 17 do 21 sat, a izvan sezone od jedne brodske linije do druge, odnosno od 11.30 do 16 sati. Ugovor još uvijek nismo potpisali iz razloga što iz zadarskog HZZO-a nisu na vrijeme, nego s tri mjeseca zakašnjenja, uputili u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi zahtjev da ministar odredi drukčiji početak i završetak radnog vremena što je bilo potrebno u našem slučaju. Od pravnice u Ministarstvu imam saznanje kako je naše predloženo radno vrijeme prihvaćeno, ali da bi to bila službena oluka, potrebna su još četiri potpisa nadležnih. U međuvremenu od listopada HZZO ne prima više naše recepte niti fakture za pruženu uslugu. Mi smo na naš rizik odlučili ljudima davati recepte, iako nam od strane HZZO-a do danas ništa nije isplaćeno, a postavlja se pitanje na koji ćemo način uopće fakturirati za listopad. Prije tri, četiri mjeseca to nam nije bio problem, ali sad jest. Lijepa priča o pomaganju države otocima na našoj ljekarni pasti će u vodu ukoliko hitno ne potpišemo ugovor s HZZO-om i ukoliko nam ne počnu preuzimati recepte i financijska zaduženja. U suprotnom ćemo bankrotirati, kazao je

Župan navodeći kako će ljekarna izdržati do Božića.

Župan je kazao i kako su on i supruga u ljekarnu uložili oko 100.000 eura, a po stavci financijskih zaduženja HZZO im u ovom trenutku duguje između 350 i 400 tisuća kuna.

- Prvi put u povijesti Dugi otok je dobio ljekarnu. Možete zamisliti što to znači za otočane koji su se prije morali dizati u pet sati u jutro i tražiti imaju li koga poznatog da mu daju recept i moliti ga da donese lijek. Za nas je to bio povijesni događaj. Bili smo sretni i zadovoljni što se to napokon realiziralo, a odmah nakon par mjeseci, zbog administrativnih problema, dolazi prijetnja da će se zatvoriti. Napokon su se nakon ponavljanja natječaja pojavili povratnici iz Švicarske spremni uložiti svoj novac i pomirili su se sa čekanjem šest mjeseci na naplatu zaprimljenih recepata od strane HZZO-a. Nisam sklon svečanim otvorenjima i nismo imali svečano otvorenje za ljekarnu, a bila bi neviđena sramota da je na kraju moramo "svečano" zatvoriti, kazao je načelnik Općine Sali Zoran Morović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno