Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Obitelj Čobanov želi natrag zemljište oko MIOC-a

11.11.2011. 23:00
Obitelj Čobanov želi natrag zemljište oko MIOC-a


Obitelj Čobanov zastupa odvjetnik Jakov Bačić, a MIOC, kao što je to i u ostalim slučajevima kada je posrijedi povrat zemljišta oduzetog nacionalizacijom, zastupa Općinsko državno odvjetništvo. Zemljište je upisano kao društveno vlasništvo, ali se računa da je vlasnik onaj tko je u posjedu zemljišta, pojašnjava Volić


Dok se sa sve većim nestrpljenjem očekuje obnova derutne, a time i za prolaznike sve opasnije zgrade stare Tehničke škole na Poluotoku, pred jednim od aktera obnove stare Tehničke, pred Gimnazijom Franje Petrića (MIOC-om), našao se novi problem. Može li taj problem utjecati na odugovlačenje ionako već dobrano prolongiranog početka obnove Tehničke škole nitko iz MIOC-a, kao ni iz Zadarske županije koja je njegov osnivač, nije nam potvrdio, ali niti demantirao.
Postupak za povrat imovine
Naime, zemljište na kojemu se nalazi sadašnja zgrada Gimnazije Franje Petrića je nakon Drugog svjetskog rata tadašnjim vlasnicima obitelji Čobanov oduzeto aktom o eksproprijaciji ili izvlaštenju, a poslije i rješenjem o nacionalizaciji. U želji da ga vrate ili barem dobiju naknadu za oduzeto zemljište članovi obitelji Čobanov su u veljači ove godine obnovili postupak povrata imovine, a koji se provodi u skladu sa Zakonom o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.
Jasno je da dok se postupak ne okonča nema ni govora o prodaji stare zgrade MIOC-a, koja je prema nekim planovima trebala postati atraktivan turistički objekt. Podsjetimo da je bilo govora i o tomu da bi se stara Tehnička, odnosno polovina objekta u koji bi se trebao preseliti MIOC, obnavljala novcem od prodaje sadašnje zgrade Gimnazije Franje Petrića pokraj zadarske Sfinge.
Ipak, pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić datum preseljenja MIOC-a na Poluotok nije htio dovoditi u vezu s upravnim postupkom oko zemljišta na kojemu se nalazi sadašnja zgrada Gimnazije.
– Mogu reći samo to da je Gimnazija Franje Petrića izradila projektni zadatak te da je napravljena prva verzija idejnog rješenja obnove dijela stare Tehničke škole. Što se tiče financiranja obnove stare Tehničke, ono je sadašnjim operativnim planom, a vjerujem da će tako biti i u novom sedmogodišnjem programskom ciklusu za razdoblje 2014. – 2020., predviđeno kroz europske strukturne fondove, rekao je Šimunić.
Ravnateljica Gimnazije Franje Petrića Blanka Pedišić se pak ogradila od svakog komentiranja upravnog postupka nad vlasništvom zemljišta.
Bilo kako bilo, upravni postupak je u tijeku, a vodi se ispred Ureda državne uprave, Službe za imovinskopravne i zajedničke poslove. Voditelj Službe Ivan Volić informira nas da je obitelj Čobanov zahtjev za povrat zemljišta oduzetog nacionalizacijom podnijela još 1997. godine. Riječ je o zemljištu ukupne površine 4.397 metara četvornih od čega 1.133 metara četvornih otpada na zgradu izgrađenu 1958. godine za OZNA-u, a čiji je sadašnji stanar Gimnazija Franje Petrića.
Nekoliko kuna po kvadratu?
– Kako obitelj Čobanov tada u zadanom roku nije dostavila traženu dokumentaciju ubrzo je bio donesen zaključak o obustavi postupka. No u veljači ove godine smo zaprimili zahtjev za obnovu postupka. Obitelj Čobanov zastupa odvjetnik Jakov Bačić, a MIOC, kao što je to i u ostalim slučajevima kada je posrijedi povrat zemljišta oduzetog nacionalizacijom, zastupa Općinsko državno odvjetništvo. Zemljište je upisano kao društveno vlasništvo, ali se računa da je vlasnik onaj tko je u posjedu zemljišta, a u ovom slučaju je to MIOC, pojašnjava Volić koji nije htio iznositi prognoze o tomu koliko bi postupak mogao trajati.
– Riječ je o postupku od važnosti za širu društvenu zajednicu tako da samo mogu reći da ćemo na njemu aktivno raditi, rekao je Volić.
No pravni zastupnik obitelji Čobanov odvjetnik Jakov Bačić nije se libio procjena pa bi, prema njegovu mišljenju, do prvostupanjskog rješenja moglo proći oko osam mjeseci.
No u slučaju žalbe na prvostupanjsko rješenje, upravni postupak preuzima Ministarstvo pravosuđa, a ako se netko od stranaka bude žalio i na drugostupanjsko rješenje, slučaj se prosljeđuje Upravnom sudu. Ne treba posebno naglašavati da bi u tom slučaju sve skupa moglo potrajati nekoliko godina.
Ipak, a prema informacijama koje smo dobili od odvjetnika Jakova Bačića, rješenje koje bi se eventualno donijelo u korist obitelji Čobanov, sadašnjeg vlasnika zemljišta ne bi trebalo previše stajati.
– Zemljište koje je izgrađeno, a što u ovom slučaju jest tako, se ne vraća, već se za njega nekadašnjem vlasniku plaća naknada. Tu naknadu plaća država, a riječ je o cijenama od nekoliko kuna po metru četvornom. Ovisno o tomu gdje se objekt nalazi, pojasnio je Bačić.