Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zašto Ledenik nije postao jedinstveni turistički krajolik?

11.11.2011. 23:00
Zašto Ledenik nije postao jedinstveni turistički krajolik?


Ledenik se ni danas ne koristi za turističku promidžbu Paga premda takve kamene pustoši, gotovo bez tragova života, nema nigdje na Mediteranu. Upravo zbog toga u krajoliku Ledenika uživaju samo oni koji do njega dođu slučajno, kao, na primjer, nautičari koji ljeti prolaze Velebitskim kanalom


Ogoljen burama, posolicom i kišama, Ledenik koji se nalazi na sjevernom dijelu Paga, nedovoljno je iskorišten, a još manje istražen i zaštićen. Ledenik je završna točka sjeverne brdske strukture otoka koja počinje kod Ljubačkih vrata, a strmom i jedva prohodnom kosinom spušta se do Velebitskog kanala u koji i ponire. Na Ledeniku se nalazi golem broj fosila morskog podrijetla što nije čudno jer se taj dio današnjeg otoka Paga nekada nalazio pod morem.
– Otok Pag je relativno mlađe geološke formacije, kao i ostali otoci oko njega i susjedno kopno. U starijim periodima činio je sastavni dio kopna s ostalim susjedinim otocima, u diluviju bio je pod morem, a u poslijediluvijalnom periodu izdizanjem kopna izronile su gorske kose, sa svih strana odvojene morem, koje sačinjavaju otok, navodi pr. dr. Mate Suić.
Neobičan krajolik
Neobičan krajolik Paga koji se proteže uz Velebitski kanal u 18. stoljeću je opisao putopisac Alberto Fortis.
– Olujno more bijesno udara u kamenitu obalu otoka nasuprot planini, s te su strane vrhovi i padine brjegova pusti zbog vjetra, tako da na njima nema ni šume, ni pašnjaka, ni njiva osim na nekoliko mjesta, nego strašno golo kamenje, pusto i nenaseljivo, pokriva gotovo svu površinu, navodi Fortis.
Ledenik je ispunjen brojnim tragovima daleke i bliže prošlosti, fosilima morskih životinja i biljaka iz raznih geoloških razdoblja te ostacima malih, od kamena izgrađenih nastambi. Pretpostavlja se kako se na Ledeniku nalaze ostaci ovčarskih torova iz doba Liburna koji su Pag naseljavali prije dvije tisuće godina. Liburni su na Pag donijeli ovce i proizvodili su tvrdi ovčji sir, preteču današnjeg paškog sira. Naseljavali su se na područjima koja se moglo dobro braniti i koja su bila pregledna, no premda je Ledenik upravo takav, malo je vjerojatno da se na tom, za život krajnje nepovoljnom području, netko ikada naselio. No, ondje su posve sigurno bili pašnjaci, a o tome svjedoče vrlo stare, ali još neistražene ograde i ovčarske nastambe.
Otok kamena i soli
U vrijeme dok se na otoku živjelo od trgovine, solarstva, pomorstva, poljoprivrede, ovčarstva i ribarstva krajolik poput onog kakav je na Ledeniku nije bio zanimljiv. Vrijednost Ledenika, kao savršeno očuvanog krajolika, uočena je u vrijeme kada je na Pagu turizam postao glavna gospodarska grana. U prostorno planskim dokumentima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Ledenik je označen kao zaštićeni autohtoni krajolik, no ako je netko i imao planove o korištenju Ledenika u turističke svrhe, to se nije ostvarilo.
Ledenik se ni danas ne koristi za turističku promidžbu Paga premda takve kamene pustoši, gotovo bez tragova života, nema nigdje na Mediteranu. Upravo zbog toga u krajoliku Ledenika uživaju samo oni koji do njega dođu slučajno, kao na primjer nautičari koji ljeti prolaze Velebitskim kanalom. Mnogi od njih uplove u neku od obližnjih uvala, prošeću se i fotografiraju. Ledenik je prekriven vapnenačkim strukturama koje zapanjuju nevjerojatnim oblicima i upravo takvo područje na najbolji način potvrđuje sliku o Pagu kao otoku kamena i soli. Ledenik opravdava svoj naziv. Za zimskih dana ondje vjetar s Velebita donosi ledeni planinski zrak i zbog toga je na Ledeniku temperatura zraka za nekoliko stupnjeva niža nego na drugim dijelovima otoka. Udari bure na Ledeniku dvostruko su jači nego u Paškoj uvali, a trostruko jači nego na jugozapadnom dijelu otoka. Ondje nema tla u kojeg bi ponirala kišnica i ona se slijeva niz kamenje. Zbog toga je krajolik Ledenika oblikovan na osobit način i to je jedno od najzanimljivijih područja na otoku Pagu. Na Pagu postoji nekoliko zaštićenih rezervata prirode, jezera Velo blato, Malo blato, Blato rogoza, Lunjski maslinici i šuma Dubrava Hanzine. Nejasno je zašto Ledenik nije zaštićen kao jedinstveni krajolik s bogatstvom fosila i neobične strukture koju je stvorila priroda.