Hitna promjena programa

Slika korisnika admin

IZBORNI DANI

Baš čitam razgovor s jednim poznatim našim rockerom koji mi se  nešto zamjerio prije dvadesetak godina pa ga neću spominjati, iako ga  cijenim. I kaže tako on, kada su ga pitali o politici, kako to njega strašno  iznervira i da, kada na televiziji vidi ljude koji se prepiru oko politike, ili  samo govore o njoj, da onda u cilju očuvanja integriteta svoga zdravog  razuma, onda mora pod hitno promijeniti program i gledati nešto drugo.  U tom stanju mora pronaći ili neku muziku, ili neku emisiju sa životinjama. Moram priznati da mi se svidjela ta misao, ali pošto nemam televizor, onda ga nisam ni palio ni gasio, nego sam nešto pohvatao, onako usput, a i sjetio sam se nečega pa ću to malo i napisati, te svoje reminiscencije, da se malo i ja pravim važan s ovim kompliciranim i mudrim izrazima.

ŽALI BOŽE IĆA I PIĆA

Sjetio sam se tako jedne stvari koja mi je pala u oči i uši na prethodnim  izborima. Svi imaju neke svoje stožere u kojima se skupe i onda čekaju  rezultate izbora s namjerom i nadom da će proslaviti rezultat koji očekuju, a koji bi trebao biti dobar. I što se onda dogodi? Pa ne bude onako kako su mislili, a hrana i piće već naručeni i otpakirani pa ih ne možeš vratiti u dućan i zamijeniti za kupus i krumpir lički, veliko pakiranje mlijeka,  ili onu veliku vreću brašna. Treba to onda pojesti i popiti, a ne ide baš u  tek i onda, s obzirom da su većina stranaka ipak gubitnici, dođe mi nekako žao tih ljudi.

SVI SMO MI SRETNI I ZADOVOLJNI

Osim što moraju pojesti i popiti naručeno (a valjda i plaćeno), političari koji nisu uspjeli u svome naumu osvajanja vlasti, moraju dati i nekakav komentar s obzirom da je sve puno novinara, a treba nekako popuniti satnicu. Sad, bilo bi lako da su u to ušli skromno pa rekli - mi smo  probali pa što bude, nadamo se dobrom odazivu i slično. Ali ne! Oni su u  ogromnoj većini govorili kako sigurno pobjeđuju, kako osvajaju najmanje toliko i toliko mandata, kako ovo, kako ono. A ono... Na kraju slabo. E  onda nastaje ono što meni nikada neće biti jasno. Svi su kao zadovoljni.  Najavljivao 30 posto glasova, a dobio 4 posto i opet je kao zadovoljan.  Jasno mi je da dok vabe glasovače (ako je glasovanje, onda su to valjda  glasovači, a ne glasači) da obećavaju svašta, i ovo i ono i to je tako svugdje, a ne samo kod nas, ali kako mogu biti zadovoljni, ako su totalno  podbacili. To im je kao pokazatelj da su na pravom putu, da sad znaju  kako treba u budućnosti, kako ovo, kako ono. Ja to nikako ne razumijem,  a nervira me pa ću sada morati prekinuti i pisati malo o muzici i o životinjama... Ali, to već ne spada u ovu kolumnu.

ZAŠTO MENE NIKADA NE ZOVU?

Nakon teško prospavane noći, sjetim se ja nečeg zanimljivog. Jedna  moja draga prija svake godine ide u svoje selo, negdje u vrletima između  Obrovca i Stankovaca, i tamo bude u toj komisiji za izbore. Neka, kažem  ja, poštena je cura i pošteno će obaviti posao pa ćemo svi biti na dobitku.  A onda saznam da se to plaća i tu me neki nemir obuze. Ako se plaća, kako se to onda određuje tko će te novce zaraditi? Evo, npr. ja. Zašto ja ne  bih bio u tom odboru glasačkom i dobio novce? Lijep sam, dostatno pametan, nacionalno pogodan, državljanin hrvatski pokorni, navijam za  reprezentaciju Hrvatske u svim sportovima (osim u sinkroniziranom plivanju i jahačkim disciplinama), žena mi nije Srp... Ups. Sada sam ipak  pretjerao. U svakom slučaju, kako oni mogu, a ja ne? Kaže mi prijatelj da  je to zato što nisam član nikakve političke stranke ili opcije. Pa zar to nije  poželjno - naivno ga priupitah. Ne - nasmije se on - takvi su nepoželjni.

ŽIVOT U TOTALNOM NEZNANJU

I za kraj, moram nešto priznati. Ja uopće ne razumijem tko je pobjedio. Ne samo to. Toliko sam neupućen da sam mislio da je onaj zafrkant  koji je „glasao" za Radu Vasić zbilja glasao ozbiljno i da je ta Rada stvarna  politička osoba. E tu su mi već ozbiljno zamjerili i rekli da se prenemažem. Jer, dobro to što ne znam imena političara, ali to što ne znam  imena članova Big Brothera, to je već odveć brezobrazno, pa čak i ako je  od mene. Slaba nam je budućnost s ovakvim neozbiljnim glasovačima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno