Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kroz umjetnost branitelji hrvatsku povijest pišu

11.11.2011. 23:00
Kroz umjetnost branitelji hrvatsku povijest pišu


Kao i u ratu, želimo dati dio sebe za one kojima je to potrebno, dati svoj doprinos ovoj državi te i dalje pisati hrvatsku povijest. Osim toga za branitelje i ratne invalide, ovo je jedan vid psihofizičke terapije, kaže Antun Ferbežar Tonča, voditelj likovne kolonije


U okviru 17. svehrvatskog sportskog natjecanja invalida Domovinskog rata (SŠNIDOR) koje se ovih dana odigravalo u Zadru, održala se i šesta po redu umjetnička kolonija na kojoj je sudjelovalo šezdesetak ratnih invalida i branitelja iz cijele Hrvatske.
Gosti na koloniji bili su domaći umjetnici akademski slikari Mate Ljubičić i Antun Boris Švaljek te akademski kipar Dragan Kwiatowski, a bilo je tu i drugih hrvatskih umjetnika, poput Josipa Gregorića, Vlade Brkića, Julije Stapić Katić, Josipa Palade, Darka Domitrovića i Pere Gazibarića.
Svi oni rado su dali doprinos u stvaranju djela za fundus braniteljskih likovnih kolonija, ali i prodajnu izložbu i aukciju. Prihodi prikupljeni na ovoj humanitarnoj akciji idu obiteljima hrvatskih branitelja te u svrhu obrane branitelja optuženih za ratni zločin.
Kako kaže Slavonac Antun Ferbežar Tonča, idejni začetnik i voditelj likovnih kolonija, ovime pokazuju da nisu “za bacit’”.
– Kao i u ratu, želimo dati dio sebe za one kojima je to potrebno, dati svoj doprinos ovoj državi te i dalje pisati hrvatsku povijest. Osim toga za branitelje i ratne invalide, ovo je jedan vid psihofizičke terapije, kaže Ferbežar.
Pod motom “Izričaj dlijetom, kistom i perom u obrani domovine” na ovoj radionici u Zadru, kaže Ferbežar, nastalo je stotinjak radova i to najkvalitetnijih do sad.
– Slike nastale na 6. radionici odraz su napretka ovih amaterskih slikara. Osim toga, u Zadru se osjećamo kao kod kuće, kao u svom gradu i stvaranje i druženje nam je bilo jako lijepo, rekao je Ferbežer, zahvalivši Ministarstvu branitelja i HVIDR-i što ih podržavaju i Željku Periću iz zadarske ZŽU HVIDR-a na odličnoj organizaciji SŠNIDOR-a i kolonije.
Domaći akademski slikar Mate Ljubičić, koji je na koloniji naslikao dvije slike, kaže da je fasciniran kako amaterski slikari na likovnoj koloniji dobro barataju likovnim pojmovima, odlično slikaju i imaju puno iskustva.
– Mislim da su to jedini ratni vojni invalidi u svijetu koji ovako nešto rade. Jako sam sretan što sam im mogao pomoći u tome i uživati u njihovu društvu, ističe Ljubičić.