Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Učenicima i studentima 2,5 milijuna kuna

11.11.2010. 23:00
Učenicima i studentima 2,5 milijuna kuna


U tijeku je natječaj Grada Zadra za dodjelu stipendija nadarenim učenicima i studentima za školsku/akademsku 2010./2011. godinu. Prijave se podnose do 19. studenoga.
– Dodijelit će se novih 100 stipendija od kojih 15 za učenike srednjih škola, 25 za studente prve godine studija i 30 za studente starijih godišta, te 30 za studente koji se školuju za deficitarna zvanja, od toga 15 za studente prve godine i 15 za studente starijih godišta, nabrajao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.
Shodno općepoznatoj gospodarskoj situaciji iznos pojedinačnih mjesečnih stipendija manji je za 20-30 posto od prethodne školske/akademske godine. Stipendija za učenike iznosit će 200 kuna mjesečno, za studente koji studiraju u mjestu prebivališta 500 kuna, a za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta 700 kuna mjesečno.
– Dosad je pristiglo 50-ak zamolbi, očekujemo oko 300 zahtjeva. Po zaključenju natječaja potrebno je još proći provjeru Povjerenstva za stipendiranje i ovogodišnja lista će biti spremna za objavu nakon Nove godine, u mjesecu siječnju, poručio je Nekić.
Stipendisti Grada Zadra financiraju se kroz deset mjeseci godišnje, a po podacima Gradske uprave, od svih hrvatskih gradova samo Zagreb dodjeljuje više stipendija od Zadra.
– Za stipendije je u gradskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna. Pored 100 novih stipendija imamo i oko 250 “starih” stipendista, govori Nekić, napomenuvši kako je još uvijek aktualno pravilo da stipendist ovaj novčani poticaj ne može primati od dva korisnika.
Pravo na stipendiju Grada Zadra mogu ostvariti učenici srednjih škola i studenti preddiplomskih/diplomskih studija, koji nisu ostvarili pravo na apsolventski staž te su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Grada Zadra. Ako upisuju preddiplomski studij ili diplomski stručni studij ne smiju biti stariji od 25 godina, odnosno 27 godina ako upisuju diplomski studij.
– Do listopada 2003. godine Grad Zadar je nadarenim učenicima i studentima dodjeljivao kredite za školovanje, a otada stipendije i druge oblike potpore. Posljednjih pet godina Grad Zadar je uz redovite učeničke i studentske stipendije dodjeljivao i studentske stipendije studentima koji se obrazuju za deficitarna zvanja, ukoliko udovoljavaju uvjetima, govori Nekić.
Na popisu su se našla sljedeća zvanja: doktor medicine, magistar farmacije, magistar građevinarstva, magistar arhitekture i urbanizma, magistar strojarskog inženjerstva, magistar elektrotehnike i informacijske tehnologije, magistar informatike, studij matematike, studij fizike i edukacijsko-rehabilitacijski studij.
Otkad se stipendiraju studenti deficitarnih zanimanja, svake godine je evidentno povećanje broja studenata deficitarnih zvanja.
– Nameće se stoga zaključak da su mladi konačno prepoznali mogućnosti brzog zapošljavanja i zarade što im donosi stjecanje diplome na jednome od prethodno spomenutih studija. No, na njihovu je odluku zasigurno utjecalo i stimulativno stipendiranje Grada Zadra, zaključio je Joso Nekić dodajući kako obrasce prijave kandidati mogu dobiti kod vratara na ulazu u zadarsku Gradsku upravu ili na web stranicama www.grad-zadar.hr.
 


Centar Mocire


Iako su dodatni radovi zbog pronalaska podzemnog tunela povećali troškove za oko 3,8 milijuna kuna Centar za odgoj i rehabilitaciju djece i mladih s posebnim potrebama “Mocire” se nastavlja graditi.
– Radovi su praktično gotovi osim sportske dvorane. Dosad je uloženo 45 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva osiguralo je 50 posto potrebnoga novca, odnosno 22 milijuna kuna, Ministarstvo znanosti 31 posto, odnosno 14 milijuna kuna, a Grad Zadar 19 posto ili 8,5 milijuna kuna te je investitore oslobodio komunalnoga doprinosa vrijednoga oko dva milijuna kuna, kaže Nekić ističući kako su u zajedničkim dogovorima kako osigurati dodatnih 3.8 milijuna kuna.
– Kad se uskoro dogovori način osiguranja sredstva i potpiše dodatak ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Alkom d.o.o. iz Splita, radovi mogu biti gotovi za četiri mjeseca, najavio je Nekić.
Centar “Mocire” je jedan od najvažnijih socijalnih projekata u Zadru i jedan od rijetkih te vrste, ali svakako i najmoderniji u Hrvatskoj. U njemu će biti dječji vrtić i osnovna škola za djecu s poteškoćama koji će imati oko 100 mjesta. U Centar “Mocire” će se preseliti Vrtić “Latica”, kao i OŠ Voštarnica. Centar će imati i stacionar te zaštitne radionice.




 


Besplatne repeticije na Plovaniji


Osim pomaganja karitativnih akcija pri Caritasu župe Sv. Josip na Plovaniji i najave osnivanja DDK Plovanija pročelnik Joso Nekić, profesor hrvatskog jezika, animirao je desetak svojih kolega i prijatelja profesora u ovom najmlađem zadarskom mjesnom odboru te se uskoro zajednički spremaju volonterski, sasvim besplatno podučavati učenike slabijeg socijalnog statusa. Hvalevrijedan, jedinstven volonterski pothvat u Zadru, i šire.
– Plovanija je povijesno zasebna cjelina koja će sada zasigurno moći izravnije ostvarivati svoje ciljeve i rješavati svakodnevne probleme. Jasno je da nam treba više društvenih sadržaja, prostora i bolja komunalna infrastruktura. Međutim, žitelji Plovanije su nadasve životno vezani za svoju župu Sv. Josipa te se uz pomaganje karitativnih akcija sasvim logično nametnula ideja i o besplatnim repeticijama za učenike slabijeg socijalnog statusa, naglasio je Nekić, inače i nositelj HDZ-ove liste za nedjeljne izbore za mjesni odbor Plovanija.