Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gaćina: Uvijek sam sebi postavljao ciljeve koje mogu ispuniti

Autor: Viktor Bogut

11.11.2012. 23:00
Gaćina: Uvijek sam sebi postavljao ciljeve koje mogu ispuniti


Kada sam bio 70. na svijetu, želio sam ući među 60. Kada sam došao do 60. mjesta htio sam probiti barijeru zvanu TOP 50 – govori Gaćina


Zadarski stolnotenisač Andrej Gaćina proživljava možda i najbolje dane u karijeri. Zapravo, samo nastavlja tamo gdje je počeo još prije nekih desetak godina kada je kao perspektivni, mladi igrač krenuo nastupati po juniorskim i potom na mlađeseniorskim međunarodnim turnirama. Od tada Gaćina iz sezone u sezonu postaje sve bolji, a do kojeg je nivoa stigao dovoljno govori i činjenica da se trenutačno nalazi na 32. mjestu svjetske i na 12. mjestu europske rang-ljestvice. Gaćina je imao odličan nastup na Olimpijskim igrama u Londonu gdje je stigao do osmine finala, da bi nakon toga na Europskom prvenstvu ispao u četvrtfinalu. Doista, velik uspjeh u jednom od najmasovnijih pojedinačnih sportova.
– Napredovao sam. Nakon Olimpijskih igara uzeo sam mali odmor. Vratio sam se treninzima i vidio da nisam pao u formi, dapače s dobrim treninzima i moja igra se dodatno poboljšala – istaknuo je Gaćina, koji nimalo ne skriva da je potpuno zadovoljan trenutačnim plasmanom.
– Ne mogu reći da sam očekivano da ću u karijeri doći do 30. mjesta svjetske rang-liste. Iskreno, o tome nisam niti previše razmišljao. Uvijek sam sebi postavljao male ciljeve, one koje u bliskoj budućnosti realno mogu ispuniti. Kada sam bio 70. na svijetu, želio sam ući među 60. Kada sam došao do 60. mjesta htio sam probiti barijeru zvanu TOP 50.
Prema TOP-u 30
Sada ste 32. Do TOP 30 vas dijele samo dva mjesta. Postoji li cilj zvan TOP 30 ili možda i više od toga?
– Ne mislim da sam sad na vrhuncu. Smatram da mogu i bolje.
Koliko zapravo može Gaćina, pokazalo se na Europskom prvenstvu koje, ipak nije počelo idealno. U konkurenciji parova s Portugalcem Marcosom Freitasom Zadranin je u prvom kolu pobijedio Čehe Lubomira Jancarika i Pavela Siruceka, no u idućem kolu hrvatsko-portugalsku kombinaciju svladali su Austrijanci Stefan Fegerl i Xiaoquan Feng. S obzirom na to da su Gaćina i Freitas bili branitelji titule europskih prvaka čini se da je to bio veliki kiks. Ili su parovi prevelika lutrija da bi se govorilo o kiksu?
– Nije riječ o lutriji, zaista smo mi bili favoriti za visok plasman. Problem je nastao taj dan, kada smo igrali drugo kolo. Samo pola sata prije tog dvoboja završili smo s pojedinačnim dijelom. Da nam sreća nije bila naklonjena govori i činjenica da smo u pojedinačnom dijelu turnira igrali međusobno. Ja sam ga uspio pobijediti, a završili smo naš pojedinačni meč u 19.30 sati. Već u 20 sati počeo je dvoboj parova. Jednostavno, nismo imali dovoljno vremena za odmor. Bili smo ispražnjeni, a Freitas je tada dosta lošije odigrao. Emocionalno se ispraznio. Da smo imali dovoljno vremena za odmor, vjerujem da bismo dobili taj meč, a nakon toga bi nam se i ždrijeb otvorio. Smatram da bi u tom slučaju ponovno mogli otići daleko. Zlato je osvojio par s kojima smo već igrali i koji smo lagano dobili. Žao mi je zbog takvog rasporeda, koji nas je uništio.
Četvrtfinale EP-a
Pojedinačni dio je potpuno drukčija priča. Gaćina je u susretu 1. kola nadigrao Mađara Daniela Zwickla sa 4:0, u susretu 2. kola nadigrao svog partnera u konkurenciji parova, Portugalca Marcosa Freitasa (4:3). U osmini finala svladao je Slovenca Bojana Tokiča (4:1), ali u četvrtfinalu nije uspio protiv najboljeg europskog igrača Nijemca Tima Bolla, koji ga je pobijedio sa 4:1. Ključnim se pokazao četvrti set koji je Boll dobio sa 19:17 i poveo sa 3:1.
– Na prvenstvo sam došao spreman, bio sam u dobroj formi. Kada sam vidio ždrijeb, znao sam da nije lagan, ali sam isto tako znao da ako odigram kako znam da mogu daleko. Najteže mi je bilo s Freitasom, jer sam od njega izgubio zadnja tri puta, ali na kraju sam ga uspio dobiti. Tokiča znam jako dobro i znao sam da sam u tom dvoboju favorit. Tako sam i odigrao i slavio sa 3:0. Ali s Bollom nisam mogao. Ključan je bio četvrti set u kojem sam vodio 7:2 i 8:3. Da sam tada izjednačio na 2:2 mogao sam napraviti i mnogo više. Sve u svemu mogu biti super zadovoljan ostvarenim.
Ipak, nakon odličnoga Europskog prvenstva nastupili ste na turniru u Bremenu gdje ste pomalo neočekivano poraženi u prvom kolu od iskusnog Francuza Damiena Eloia.
– Nakon svih izazova dogodio se zamor. Imao sam nekoliko jakih mečeva u ligi, između ostalog onaj protiv Bolla gdje sam propustio osam meč lopti. Onda je slijedilo Europsko prvenstvo i teško je bilo nastaviti u istom nivou.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU