Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vlakić: Da smo htjeli spletkariti, skupili bismo 16 ruku

11.11.2013. 23:00
Vlakić: Da smo htjeli spletkariti, skupili bismo 16 ruku


Prošlotjedna sjednica zadarskog Gradskog vijeća na površinu je ponovno izbacila trzavice u redovima vladajuće koalicije. HSP AS, glavni koalicijski partner HDZ-u na prošloj je sjednici predložio smanjivanje stope prireza koja trenutno iznosi 12 posto. Međutim, taj prijedlog nije uvršten u dnevni red jer tri vijećnika SDP-a nisu glasovala za, a vijećnici Akcije mladih tvrde da je HSP AS zapravo ukrao njihov prijedlog, jer su oni smanjenje prireza, kako procedura i nalaže, još ranije pismeno predložili za uvrštavanje u dnevni red.
Situaciju je još malo zamrsio i gradonačelnik Kalmeta naknadnom najavom da gradska uprava ionako priprema smanjenje, čak možda i ukidanje ovog lokalnog poreza na plaće građana. Sve u svemu, politička igra na temi na koju su Zadrani trenutno vrlo osjetljivi, jer bi smanjenje bilo kakvog nameta u trenutnoj situaciji građanima itekako dobro došlo. I to nameta za kojeg su se vladajući kleli da ga nikada uvesti neće.
Ipak, najnoviji potez HSP AS, prema nekima, samo je njihovo nastojanje da pokažu “zube” HDZ-u. Nisu još spremni na raskidanje koalicije s njima, ali da među njima ne cvjetaju ruže, to je svima jasno.
Neslužbeno doznajemo kako su zadarski starčevićevci ljuti na tretman kojeg imaju u koaliciji, jer HDZ-ovci ne žele ispoštivati ništa od onog što su predizborno dogovorili koalicijskim sporazumom. Davši mjesto dožupana Rudolfu Dvorskom i dogradonačelnika Ivici Vlakiću, mislili su, kaže naš izvor, da su ih se riješili i da su ih “kupili”. No, kako HSP AS ne želi doživjeti sudbinu svih dosadašnjih koalicijskih partnera koji su se predizborno udružili s HDZ- om, a i u nastojanju da pred svojim biračima pokažu dosljednost, odlučili su izgleda zaigrati ovakvi igru u kojoj će s vremena na vrijeme koalicijskom partneru “pokazati zube”.
Zadarski dogradonačelnik Ivica Vlakić o najnovijim trzavicama s HDZ-om ne želi govoriti u kontekstu bilo kakvih političkih igara i igrica. On podsjeća, naime, kako je njihov predsjednik Rudolf Dvorski još lani prije potpisivanja predizbornog koalicijskog sporazuma s HDZ-om izrazio stav HSP AS o uvođenju prireza.
 
– Naš stav o prirezu se zna od početka. Kad se trebao dogovarati proračun za 2014. godinu imali smo šum u komunikaciji. Mi u HSP AS nismo krivi što druga strana nije našla vremena s nama sjesti za stol. Imamo razumijevanja za sve što se događa, ali dok je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, mi se nemamo s kim dogovarati, osim s njim. Želimo biti maksimalno korektni i nismo se oko prireza htjeli dogovarati s opozicijom, nego sa svojim koalicijskim partnerom. Da smo htjeli spletkariti, mi bi 16 ruku skupili, tvrdi Vlakić, koji nam je također potvrdio da je neposredno nakon prošle sjednice GV-a ipak došlo do ozbiljnog sastanka HDZ-a i HSP AS, kao glavnog koalicijskog partnera.