Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Fra Šime će vratiti ukradeni novac?

Autor: Mario Matana

11.11.2012. 23:00
Fra Šime će vratiti ukradeni novac?


Branitelji fra Šime Nimca i njegove prijateljice Jasmine Bilonić najavljuju da su im klijenti spremni na suradnju sa sudom, pa bi uskoro mogli i priznati gdje je crkveni novac i vratiti svih 10 milijuna kuna


Istraga slučaja “nestanka” crkvenog novca od prodaje zemljišta u Baškoj Vodi, kao i restriktivni uvjeti kojima osumnjičeni fratar Šime Nimac (34) i njegova pomagačica i prijateljica Jasmina Bilonić (41) zahvaljuju svoju slobodu, čini se da su ipak ostavili određeni dojam: U kuloarima splitskog suda doznajemo da od njihovih branitelja dolaze najave kako su im klijenti voljni surađivati i priznati gdje je ostatak pronevjerenog novca te ga vratiti. Jer ipak je riječ o višemilijunskom iznosu.
Fra Šime se naime sumnjiči da je, kao župnik u Baškoj Vodi bez znanja i suglasnosti crkvenih vlasti prodao četrdesetak tisuća kvadrata župnih terena za malo manje od 10 milijuna kuna i potom iznos u tri navrata predigao s računa. U skrivanju novca pomogla mu je potom (sada već bivša) direktorica Odjela privatnog bankarstva u Splitskoj banci Jasmina Bilonić koja je za to dobila najmanje dva milijuna kuna.
Otežano druženje
No, prije nego li je i ona na nekoliko dana završila iza rešetaka, provela je neko vrijeme u Švicarskoj, u Luganu, pa se sumnja da je tamo završio ostatak novca. Upravo zbog toga Bilonićeva kao mjeru opreza izrečenu od suda ima i zabranu napuštanja Splita, uz oduzetu putovnicu i obvezu javljanja policiji jednom tjedno. Uz to ne smije kontaktirati s fra Šimom, što je mjera opreza koja, prilično zanimljivo, nije recipročna, tj. fra Šime smije i dalje kontaktirati sa svojom prijateljicom.
Iako je već i ovim mjerama prilično smanjena mogućnost njihovog druženja na recimo, jahti “Lucky me” koju su navodno kupili od crkvenih novaca, tužilaštvo i splitski sud pobrinuli su se i za ostalo: osim onih pronađenih dva milijuna kuna (navodna provizija pronađena kod bankarice), blokirana im je i ostala imovina, poput jahte, računa ali i ostale imovine.
Imali pa nemali
Uz takve mjere vjerojatno oboje imaju određenih problema s nastavkom životnog stila na koji su navikli: fra Šime voli prilično skupe limuzine, ali i satove te odijela poznatih marki, kao uostalom i njegova prijateljica iz banke koju su kolege viđale s torbama i cipelama svjetskih dizajnerskih kreatora. Istodobno se provjerava i papirologija, dokumenti koji su doveli do cijelog problema. Tužilaštvo utvrđuje da li je uopće fra Šime imao ovlasti za prodaju tako vrijednog zemljišta, odnosno da li su za to znali njegovi nadređeni i odobrili taj potez. Zbog toga se obavljaju razgovori i s crkvenim vlastima, koji su inače već angažirali odvjetnike te pokušavaju fra Šimin ugovor o kupoprodaji sa tvrtkom Sunčani Bast proglasiti pravno nevaljanim.