Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Marković zatvara oči pred korupcijom i neimaštinom

11.11.2010. 23:00
Marković zatvara oči pred korupcijom i neimaštinom


Stanje domaćeg natjecanja, afere, korumpiranost, neimaština u kojoj pliva naš nogomet ono je pred čime Marković zatvara oči. Spreman sam suočiti se s tim problemima – kaže Štimac
Jedan kolega novinar za Igora Štimca napisao je – ženama zgodan, a muškarcima nezgodan. Hoće li biti nezgodan suparnik Vlatku Markoviću za fotelju čelnog čovjeka HNL-a? Istina, projekcije s terena i medijske analize još uvijek daju prednost aktualnom predsjedniku. Štimac zasad tvrdi, “kalkulacije još uvijek ne mogu biti precizne”.
– Najveći broj skupština Županijskog nogometnog saveza tek su u pripremi. Uostalom, na terenu osvajam predstavljanjem novog programa za razvoj našeg saveza, a druga strana bavi se obećanjima koja otprilike glase “obećavamo da ćemo ovaj put ispuniti naša obećanja” – kazat će Igor Štimac, koji uz kampanju pohađa ispite i na fakultetu za sportski menadžment u Splitu.
Vjerujete li da bi članovi Skupštine iz županija, koji su podržali Markovića na dan glasovanja u prosincu, mogli promijeniti mišljenje?
– Sukladno statutu HNS-a delegati su u mogućnosti glasovati po svojoj savjesti. Ali tim pitanjem se ne zamaram.
Slavonija slovi za Markovićevu utvrdu. Osječko-baranjska i Požeško-slavonska županija dale su već potporu aktualnom predsjedniku. Iz Vukovarsko-srijemske najavljuju dati vama potporu?
– Drago mi je ako ću dobiti potporu mojih Slavonaca, dugo smo i kvalitetno surađivali. S druge strane žalostan sam zbog Osječana. Normalno bi bilo da su pozvali oba kandidata da predstave svoje programe pa da onda donesu odluke. Dugo su godina taoci jednog Vučemilovića, koji se isključivo brine o svojoj fotelji koja je čvrsto vezana uz dvojac Ma-Ma (Marković-Mamić, nap. a.). Ali, ako postanem predsjednik, ni prema komu neće biti revanšizma. Sasvim sigurno neću nikoga razdvajati, u mom mandatu neće biti podjela na “Mamićeve” i slično, nego ću u tom cilju nastojati ujediniti kako čitavu Slavoniju, tako i čitavu Hrvatsku.
Reprezentacija
Kaže se kako je Markovićeva prednost reprezentacija, a vaša prednost mogla bi biti otvaranje tema o stanju u HNL-u. Što još stoji u vašem “predsjedničkom programu”?
– Kakve veze Marković ima s reprezentacijom i njezinim uspjesima? Pa ne igra on! Uostalom, dva puta se nismo plasirali na velika natjecanja u njegovom mandatu. Za moj ukus malo previše. A stanje domaćeg natjecanja, afere, korumpiranost, bježanje od odgovornosti, trošenje novca Saveza bez ikakve kontrole, neimaština u kojoj pliva čitav naš nogomet je ono pred čime zatvara oči. Spreman sam suočiti se sa svim navedenim problemima, kroz kvalitetan program i s novim ljudima koji nisu opterećeni podjelama, koji vole nogomet i spremni su mu pomoći. Želimo stvoriti Savez jednakih, ravnopravnih članova, Savez koji će razvijati naše klubove i hrvatsku mladost i pomagati klubovima u unapređivanju odnosa i razvoju infrastrukture.
Hoće li Udruga prvoligaša biti drukčije strukturirana, ovisnija od krova HNS-a?
– U mom programu HNS preuzima potpunu brigu za natjecanje Prve HNL. Od financiranja natjecanja do uvođenja novih kriterija koji će ubrzati razvoj igrača, olakšati klubovima funkcioniranje i stabilizirati sustav natjecanja.
Liga 12 ili 16
Budete li predsjednik, može se dogoditi da se sljedeće sezone igra Liga 12, protiv koje ste bili. Namjeravate li ubrzo pokrenuti povratak ili sačuvati Ligu 16?
– Moj projekt Lige16 koji sam pokrenuo prije dvije godine bio je sustavno napadan od Markovića i njegovih. Zbog tog projekta su me i rušili, a prije šest mjeseci donijeli su odluku o smanjivanju lige na 12 klubova. Danas, zbog potrebe pridobivanja nekoliko glasova, spremni su odgoditi tu pogubnu odluku, ali samo na godinu dana, bolje rečeno dok ne prođu izbori! I još kažu kako su mi “prisvajanjem” tog dijela moga programa “izbili adut iz ruku”, ali varaju se. Ne samo da mi nisu izbili nikakav adut nego su tim licemjernim potezom gubitnika pokazali kako nisu bili sposobni shvatiti realnost i potrebe hrvatskog nogometa, dok nisu shvatili kako ljudi prihvaćaju moj program. Gubitnici bi bili i svi oni koji bi, zbog te ponuđene “kosti” odgode agonije za jednu sezonu, svojim glasom podržali ovakvo vođenje HNS-a. Moj program je dugoročna stabilizacija natjecanja kroz ligu 16, jer to je razvojni put koji je nužan hrvatskom nogometu kako bi za 5-6 godina došao do razine kvalitete koju priželjkujemo. Zar vam nije očit primjer naša reprezentacija do 19 godina koja je osvojila treće mjesto na EP-u ove godine, a sastavljena je redom od igrača koji su dovoljno sazreli zahvaljujući ligi 16. Evo za primjer malog Pamića, kojeg je Rijeka ustupila Karlovcu. Ili Domagoj Vida, koji se uspio nametnuti u tako kratkom roku i ostvario sjajan transfer u Njemačkoj. Pogledajte statistiku iz prošlosti, najbolje je rezultate naš klupski nogomet postizao kad smo imali ligu 16 ili 18. A ove godine Dinamo i Hajduk igraju u Ligi UEFA.
Pogledali smo u prošlost, i Hajduk je doista igrao Ligu prvaka u sezoni 1994./1995. kada se igrala Liga 16. No tadašnja Croatia dva je izdanja u Ligi prvaka (1998./99. i 1999./2000) imala uz Ligu 12. Istina, Hajduk i Dinamo ove godine igraju Euroligu, a s druge strane Cibalia ispada na startu europskog natjecanja od sjevernoirskih amatera.
Pravo vrijeme
– Mislim da su Cibalia i Šibenik platili danak neiskustvu u ovim natjecanjima, jer i jedni i drugi su bili osvježenje proteklog natjecanja. Igrali su predivan nogomet, bez kalkulacija, čemu svjedoči i posjet na njihovim stadionima.
U našoj ligi posjet je velik problem. Koja je svrha postojanja klubova u Prvoj HNL poput Hrvatskog dragovoljca, Lokomotive ili Croatia Sesveta prošle sezone? Klubovi su to koji igraju na tuđim stadionima, posjet je slaba, a i upitno bi li po kvaliteti našli svoje mjesto u manjoj ligi?
– Moja je želja razvijati nogometne sredine koje imaju tradiciju, sposobnost grada u kojem djeluju da podrži njih kao prvoligaše kao što je slučaj s Pulom, Karlovcem, Splitom. Ne podržavam projekte gdje nema opipljive aktivnosti u smislu razvoja, neovisnosti, minimalne financijske sigurnosti, a pogotovo one gdje nema navijačkog puka. U tom pravcu trebamo rehabilitirati nogomet u Sisku, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Velikoj Gorici…
“Volim nogomet” i Dvoransko prvenstvo bili su dobri projekti. Mislite li da su ukinuti jer ste vi oba podržali? Marković vam je zamjerio da su od projekta “Volim nogomet” klubovi dobili premalo novca?
– Oba su projekta bila za razvoj našeg nogometa, koji su u vrlo kratkom roku trebali našim klubovima donositi značajna sredstva od TV prava i marketinga, a nadasve promovirati naše natjecanje. Neki, na žalost, nisu shvatili što to znači, a drugi jesu pa su se prepali kako će uspjeh tih projekata ojačati moju poziciju u domaćem nogometu. A što se tiče Markovića, on već dugo godina ne zna ili nije svjestan onoga što govori, tako da mu ne zamjeram.
Javnost je godinama favorizirala Bobana ili Šukera kao Markovićeva nasljednika. Biste li se kandidirali da su vam Boban ili Šuker protukandidati?
– Kao i čitava javnost, i ja sam punih deset godina priželjkivao da se aktiviraju. Na žalost, oni ni danas ne smatraju da je došlo njihovo vrijeme. Ja, pak, smatram da sam dovoljno sazrio i da je moje vrijeme došlo – zaključuje Štimac.
 


O projektu Volim nogomet


– Mi smo projektom “Volim nogomet” privukli sponzore koji su uložili 7,5 milijuna kuna u produkciju emisije i na račun toga Prva HNL je zaradila više od tri milijuna kuna. Dakle, bez ijedne kune vlastitih sredstava došli smo do zarade koja je išla isključivo klubovima koji su sudjelovali u projektu.




 


O utjecaju Zdravka Mamića


– Svi znate da je jako utjecajan, ali neće presuditi u izboru predsjednika. Ima svoje satelite koji godinama ubiru dnevnice i putuju o trošku Saveza, a služe samo za dizanje ruku – kaže Štimac.