Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mladen Grdović se oprašta od pjevanja po festivalima

11.11.2010. 23:00
Mladen Grdović se oprašta od pjevanja po festivalima


Kakav bi to bio zadarski festival zabavne glazbe, a da na njemu ne nastupi Mladen Grdović?! Najeksponiraniji zadarski pjevač na debitantskom festivalu nastupit će s pjesmom “Nikad se ćaća nije vratija”. Priznaje kako ju je čuvao za Splitski festival, no kad je čuo da se festival na velika vrata vraća u Zadar, nije puno dvojio. Izvukao je asa iz rukava u znak podrške spektaklu koji se očekuje na Višnjiku.
– Stvarno, najbolju sam pjesmu odabrao za povratak festivalskih nota Zadru. Ja sam autor stihova i glazbe, a aranžman potpisuje moj dragi prijatelj i suradnik Stipica Kalogjera. Vjerojatno ću se ovom pjesmom i oprostiti od nastupanja po festivalima jer sam se zasitio, kaže Mladen koji će nastupati večeras na prvoj festivalskoj večeri, večeri dalmatinske i mediteranske glazbe.
– Želio bih da se Zadru ponove ona stara vremena kad je naš festival bio najcjenjeniji. Na njemu su brojni izvođači nastupili kao anonimci, našli put do publike i zahvaljujući pjesmama koje su pjevali u Zadru postali popularni. Dajem punu podršku organizatorima i volio bih da Višnjik bude pun kao što su nekad bile pune Jazine. Zadarska publika to zaslužuje, kao što i Zadar zaslužuje svoj festival.
Mladen je na Zadar festu tijekom godina što sam, što u duetu s Bepom Matešićem otpjevao redom sve hitove festivala: “Tu je moj dom”, “Nije u šoldima sve”, “Vitar nek puše”… Na pitanje koja mu je od tih pjesama najdraža, odgovorio je:
– Teško je izdvojiti. Možda je bilo i većih hitova od njih, ali meni su srcu posebno prirasle “Ako odeš ti” i “Sve za ljubav”. Realno, a što čoviku treba više od mora i žene?!
Grdović će na prvoj večeri, osim u natjecateljskom dijelu, nastupiti i na koncertu posvećenom Tomislavu Ivčiću. S tragično preminulim pjevačem vezale su ga neraskidive prijateljske i poslovne veze, a malo tko se ne sjeća njih dvoje i Dua Pegla. Svog prijatelja rado se sjeća i nema intervjua u kojemu ga ne spominje.
– Tomislav ne da mi nedostaje, nego nema dana da ga se ne sjetim. Kad s nekim dvadeset godina dijeliš konobu, auto, nastupe, ne da ga poznaješ u dušu, nego i počnete sličiti jedan na drugoga. Povezaniji si s njim nego s vlastitom ženom. Ako je itko zaslužio koncert iz počasti i to da se održava svake godine, onda je to Tomislav, reći će Mladen.
A upravo zato je i odabrao pjevati jednu od Tomislavovih dražih pjesama “Tamo gdje sam rođen ja”. Govori kako ni jednog trenutka nije dvojio što će pjevati na koncertu njemu u čast.
Žao mi je što je mojih i naših prijatelja sve manje. Sve više je onih na koje se prisjetimo pjesmom. A Tomislav je imao toliko lijepih pjesama, da bi koncert mogao trajati i tri večeri.


Obračunat ću se s Bepom, još mi je dužan janjca!


Na pitanje čitatelja Zadarskog lista zašto on i Mladen Grdović više vole Hajduk nego Zadar, Bepo Matešić je izjavio kako nije navijač Hajduka, niti mu je Split u srcu. Ali je izjavio i to da Grdović mora navijati za Hajduk jer ima interesa. Na pitanje da prokomentira izjavu svog prijatelja, Mladen kaže:
– Ne znam ima li uopće smisla da se osvrćem na to što moj prijatelj Bepo kaže. Od svoje pete godine pokojni otac me vodio na Hajdukove utakmice i navijam za Hajduk. Ali kad igraju Hajduk i Zadar ne znam, kao ni mnogi, za koga navijati, odnosno protiv koga biti kad igraju tvoji protiv tvojih. Zato ni ne idem na te utakmice. Ipak, košarka i Zadar su mi broj jedan, a Tornado i Torcida su braća. A što se Bepa tiče i njegovih izjava, i on sam zna da, kad bi mi platili hajdukovci gdje sam sve bio s njima i koliko im puta mukte piva, da tri godine ne bih imao potrebu uopće nastupati nego živjeti od tih novaca. I to što je sve rekao moj rođo Bepo, to ćemo se obračunati u našu konobu. Najdraže mi se svađati s njim jer on brzo plane, a ja onda guštiram.