Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Igra uz prugu završila tragedijom

Autor: Novi list

11.11.2012. 23:00
Igra uz prugu završila tragedijom

Foto: PIXELL



Iako je policija obavila očevid tragedije u Kaštel Gomilici, gdje je u subotu popodne oko 16 i 30 teretni vlak naletio na djevojčicu rođenu 2006. godine koja je sat vremena kasnije od ozljeda preminula u splitskoj bolnici, još uvijek se utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do strašne nesreće.
Očevidom je naime utvrđeno da 53-godišnji strojovođa teretnog vlaka koji je prometovao na relaciji Ogulin – Split nije bio alkoholiziran. Muškarac je bio u strašnom šoku, a djevojčicu nije niti primijetio u sumrak. Sve se dogodilo tristotinjak metara od pružnog prijelaza u Kaštel Gomilici, a djevojčicu (jedinica u obitelji, trebala je napuniti 6 godina u prosincu) je u KBC Split prebacilo vozilo Hitne iz Kaštel Starog koje je najbliže i najbrže interveniralo. Na žalost, ozljede su bile preteške i unatoč liječničkim pokušajima oživljavanja malena je preminula oko 17 sati i 30 minutai.
Djevojčica se igrala sa skupinom ostale djece iz obližnjeg naselja koje je sagrađeno posljednjih godina uglavnom bez valjanih dozvola. Pruga koja prolazi Kaštelima na nekim dionicama je dobro izdvojena ili udaljena od kuća, no baš na ovom dijelu nekoliko stotina metara željezničkih tračnica prolazi kroz naselje te je gotovo u istom nivou s okolnim terenom, u potpunosti nezaštićena ogradom te neosvijetljena.
Upravo zbog toga su radnici HŽ-a neke divlje prijelaze razrovali, no zaigranu djecu je teško upozoriti na opasnost koja im prijeti. Pogotovo što na tom dijelu nema cestovnog prometa, osim mahom makadamskih prilaza kućama. Policija je o cijelom slučaju obavijestila Državno odvjetništvo kako bi se utvrdilo postoji li odgovornost nadležnih službi ili roditelja za ovu tragediju. Upravo iz HŽ Infrastrukture poručili su da je osnovano interno povjerenstvo koje će istražiti okolnosti nesreće, iako je već utvrđeno kako na vlaku te signalizaciji uz prugu nisu zabilježene nikakve nepravilnosti. Izrazili su najiskreniju sućut obitelji nastradale djevojčice te pozvali sve sudionike u prometu na oprez u blizini željezničke pruge.