Na Novom Bokanjcu gradi se centar mjesta i crkva - I dalje bez kanalizacije, škole, pijace, banke, pošte...

Slika korisnika valentinam
RADOVI I PLANOVI
Ovakvo središte značit će jako mnogo za žitelje Novog Bokanjca jer sada nemamo nikakvo mjesto okupljanja, nemamo ni pijacu, ni poštu ni banku, ništa. Imamo samo centre i tvrtke u poduzetničkoj zoni, kaže Brković
Vedran SITNICA
Novi Bokanjac - prostrani MO u kojem su uglavnom obiteljske kuće

Novi Bokanjac, jedan od većih zadarskih kvartova u kojem je izgrađen i Poduzetnički inkubator još uvijek nema kanalizaciju. Nekoliko tisuća stanovnika ovog prostranog kvarta u kojem su uglavnom obiteljske kuće, ali i mnoge tvrtke te trgovine i dan danas nema razvijenu kanalizacijsku mrežu. Također, kvart nema ni neko središte u kojem bi se stanovnici okupljali, tek se nedavno počelo raditi na tome. Posjetili smo MO Novi Bokanjac i razgovarali s predsjednikom Zvonimirom Brkovićem.

Odahnuli bi izgradnjom škole

Najprije nas je poveo do mjesta gdje bi se trebao izgraditi svojevrsni centar mjesta – zgrada u koju će se smjestiti Mjesni odbor te ambulanta, s dječjim igralištem i uređenim parkom. Tamo je trenutno očišćen teren te se vidi kako su počeli radovi.

- Ovakvo središte značit će jako mnogo za žitelje Novog Bokanjca jer sada nemamo nikakvo mjesto okupljanja, nemamo ni pijacu, ni poštu ni banku, ništa. Imamo samo centre i tvrtke u poduzetničkoj zoni. Izgradnjom ovog objekta dobit ćemo mjesto okupljanja, rekao je Brković.

Obišli smo i gradilište nove crkve, koje je odmah uz postojeću montažnu.

- Radovi na izgradnji crkve su u punom zamahu, što je i logično jer to financira crkva. Pored nje bi se trebala i izgraditi i osnovna škola, ali kad će to biti ne znam. A i pitam se hoće li se ta škola uopće ovdje izraditi, skeptičan sam. Bilo bi dobro da se ta škola napravi jer sad ta djeca idu u školu u starom Bokanjcu, a poslije ih autobusi voze u OŠ Šimuna Kožičića Benje, što je vrlo komplicirano i skupo. Izgradnjom ove škole, svi bismo odahnuli, rekao je Brković.

- Što se tiče ostale infrastrukture, imamo jedan privatni vrtić. Nadamo se da će preseljenjem crkve u novi prostor, montažni prostor u kojem je do sada bila crkva prenamijeniti u vrtić, što bi bilo jako dobro, kazao je Brković.

Pokazao nam je kako na nekoliko mjesta u kvartu imaju neuređene zelene površine od kojih je većina na privatnim parcelama pa ih ne smiju održavati, ali iz kojih, tijekom ljeta znaju izlaziti zmije i opasno je za djecu.

Od Grada ni kune

Kao najveći problem naveo ne nedostatak kanalizacijske mreže.

- U ovom sam kvartu gotovo cijeli život i cijelo vrijeme slušam ista obećanja kako će nam provući kanalizaciju, međutim, još uvijek ništa od toga. Provukli su kanalizaciju do nas, ali nikako da dođu u kvart i krenu s kopanjem i postavljanjem kanalizacijske mreže, ogorčen je Brković. Smatra kako je upravo nedostatak kanalizacijske i odvodne mreže razlog zbog kojega su poplavljeni podrumi gotovo svih kuća u ovom kvartu tijekom nedavne poplave.

- Velika kiša, podzemne vode i crne jame, to je bila katastrofa, dizali su se podovi, bilo je grozno. Sad smo već normalizirali situaciju, ali čim dođe veća kiša imamo problema. Napravljeni su upojni bunari, ali to nije dovoljno jer ne mogu povući ni veću kišu, pojašnjava Brković. Ističe kako je dolaskom na mjesto predsjednika Mjesnog odbora sastavio četverogodišnji plan kojim bi se život u ovom mjesnom odboru znatno poboljšao, ali od toga ništa nije realizirano. Istaknuo je kako ovaj MO tijekom ove četiri godine nije dobili ni kune od Grada te da ne zna zašto su uopće mjesni odbori osnovani i koja im je funkcija.

Prometni problem

Kao još jedan problem istaknuo je novu pristupnu cestu kojom se s Novog Bokanjca uključuje na Ulicu Hrvatskog sabora.

- I tijekom godine, ali posebno tijekom ljeta na ovoj se cesti stvori čep i ne možemo se uključiti na glavnu cestu. Ujutro kad idem na posao čekam i do 15 minuta na uključenje. Odavno su nam obećavali da će otvoriti još jednu cestu prema Žmirićima, ali i to je ostalo na obećanjima, govori Brković.

Kao još jedan problem istaknuo je nedovoljan broj natkrivenih autobusnih stanica. Naime, na cijelom Novom Bokanjcu tek dvije autobusne stanice su natkrivene, što nije dovoljno jer putnici tijekom zimskih mjeseci nemaju zaštitu od kiše.

- Imamo šest autobusnih stanica, od kojih su samo dvije natkrivene, što nije dovoljno i smilim da bi se to trebalo lako riješiti. To nije velika investicija i nadam se da će odgovorni to ubrzo rješiti, kaže Brković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)