Minirani Most

Slika korisnika admin

Od neočekivanog uspjeha na parlamentarnim izborima Most je bio u  oblacima! No, nakon prvih razgovora s Domoljubnom koalicijom  Tomislava Karamarka i koalicijom Hrvatska raste Zorana Milanovića, te  izbacivanja Prgometa, Most mora postati svjesniji, realniji i pragmatičniji  i shvatiti koliko je teško premostiti dvije previše udaljene obale. Kako  vrijeme bude odmicalo i političke igre napredovale, Most će sve teže  premošćivati i razlike unutar sebe. I biti miniran.

Naime, nova nacionalna politička zvijezda Božo Petrov bacio je na stol  desnima i lijevima vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi Most, (jedino  ako bi bio dobro armiran) spajao HDZ-ovu i SDP-ovu koaliciju, koje bi se,  što je nezamislivo, odrekle i svojih mandatara Karamarka i Milanovića. I  bez obzira što su i desni (relativni pobjednici izbora) i lijevi koji se sa  svojim "satelitom" IDS-om izjednačavaju po broju osvojenih mandata  (59), zaključili "valja nama preko Mosta", neće šefovi velikih koalicija  pognuti glavu i stati ispod Mosta koji je, istina, osvojio nebeskih 19  mandata, no to je znatno manje nego što su osvojile spomenute, dubokim  jazom odvojene koalicije. Zar će im Most oduzeti njihove razvikane  mandatare, najbolje od najboljih, sjesti ih za isti stol kao dvoje posvađane  djece koje je netko treći prisilio da se pomire?! Kad bi htjeli biti zajedno,  u veliku koaliciju HDZ i SDP mogu i bez Mosta. A reformi su ionako puna  usta svima, na njih su poslije izbora spremni svi. HDZ i SDP ulizivački  ukazuju kako im se program podudara s programom Mosta, pa se od tih  programskih usporednica biračima već diže kosa na glavi. Dobro je da se  uzdigao Most kako bi pokazao kako postoji biračko tijelo spremno  poduprijeti velike, vidljive i osjetne promjene što su politički igrači s  lijeve i desne strane zanemarivali plašeći se kako bi novim teritorijalnim  ustrojem i reformom javne uprave pomeli i svoje podobne poslušnike.  Sad će to ipak teže skinuti s dnevnog reda bez obzira kako završilo  formiranje nove vlade.

Kada bi Most bio homogena, profilirana stranka, a ne platforma koja je,  a da ni sama nije očekivala, osvojila 19 mandata koji pripadaju  nezavisnim personama, bilo bi lakše. Iako su u Mostu skloni isticati kako  odolijevaju različitim vjetrovima koji pušu u glavama njegovih članova,  teško je očekivati da ih iskusni politički lisci neće namamiti u svoje velike  jazbine. Jedan od lidera Mosta Drago Prgomet izbačen je iz Mosta jer se  sastao s Milanovićem. 

Nakon velikog izbornog uspjeha koji je dočekao nespreman, Most se  završetkom prve faze razgovora našao zapravo u vrlo teškoj, pomalo  konfuznoj situaciji da mora pomiriti svoju želju za reformama, da  preuzme odgovornost, ne skrene ni lijevo, ni desno, a postigne dogovor s  druge dvije strane, te ne iznevjeri svoje birače i ne skrivi nove izbore.

Prevelika politička zadaća za grupu, zapravo neiskusnih političara,  osim bivšeg HDZ-ovca Drage Prgometa kojega je Karamarko podrugljivo  proročanski prozvao Nostradamusom. A taj Nostradamus danas bi teško  mogao s njim kao premijerom.

Dok Most bude pričao nemoguće priče o vladi nacionalnog jedinstva za  provođenje reformi, HDZ-ova koalicija će gledati da ga što cjelovitijeg  "usisa" i utopi, jer joj treba takav Most, dok je koaliciji Hrvatska raste s  IDS-om i manjincima dovoljno i pola Mosta.

Pametnom dosta!

U slučaju novih izbora bilo bi veliko pitanje što osta od Mosta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno