Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Skup novih protagonista zadarske lingvistike i romanistike

11.11.2011. 23:00
Skup novih protagonista zadarske lingvistike i romanistike


Godine 1955. utemeljena je zadarska lingvistika naporima profesora Vinje i Žarka Muljačića koji su njezin glas daleko pronijeli. Na ovom ćete skupu upoznati nove protagoniste zadarske lingvistike i romanistike – dr. sc. Vladimir Skračić


Na Sveučilištu u Zadru jučer je svečano otvoren znanstveni skup romanista i lingvista posvećen pokojnom profesoru Vojmiru Vinji. Naziv skupa kojeg organiziraju Centar za jadranska onomastička istraživanja, Odjel za francuske i iberoromanske studije, te Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru uz potporu Institut Ramon Llull i Xunta de Galicia je “Međunarodni skup o romanskoj etimologiji i lingvističkoj geografiji u sjećanje na Vojmira Vinju (1921 – 2007). Skup se održava i danas, a na svečanosti otvaranja goste i sudionike je riječima dobrodošlice pozdravio dr. sc. Vladimir Skračić, prorektor zadarskog Sveučilišta i voditelj Cantra za jadranska onomastička istraživanja.
– Na današnji je dan rođen profesor Vojmir Vinja, učitelj čitave generacije hrvatskih romanista i lingvista. Njemu u čast organiziramo ovaj skup. Zadarsko je sveučilište prvo sveučilište na našem tlu. Godine 1955. utemeljena je zadarska lingvistika naporima profesora Vinje i Žarka Muljačića koji su njezin glas daleko pronijeli. Na ovom ćete skupu upoznati nove protagoniste zadarske lingvistike i romanistike, kazao je profesor Skračić uputivši poseban pozdrav supruzi profesora Vinje, ujedno i sudionici skupa.
Pokojni je profesor Vinja jedan od osnivača romanističkih studija na Sveučilištu u Zadru i autor kapitalnih djela o etimološkim i geografskim aspketima slavensko-romanističkih jezičnih dodira, kao što su “Jadranska fauna: etimologija i struktura naziva” (1986.) i “Jadranske etimologije I-III” (1998. – 2004.). Cilj je ovog kolokvija, poručuju organizatori, osim valorizacije znanstvenog doprinosa akademika Vinje, potaknuti razvoj romanističkih etimoloških i geolingvističkih istraživanja.
Osim znanstvenika sa zadarskog sveučilišta, u radu skupa sudjeluju i znanstvenici iz Zagreba, Barcelone, Pule, Santiago de Compostele, Lisabona, Grenoblea, Basela, Torina, Ljubljane, Kopra, L’Aquile i Salzburga.