Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gredelj: Branim stranku koja je Hrvatsku izvukla iz blata

11.11.2011. 23:00
Gredelj: Branim stranku koja je Hrvatsku izvukla iz blata


Uz već ofucanu frazu “istraga je tajna” Gredelj se obrušio na novinare, ali posredno i na USKOK koji je pokrenuo postupak protiv HDZ-a, odbacivši pri tome sumnje da bi HDZ imao ikakve koristi od kaznenih djela što su ih počinili pojedini članovi stranke


– Ja ovdje ne branim zločinačku organizaciju već HDZ , stranku koja je Hrvatsku izvukla iz blata i odvela ju u Europu, rekao je jučer na izlasku iz sjedišta USKOK-a odvjetnik Vladimir Gredelj koji je nazočio ispitivanju Damira Sesvečana u sklopu istrage protiv HDZ-a kao pravne osobe zbog financiranja kroz tzv. “crne fondove”. Riječ je o dijelu postupka u “slučaju Fimi media” što je nedavno proširen i na sami HDZ u koji se slijevao ilegalno isisani novac iz raznih javnih poduzeća i ministarstava.
Sesvečan je nešto prije 13 sati stigao u USKOK, a da mu nije svejedno dalo se naslutiti iz nespretnog odgovora što ga je dao na novinarsko pitanje “jeste li spremni”. Naime, uzvratio je najprije kratko “ne”, da bi zatim ipak potvrdio kako je “spreman”. Ni nakon svega pola sata provedenih pred istražiteljima u Gajevoj ulici nije bio puno rječitiji. Tek je potvrdio kako je ispitivanje bilo korektno. No, s obzirom na proceduru što ju novi Zakon o kaznenom postupku propisuje za ispitivanje osumnjičenih osoba, odnosno silna uvodna upozoranje što ih ispitanik mora dobiti, malo je vjerojatno da je Sesvečan rekao išta više od pukog negiranja krivnje.
HDZ imao “čiste račune”
Djelomično se to moglo naslutiti i iz izjave odvjetnika Gredelja koji je priznao kako još uvijek nije vidio ni “korice istražnog spisa”. Uz već ofucanu frazu “istraga je tajna” Gredelj se obrušio na novinare, ali posredno i na USKOK koji je pokrenuo postupak protiv HDZ-a.
– Samo vi možete dobiti sve informacije iz istraga, rekao je Gredelj prema novinarima dodajući ipak nešto mirnijim tonom:
– Ovo je suđenje vođenju HDZ-a od 2003. do 2. srpnja 2009. godine, precizirao je Gredelj odbacivši sumnje da bi HDZ imao ikakve koristi od kaznenih djela što su ih počinili pojedini članovi stranke.
Prema odvjetnikovim riječima HDZ samo trpi štetu pogotovo od tvrdnji da su baš svi u stranci znali sve.
– To su tvrdnje onih koji žele grubo diskreditirati Jadranku Kosor a ne shvaćaju da samo s njom imamo šanse za bolju budućnost, mišljenja je Gredelj koji je na novinarsko pitanje najavio da će se tijekom postupka rasvjetljavati je li HDZ imao “čiste račune”.
O izboru Damira Sesvečana za predstavnika HDZ-a kao pravne osobe u ovom istražnom postupku Gredelj je komentirao riječima: “On je stručan za to!”.
Okruženom brojnim novinarima odvjetniku Gredelju nije bilo jednostavno otići iz Gajeve ulice, dok je Sesvečana odvezao službeni vozač.
U obližnjem kafiću
Ujutro je pak u sjedištu USKOK-a još jednom bila Nevenka Jurak vlasnica Fimi-medije. Njezin partner Mladen Barišić, bivši HDZ-ov rizničar i šef carine, koji je također pod istragom, čekao ju je uznemiren u obližnjem kafiću.
U svega 40-ak minuta koliko je provela s istražiteljima dala je “detaljan i okolnosan” iskaz. Potvrdio je to kratko nakon njezinog ispitivanja odvjetnik Ivo Farčić ne želeći otkriti detaljnije što je Jurakica iskazivala. Ipak, dao je naslutiti kako je uglavnom ponovila ono što je već ranije iznosila u istrazi o “crnim fondovima” preko kojih se HDZ dokopao gotovo 30 milijuna kuna iz javnih tvrtki i ministarstava.


Sanader pred sudom idući tjedan




U četvrtak je pak, kako doznajemo, izbjegavši medije, svoj iskaz još jednom dala bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Sasvim je izvjesno da je i ona ponovila sve ono što je o ilegalnom prikupljanju sredstava za stranku već ranije rekla tužiteljima.
Sada još preostaje da pred kamere u USKOK-ovoj sobi za ispitivanje ponovno sjedne i Ivo Sanader. U krugovima bliskima istrazi moglo se čuti kako bi Sanader već idući tjedan trebao biti ispitan u proširenom “slučaju Fimi-media”.