Korak dalje u znanstvenom napredovanju

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

"Ideš dalje" naziv je prvog skupa etnologa i kulturnih antropologa diplomiranih 2011./12. održanog proteklog vikenda na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. Desetak studenata Odjela etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru i Zagrebu predstavili su svoje diplomske radove na skupu i tako otišli korak dalje u svom obrazovanju i znanstvenom napredovanju.

Skup je organiziran na inicijativu Hrvatskog etnološkog društva, a predsjednik HED-a Zoran Čiča pojasnio je kako se na ovaj način nastoji povezati studente međusobno, ali i sa širom akademskom zajednicom.

- Ovo je prvi, i nadamo se jedan od mnogih, skupova dvaju sveučilišta na kojima će diplomirani studenti predstaviti svoje diplomske radove s namjerom da se mladim kolegama omogući da na samom startu svog znanstvenog zvanja imaju jednu referencu u vidu sudjelovanja na znanstvenom skupu. S druge strane ovo je način da se predstave svojim profesorima, povežu s kolegama s drugog sveučilišta, te studentima koji još nisu diplomirali predstave kvalitetan diplomski rad jer se radi o radovima ocijenjenima i odabranima od strane profesora, rekao je Čiča istaknuvši kako će na skupu biti predstavljen panel od 11 radova bez zajedničkog nazivnika, ovisno o aspiracijama studenata.

Skup je u subotu u jutarnjim satima otvorila pročelnica Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u zadru Snježana Zorić poželjevši dobrodošlicu i sreću u izlaganjima svim predstavljačima, a okupljene je ispred HED-a pozdravio i Čiča.

Na skupu je svoje radove predstavilo i četvero zadarskih studenata, Nina Vigan s temom " Što je etnografski film i kako ga snimiti?", Velimir Bugarin: "Misionarska djelatnost na području DR Kongo", Jasna Lovrec: "Lokalni gornjomeđimurski identitet u kontekstu globalizacijskih procesa: vinarstvo i mlinarstvo u pograničnom prostoru" i Marija Plenković: "Povratne migracije na otok Hvar: transnacionalnost i identitet hvarskih povratnika".

Osim izlaganja radova mladi znanstvenici vodili su i konstruktivne rasprave o izloženom stvarajući novu znanstvenu bazu dvaju sveučilišta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno