Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvi priključci na plinovod u drugoj polovini iduće godine

11.11.2010. 23:00
Prvi priključci na plinovod u drugoj polovini iduće godine


Raspon priprema za priključenje na plin ovisi o zatečenom stanju sustava grijanja. Sigurno je da za adaptacijske radove mora biti angažiran certificirani instalater, koji mora dati potvrdu o pritisku i čvrstoći i testirati moguća propuštanja te dati potvrdu o ispravnosti dimnjaka. Za sve konkretne konzultacije oko adaptacije, kao i oko najboljih rješenja za upotrebu plina, na raspolaganju su besplatni stručnjaci EVN Croatia Plina
Već sljedeće godine prirodni plin će, kao sve popularniji i za okoliš pogodan energent, biti dostupan gotovo u svim dijelovima Hrvatske, jer će magistralnim plinovodima biti pokriveno oko 95 posto naše zemlje. Stoga su sve priobalne županije do Splita sklopile ugovore s koncesionarima, koji će na njihovu području izgraditi i upravljati s mrežama distributivnih plinovoda te potrošačima osiguravati priključke na taj sustav.
Ishođenje lokacijske dozvole
Austrijska tvrtka EVN prvo je potpisala tridesetogodišnje koncesijske ugovore za plinofikaciju Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, a zatim i Šibensko-kninske.
EVN će izgradnju plinovoda u Dalmaciji započeti početkom sljedeće godine u Zadarskoj županiji, gdje su dobili koncesiju za Zadar, Biograd i Benkovac. Prvi kupci trebali bi biti priključeni na plinovod u drugoj polovini iste godine. Točan vremenski plan provedbe ovisi o završetku gradnje magistralnog plinovoda do zadarskog područja.
– Izgradnja lokalne plinske mreže u Zadru i Zadarskoj županiji odvijat će se u nekoliko faza. U ovom trenutku u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za početak radova, te proces potvrde glavnog projekta. Ako dobivanje svih dozvola bude teklo prema planu, EVN Croatia Plin bi s radovima trebao započeti u siječnju 2011. godine, a prva faza izgradnje lokalnog plinovoda bi trebala biti dovršena u roku od šest mjeseci. Do tada bi trebali biti ispunjeni i svi drugi preduvjeti za početak distribucije plina, ističu iz uprave EVN Croatia Plina.
EVN Croatia, dakle, planira početi izgradnju plinovoda u Zadru i Zadarskoj županiji početkom 2011. godine. Tvrtka koja je potpisala 30-godišnji koncesijski ugovor sa Zadarskom županijom o distribuciji zemnog plina, planira investirati 25 milijuna eura (175 milijuna kuna) u Zadarsku županiju, u kojoj će biti izgrađeno 350 km plinovoda. Prvi kupci, prema svemu sudeći, trebali bi biti priključeni na plinovod u drugoj polovici 2011. godine. Točan vremenski plan realizacije ovisi o završetku građevinskih radova koje izvodi Plinacro, zadužen za spajanje Dalmacije na glavni plinovod u sjevernoj Hrvatskoj. U prvoj polovini 2011. godine bit će dovršena prva faza radova, koja uključuje izgradnju odorizacijske stanice kod MRS Zadar, izgradnju oko pet kilometara visokotlačnog plinovoda i oko 25 kilometara srednjotlačnog plinovoda. Nakon toga planiraju se daljnje aktivnosti za priključenje srednjotlačnih i visokotlačnih cjevovoda i redukcijskih stanica, sukladno mjerama ekonomske isplativosti.
Izobrazba plinoinstalatera
Kako bi osigurali dovoljno plinoinstalatera, što je nužan uvjet za širenje sustava i priključenje potrošača, EVN Croatia Plin počeo je surađivati sa zadarskom Strukovnom školom Vice Vlatkovića, koja se razvija na tri područja. Kratkoročna podrška uključuje stručnu, materijalnu i financijsku potporu tečaju za prekvalifikaciju vodoinstalatera i instalatera grijanja za stjecanje dodatne kvalifikacije plinoinstalatera. Dugoročna suradnja odvijat će se za vrijeme trogodišnje izobrazbe za plinoinstalatere, putem osiguravanja dviju stipendija za učenike prvih razreda, organizacije studentske prakse tijekom praznika za stjecanje praktičnog radnog iskustva, organizacije posjeta gradilištima EVN-a, potpore u obliku vizualnih materijala i organizacije stručnih izlaganja te razmjene iskustava. Međunarodno partnerstvo podrazumijeva osiguranje razmjene know howa između te zadarske škole i strukovne škole u austrijskom Zistersdorfu.
Vrijednost investicije u sve tri dalmatinske županije će, prema njihovim procjenama, dosegnuti gotovo 800 milijuna kuna (105 milijuna eura) i bit će sagrađeno 1.450 kilometara plinovoda na koje će se moći priključiti 130 tisuća kupaca. Po tome su, ističu, jedan od vodećih investitora u Hrvatskoj.
– Nakon izgradnje distribucijskih mreža, kućanstva, industrija, razne institucije i ostali potrošači moći će koristiti prirodni plin za grijanje, hlađenje, kuhanje, opskrbu toplom vodom i proizvodnju. Njegovim će se korištenjem smanjiti troškovi za energiju kao i emisije ugljičnog dioksida, plina koji potiče globalno zagrijavanje i klimatske promjene, ističu u EVN-u Croatia.
No, kako bi se ulaganje u skupu gradnju magistralnih plinovoda što više isplatilo, nužno je uz realnu cijenu plina s odgovarajućom distributivnom maržom osigurati što više potrošača i što veću potrošnju te je stoga EVN krenuo s velikom promidžbenom kampanjom u kojoj novi energent žele što više približiti potencijalnim korisnicima.
Cijena plina još nepoznata
– Prema najavama, početkom studenog pokrenuli smo opsežnu promidžbenu kampanju. Uz to aktivno sudjelujemo na odgovarajućim sajmovima, kako bismo zainteresirane kupce informirali o svemu što ih zanima te smo za sva pitanja stalno otvoreni i u našem Centru za kupce u Zadru. Pokrenuli smo i besplatnu telefonsku liniju, koja je odmah nakon početka naše nove promidžbene kampanje bila intenzivno korištena. Pitanja se uglavnom tiču mogućnosti priključenja na plin i vrlo su konkretna, ističu iz EVN-a Croatia.
Koliko će se potrošača uistinu priključiti, ovisit će najviše o cijeni priključka i ostalim nužnim ulaganjima, kao i o cijeni plina, posebno u odnosu na ostale energente. Jer, svaki će potrošač, posebno u ovim kriznim okolnostima dobro analizirati što mu se najviše isplati.
– Raspon priprema za priključenje na plin ovisi o zatečenom stanju sustava grijanja. Sigurno je da za adaptacijske radove mora biti angažiran certificirani instalater, koji mora dati potvrdu o pritisku i čvrstoći i testirati moguća propuštanja te dati potvrdu o ispravnosti dimnjaka. Za sve konkretne konzultacije oko adaptacije, kao i oko najboljih rješenja za upotrebu plina, besplatno su na raspolaganju stručnjaci EVN Croatia Plina. Konačna cijena m3 plina se ipak još uvijek ne zna jer smo još uvijek u pregovorima s HERA-om. Unatoč tome zainteresiranost potencijalnih kupaca plina u Zadru i Zadarskoj županiji je visoko iznad naših inicijalnih očekivanja i potvrđuje naš zaključak da ćemo u svom poslovanju biti vrlo uspješni, ističu iz uprave EVN Croatia Plina.