Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uređenje bunara Sokolara, plaža i biciklističkih staza

11.11.2011. 23:00
Uređenje bunara Sokolara, plaža i biciklističkih staza


Uz pomoć Općine i načelnika Surića, koji je i predsjednik TZ-a, a uz odluku Općinskog vijeća i njegova predsjednika Ante Mustaća, počeli s uređenjem čuvenog bunara Sokolara, idemo u projekt novih biciklističkih staza, a osim uređenja plaža spremamo se na nekoliko poznatih turističkih sajmova, kaže Zorić


Po statističkim podacima koje je ovih dana iskazao Ured privlačke Turističke zajednice, od 1. siječnja do 31. rujna ove godine na području općine Privlaka zabilježen je ukupni pad dolazaka turista za 6,4 posto te noćenja za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Dolazaka domaćih i stranih gostiju bilo je 27.883 i oni su ostvarili ukupno 262.648 turističkih noćenja. Odmah treba reći da navedeni rezultati nisu plod nepripremljenosti sezone ili tome slično, već stoga što sadašnji autokamp “Dalmacija”, bivši “Maritim”, nije u uobičajenom terminu otvorio svoja vrata domaćim i stranim gostima koncem mjeseca travnja, već je to učinjeno 20. srpnja.
Naime, shodno postignutom novom ugovoru s PZ-om Privlaka kampom od 20. srpnja upravljaju dvojica novih koncesionara, Adrijan i Robert Kapović iz tvrtke “Dalmacija turizam”. Njih dvojica su u modernizaciju i unaprjeđenje infrastrukture objekta od otvaranja pa do sada uložili preko milijun kuna.
Što se pak tiče privatnog smještaja treba reći da su tu ostvareni bolji rezultati od prošlogodišnjih, što privlačke turističke čelnike posebno raduje. Naime, u apartmanima, sobama i vikend-kućama ukupno su boravila 24.834 domaća i strana gosta, što je za 6,8 posto više dolazaka. Navedeni gosti ostvarili su 246.157 turističkih noćenja ili 5,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Kad je po srijedi struktura gostiju onda su po običaju na prvom mjestu bili domaći gosti s udjelom od 25 posto. Nijemci su na drugom mjestu sa 21 posto, a slijede ih Slovenci sa 11 posto, Slovaci, Austrijanci, Poljaci, Mađari, Francuzi, Talijani…
U autokampu “Dalmacija” od 20. srpnja do 31. rujna odmaralo se ukupno 3.049 gostiju sa ostvarena 16.492 turistička noćenja. To je za 43,50 manje dolazaka te 60 posto manje noćenja u odnosu na devet prošlogodišnjih mjeseci.
Kako nam je rekla direktorica Ureda TZ-a Privlaka Iva Zorić od turizma u blagajnu TZ-a u navedenom se razdoblju slilo ukupno bruto 823.788 kuna.
– Unatoč svim nedaćama koje su nas pratile prošlog ljeta, mi smo ipak zadovoljni, kaže direktorica Zorić.
– Kako bismo se što bolje spremili za nadolazeću turističku sezonu počeli smo s određenim aktivnostima. Tako smo uz pomoć naše Općine i načelnika Ive Surića, koji je ujedno predsjednik TZ-a, a uz odluku Općinskog vijeća i njegova predsjednika Ante Mustaća, počeli s uređenjem čuvenog privlačkog bunara Sokolara. Kao što je poznato, njega je još čuveni hrvatski pjesnik i rodoljub Petar Zoranić opjevao u poznatom djelu ‘Planine’. Smješten je u neposrednoj blizini crkvice sv. Vida i on će, pretpostavljamo, idućeg ljeta biti prava turistička atrakcija. Nadalje, u suradnji sa susjednim turističkim zajednicama u Ninu, Zatonu, Viru, Vrsima i gradu Zadru idemo u zajednički projekt izgradnje novih biciklističkih staza. Pored standardnih poslova na uređenju plaža i kupališta spremamo se na nekoliko poznatih turističkih sajmova u Hrvatskoj i inozemstvu, kaže Zorić.