Općine će sufinancirati projekt, ali žele biti suvlasnici tvrtke Eko d.o.o.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije jučer je potpisan  sporazum o lokalnom sufinanciranju CGO-a u Biljanima Donjim. S jedne strane sjedili su župan Stipe Zrilić, zadarski gradonačelnik Božidar  Kalmeta i benkovački gradonačelnik Branko Kutija, a s druge 17 načelnika i gradonačelnika iz Zadarske županije. Neki su svoj nedolazak opravdali, dok drugi nisu htjeli doći jer ne žele potpisati sporazum o sufinanciranju lokalnog udjela pri uspostavi i izgradnji Centra za gospodarenje  otpadom Zadarske županije, projekta ukupne procijenjene vrijednosti  na 385 milijuna kuna.

Županija daje 3,3 milijuna kuna

Udjeli financiranja određeni su Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2007. - 2015., odnosno Izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske prema kojem će se  projekt sufinancirati iz više izvora: nacionalnim sredstvima i sredstvima  fondova EU-a, u ukupnoj vrijednosti sufinanciranja od  346,5 milijuna  kuna ili 90 posto ukupnih sredstava te sredstvima lokalnog udjela (Zadarska županija, JLS s područja Zadarske županije, Ličko-senjska županija i JLS s područja LSŽ), u iznosu od 38,5 milijuna kuna  ili 10 posto  ukupnih sredstava. Svoj udjel od 33.541.200 kuna Zadarska županija i jedinice lokalne samouprave s područja Zadarske županije sufinancirale  bi na način da Zadarska županija sudjeluje s 10 posto (3.354.120,00 kuna), a ostale JLS 90 posto (30.187.080,00 kuna) razmjerno udjelu pojedine JLS u ukupnoj količini otpada u iznosima navedenima u Sporazumu.

Ipak, Sporazum nije jučer potpisan odmah, budući da su neki načelnici, među kojima su najglasniji bili načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov, Jasenica - Martin Baričević i Vira - Kristijan Kapović, zahtijevali da se  sporazumom regulira također da  "Sporazumne strane suglasno utvrđuju da  će EKO d.o.o. za iznos uplate svih jedinica lokalne samouprave iz članka  5. ovog Sporazuma, upisati, odnosno povećati temeljni kapital", što je  naknadno i dodano u posljednji članak Sporazuma. Nakon toga svi  načelnici su Sporazum, koji stupa na snagu danom potpisa, potpisali i  ovjerili općinskim pečatima.

- Znam da su za vas teška financijska vremena, uostalom kao i za  Županiju, ali ovo je projekt kojeg moramo napraviti, to je projekt koji nema alternativu. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo kad bi mi ovdje napravili propuste i kad se zbog toga ne bi gradio naš Centar za gospodarenje otpadom. Zato pozivam sve one koji nisu došli potpisati Sporazum da se odazovu i to naprave što prije, kazao je župan Stipe Zrilić.  Neki su se, dodao je župan, opravdavali time što nemaju odluke svojih  općinskih vijeća, no i to je regulirano navedenim Sporazumom, pa se  nitko na to više ne može "vaditi", zaključuje Zrilić, budući da Sporazum  stupa na snagu tek kad ga općinska ili gradska vijeća prihvate.

Zemunik i Poličnik u nezavidnom položaju

Kontaktirali smo jučer načelnika Zemunika Donjeg Ivicu Šarića koji  nije došao na potpis Sporazuma, a niti je prethodno s tvrtkom Eko potpisao Sporazum o preuzimanju otpada.

- Poznato je naše protivljenje lokaciji CGO-a u Biljanima Donjim, što  je samo 400-tinjak metara od naših kuća. S tom lokacijom mi u Zemuniku nikad nećemo biti zadovoljni. Svjestan sam da će se Centar graditi, no  mi nismo potpisali nikakav sporazum o preuzimanju otpada, a niti  ćemo bez odluke Općinskog vijeća potpisati Sporazum o sufinanciranju,  kazao je Šarić. Na pitanje gdje će onda Zemuničani odlagati otpad, odgovara da će sve ostati po starom.

- Mi imamo ugovor s Čistoćom i oni će nam odvoziti otpad, a gdje će  oni s njim dalje, to je njihov problem, kaže Šarić. Slični problemi muče i  Davora Lončara, načelnika Općine Poličnik, koji nam je jučer rekao kako  Općina ne može sufinancirati neki projekt, a da nema udjela u tvrtki koja  projekt provodi. Molio je, kaže Lončar, davno prije mjerodavne da se to  pitanje regulira, no nitko nije imao sluha.

- Mi nikad nismo bili protiv izgradnje CGO-a, no protiv lokacije u Biljanima Donjim smo oduvijek. No, da je tada bilo sluha za naše zahtjeve  od strane Grada Benkovca, onda bi danas situacija izgledala bitno drugačije, kaže Lončar koji će zatražiti mišljenje najprije Općinskog vijeća, a  onda će odlučiti što napraviti u ovom slučaju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno