Sezonci se vratili na Zavod

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Prošlog mjeseca s evidencije zadarskog Zavoda zaposleno je 320 osoba

Tijekom listopada na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar, zabilježen je porast broja nezaposlenih osoba. Kako je to već ustaljena praksa, a jedan od razloga je i taj što se sezonski radnici vraćaju na Zavod.

Prijavljeno 612 slobodnih radnih mjesta

- Krajem listopada u Zadarskoj županiji zabilježeno je 8.117 nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prošlog mjeseca to je povećanje od 3,39 posto. U odnosu na lanjski listopad ipak je riječ o smanjenju broja nezaposlenih osoba za 7,48 posto kada je na Zavodu bilo 8.773 osoba, rekla je Irena Dragić, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar.

Prošlog mjeseca s evidencije Zavoda zaposleno je 320 osoba, prijavljeno je 612 slobodnih radnih mjesta što je 23 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja u listopadu bili su učitelji, medicinske sestre, čuvari, tesari, odgojitelji, zidari, doktori medicine, profesori matematike i armirači.

U listopadu je s evidencije Zavoda brisano 787 nezaposlenih osoba. Od toga broja 318 osoba se zaposlilo temeljem radnog odnosa, 27 ih je ostvarilo pravo na umirovljenje, 23 na rodiljnu naknadu, 80 je na stručnom osposobljavanju, 154 ih je odjavljeno s evidencije, dok ih 70 ne traži aktivno posao, a 64 se nije odazvalo na individualno savjetovanje.

- Većina radnika na sezonskim poslovima se tijekom listopada i početkom studenog vraća na Zavod za zapošljavanje. Gotovo 4.000 ljudi radilo je u sezoni koja je iz  godine u godinu znatno duža, pojasnila je Dragić, najavivši daljnje projekte.

Za 300 nezaposlenih dodatne vještine i znanja

Zavod za nezaposlene osobe tijekom nadolazećih mjeseci priprema različite programe obrazovanja, tako da će više od 300 naših nezaposlenih steći dodatne vještine i znanja za koja vjerujemo da će im pomoći da budu konkurentniji na tržištu rada. Preko mjera aktivne politike zapošljavanja do studenog 2015. zaposlene su 1.124 osobe i to najviše u stručnom osposobljavanju, samozapošljavanju i javnim radovima.

Dragić se osvrnula i na Sajam poslova koji se tradicionalno organizira krajem listopada.

- Sajam poslova okupio je znatan broj poslodavaca, ali i veliki broj nezaposlenih koji su se osobno predstavili poslodavcima. Poslodavci su istaknuli kako su zadovoljni ovakvim interesom i aktivnošću nezaposlenih osoba i da nikada do sada nisu prikupili toliki broj životopisa. Zavod za zapošljavanje će nastaviti poticati ovakav oblik direktnog kontakta jer je to najbolji put u traženju posla, najavila je Dragić.

Podsjetimo, Sajam poslova privukao je 70 poslodavaca koji su revno prikupljali molbe i životopise osoba koje su u potrazi za poslom. Ovaj način upoznavanja potencijalnih radnika, ostvarivanjem direktnog kontakta pohvalili su i poslodavci i radnici. Sajam poslova iz godinu u godinu raste, te se svake godine iznova na njega prijavljuje sve veći broj psolodavaca, stoga je postao jedan od prepoznatljivih puteva u traženju posla.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno