Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nadahnuto viđenje hrvatske glazbenice

11.11.2011. 23:00
Nadahnuto viđenje hrvatske glazbenice


Ispred popunjene Svečane dvorane Sveučilišta u Zadru koncert je u četvrtak održao mladi hrvatski glazbenik Matija Dedić. Koncert naziva “Contessa” bio je u potpunosti posvećen prvoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, kao i Dedićev posljednji album. U Zadru su izvođene neke od poznatijih Pejačevićkinih skladbi kao što su tri skladbe iz ciklusa Život cvijeća, Uspavanka, Ljubavni zanosi, Pjesma bez riječi, Majčica, moj anđeo te Vjerujem, dragi.
Matija Dedić rođen je u obitelji glazbenika te njegov susret s glazbom datira od najranijih dana. U glazbenim stilovima osobito ga se dojmio jazz gdje je pronašao sebe te nakon završene srednje glazbene škole odlazi u Graz gdje upisuje jazz akademiju. Usavršavao se kod nekih od najboljih svjetskih glazbenika, a od kad se 1997. godine vraća u Zagreb odmah je zapažen i postiže uspjeh. Nastupio je u gotovo svim zemljama Europe, te u Sjedinjenim Američkim Državama s velikim glazbenim imenima. Piše glazbu za televiziju, kazalište te nastupa s popularnim glazbenicima pop scene. Snima solo albume za koje osvaja brojne nagrade, a posljednji album posvećen je u potpunosti Dori Pejačević.
Dora Pejačević zaista je bila dijete europskog “fin de siecla”. Umjetnički talent razvijala je preko kontakata s vodećim ličnostima svoga doba, a u isto vrijeme kad i ona djelovali su pijanistica Alice Ripper, likovna umjetnica Clara Rilke-Westhoff, književnica Anette Kolb, Rainer Maria Rilke, Karl Kraus i druge istaknute ličnosti europske scene. Za života, osim u Hrvatskoj često je izvođena u inozemstvu u interpertaciji glasovitih glazbenika njezina doba. Iza nje ostalo je 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe.
Koncert Matije Dedića u sklopu koncertne sezone HNK Zadar bilo je jedno izuzetno nadahnuto viđenje hrvatske glazbenice koje pokazuje veličinu hrvatskih glazbenika i nekada i danas u interpretaciji Matije Dedića.
Idući koncert u koncertnoj sezoni HNK Zadar bit će iz Ciklusa Mladi zadarski glazbenici, održat će se u utorak 15. studenog 2011. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 20 sati, a nastupit će Ana Lakić na flauti te Josipa Vujčić na glasoviru.