Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Umjetnost namijenjena ljepšem spolu

11.11.2013. 23:00
Umjetnost namijenjena ljepšem spolu


U Gradskoj knjižnici Zadar otvorena je izložba unikatnog nakita “Sinergija žice i stakla” autorice Ksenije Vekić. Na izložbi, koja će trajati do 22. studenog, izložene su naušnice, ogrlice, narukvice i broševi. Nakit je izrađen uglavnom u tehnikama chainmaille, wire-wrapping i heklanja žice, tehnikama obrađivanja žice i kombiniranja iste sa staklenim kamenčićima i perlicama. Ksenija Vekić se izradom nakita bavi desetak godina, od kada je iz rodnog Metkovića došla studirati u Zadar. Usporedno s fakultetom, na kojem je diplomirala i stekla zvanje profesorice hrvatskog jezika i književnosti te magistre knjižničarstva, najprije kao hobi, a danas i kao posao, izrađivala je i izrađuje nakit.
Chainmaille iz 5. stoljeća
– Sve je počelo s prvim glinenim perlicama koje sam sama izrađivala, da bi se kasnije taj moj hobi razvio u veliku ljubav prema oblikovanju žice. Žica je moj omiljeni medij kojem danas posvećujem svo svoje slobodno vrijeme. Uglavnom ju kombiniram sa staklenim kamenčićima i perlicama, a osim wire-wrappinga, jako volim i tehniku spajanja žičanih ringova, poznatiju kao chainmaille, u kojoj zaista uživam, kaže Ksenija pojašnjavajući:
– Chainmaille tehnika je tehnika koju najčešće koristim u izradi nakita. Iako se na prvi pogled čini kruta te tehnika koja ne ostavlja puno prostora kreativnosti, konstantnim otkrivanjem novih mogućnosti može se doći do zanimljivih rezultata. Počeci korištenja ove tehnike sežu u daleku prošlost, u 5. stoljeće prije Krista, kada je imala isključivo obrambenu namjeru. Stari majstori zanata tom su tehnikom pleli žičane košulje koje bi ratnici stavljali na sebe kao zaštitu od ranjavanja u borbi. Smatra se da su tehniku otkrili stari Kelti. Od tada pa sve do kasnog srednjeg vijeka, chainmaille služi isključivo kao zaštita u bitkama, a proširio se Srednjom Afrikom i Bliskim istokom, a preko središnje Azije, Indije i Tibeta stigao je sve do Koreje i Japana. U visokom srednjem vijeku (12. – 15. stoljeće) pločasti oklop (lamellar) postepeno istiskuje chainmaille iz upotrebe jednostavnijom izradom i većom zaštitom.
100 posto unikati
Moderno vrijeme donosi svojevrsnu revitalizaciju chainmaillea, posebno u vidu primjene tehnike u izradi nakita. Raznolikost chainmaille vezova (europski, japanski, perzijski načini spajanja ringova) pravi je izvor inspiracije i kreativnosti. U kombinaciji sa staklenim elementima, perlicama i lancima, chainmaille postaje elegantan i svevremen komad nakita. U izradi chainmaille nakita danas se najčešće koriste već gotovi ringovi koji se spajaju po određenoj shemi. No, ja ih ipak više volim sama napraviti. Iako sam proces izrade ringova iziskuje dosta vremena i truda, naposlijetku ipak budem istinski zadovoljna kada znam da sam svaki svoj chainmaille uradak u potpunosti izradila sama, zaključuje Ksenija.
Radovi su sto posto unikatni iz razloga što je uglavnom teško napraviti baš identičan primjerak, a i osobno ne želim serijsku proizvodnju. Unikatnost je ono čemu težim i trudim se svakom pojedinom kamenu dati drugačiji izgled, naglašava Ksenija.